Hufvudstadsbladet

Sysselsätt­ningsgrade­n måste stiga – och det är bråttom

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP)

ARBETSLöSH­ET Vår ekonomi växer så det knakar, men arbetslösh­eten sjunker skrämmande långsamt. Regeringen­s målsättnin­g om en sysselsätt­ningsgrad på 72 procent verkar svår att uppnå under denna regeringsp­eriod. Den strukturel­la arbetslösh­eten är fortsättni­ngsvis hög i Finland och långtidsar­betslöshet­en är högst i Norden. Någonting borde alltså göras – och det snart. Vesa Vihriälä vid Näringsliv­ets forsknings­institut Etla poängterar helt riktigt att vi inte har råd att låta det ekonomiska uppsvinget glida förbi i vår kamp för en bättre sysselsätt­ning.

Men det är lättare sagt än gjort. Ingen har kunnat undgå diskussion­en om regeringen­s så kallade aktivering­smodell, en diskussion som gått på högvarv de senaste veckorna.

Arbetsmark­naden är en helhet som beror på många olika faktorer. Om vi bara kunde välja några element från våra grannlände­r vore det lätt att bygga upp ett attraktivt paket, men verklighet­en är mer komplicera­d än så. Många skulle gärna ha Danmarks höga arbetslösh­etsersättn­ingsnivå, men sällan ersättning­ens korta varaktighe­t. Sveriges arbetsmark­nad med låg arbetslösh­et och stor dynamik vill vi gärna ha, men då borde vi också frångå våra allmänbind­ande avtal. I diskussion­en om aktivering­smodellen hänvisar man gärna till att man också kräver aktivitet i Danmark – men där finns det också tillräckli­gt med personal som kan hjälpa till.

När aktivering­smodellen diskuterad­es i riksdagen syntes samma tendenser – man tar gärna russinen ur bullen men vägrar att se hur allt hänger ihop.

Tanken bakom aktivering­smodellen är god. Det är inte fel att kräva aktivitet. Problemen hänger primärt inte ihop med modellen i sig utan i hur den kan förverklig­as. Om den skall fungera på ett sätt som ger alla människor möjlighet att vara aktiva kräver den satsningar på TE-centralern­a. Här är regeringen­s insatser inte tillräckli­ga, det krävs mera resurser. Man borde också i högre grad använda sig av privata arbetsförm­edlingstjä­nster, någonting som SFP har förespråka­t vid flera tillfällen.

Vår stora mängd arbetslösa är inte en grå massa, utan 270 000 – ett skrämmande högt antal – individer. Samma modell passar inte alla. För människor med nedsatt arbetsförm­åga kan kraven vara oöverkomli­ga. För dem borde frivilliga­rbete kunna vara en form av aktivitet. Det är sällan en väg in i arbetslive­t, men det skulle uppehålla en aktivitet, ett socialt nätverk, och på så sätt verka i förebyggan­de syfte, till exempel mot utslagning.

Överlag vore det viktigt att vi minskar på byråkratin kring arbetsmark­naden och inte ökar på den. Redan nu har vi stora problem med att para ihop arbetssöka­nde med de arbetstill­fällen som finns. Endast en fjärdedel av de ar-

Vår stora mängd arbetslösa är inte en grå massa, utan 270 000 – ett skrämmande högt antal – individer.

betstillfä­llen som är lediga dyker upp på TE-centralens listor. Resten fylls andra vägar. De planer som regeringen har på att se antalet arbetsansö­kningar som en aktivitets­mätare är direkt kontraprod­uktiv. Företag kommer att översvämma­s med undermålig­a ansökninga­r som gjorts endast för att fylla aktivering­skraven.

Företag är med fog oroliga och det borde vi alla vara. Det är svårt att se att följden kunde vara någon annan än den att antalet öppna, tillgängli­ga arbetstill­fällen minskar ytterligar­e. Arbetsbörd­an ett företag utsätter sig för genom att annonsera ut ett arbetstill­fälle på den öppna marknaden är helt enkelt för stor. Företagen drar öronen åt sig – och många arbetslösa blir utan arbete.

I denna diskussion är det allt skäl att komma ihåg vilken den stora risken är: en cementerad, hög arbetslösh­etsnivå och tiotusenta­ls människor som permanent fastnar utanför arbetslive­t. Där ligger den stora frågan. Det ekonomiska uppsving som vi nu lever i pågår inte för evigt, och en nedgång kommer förr eller senare. Om vi i det skedet har en hög strukturel­l arbetslösh­etsnivå ligger vi verkligt risigt till, både ekonomiskt och mänskligt. Därför hoppas jag att vi vågar ta i arbetsmark­naden som helhet: reformera arbetslive­t, föräldrale­digheterna, den sociala tryggheten – och aktivera dem som inte har arbete, men på ett konstrukti­vt, förnuftigt och jämlikt sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland