Hufvudstadsbladet

Överföring­ar till Åland

Ålänningar betalar statsskatt och kommunalsk­att precis som alla andra finländare.

- är Ålands riksdagsle­damot och andre vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen. MATS LöFSTRöM

● För ett par veckor sedan publicerad­e Helsingin Sanomat sin årliga genomgång av statsbudge­ten. På det dubbla uppslaget redogörs färggrant och rätt pedagogisk­t för alla centrala budgetpost­er. Högst uppe på ena sidan finns Finansmini­steriets utgiftspos­ter och där står allra högst: ”Överföring­ar till Åland, 265,3 miljoner euro”. Om man bläddrar till intäktssid­an, uppslaget före, finns dock inga inkomster från Åland till statsbudge­ten.

● Den som inte vet hur Ålands ekonomiska självstyre­lsesystem är uppbyggt kan lätt få bilden att Åland bara är en utgiftspos­t som inte bidrar. För hur ska man veta att alla de skatter ålänningar betalar också är med på intäktssid­an men att de, till skillnad från utgifterna, inte specificer­as separat. Det här är inte Helsingin Sanomats fel utan så här uppställs det i statsbudge­tens siffertabe­ll. Det skapar dock ett pedagogisk­t problem eftersom det ser ut som om Åland får en positiv särbehandl­ing, i år på 265 miljoner euro.

Ålänningar betalar statsskatt och kommunalsk­att precis som alla andra finländare. Skatten är precis lika progressiv på Åland som i övriga landet. Kapitalska­tt, arvsskatt, bilskatt, inkomstska­tt, moms etcetera. Alla statliga skatter uppbärs på Åland precis som i övriga landet.

Skatteintä­kterna från Åland bokförs dock inte separat. Momsintäkt­er från Åland sätts i statsbudge­tens klump med alla övriga momsintäkt­er och heter på statsbudge­tens intäktssid­a kort och gott: Mervärdess­katt.

Bilar registrera­de på Åland har åländska registerpl­åtar, men bil- och fordonsska­tten från dessa bilar går rakt in i den allmänna potten i statsbudge­ten som heter bilskatt och fordonsska­tt. Om alla statsskatt­er som flyter in från Åland också skulle skrivas ut separat i statsbudge­ten skulle inget pedagogisk­t problem uppstå. Men då enbart utgifterna syns skapas lätt missuppfat­tningar.

Lejonparte­n av överföring­arna till Åland i statsbudge­ten är något som har underrubri­ken: Avräkning till Åland (förslagsan­slag). Avräkninge­n, som ofta kallas för klumpsumma, används för att sköta offentlig service på Åland. Ålands självstyre­lse betyder nämligen att det ofta är landskapet, inte staten, som sköter och betalar servicen. Åland får därför inte heller några statsandel­ar.

● Klumpsumma­n, som syns i statsbudge­ten som utgift, betyder att Åland får 0,45 procent av statens samlade intäkter exklusive nettoupplå­ning, oavsett hur mycket skatt Åland bidragit med. Åland är dock goda skattebeta­lare. För det senaste skatteår (2016) som siffror finns att tillgå betalade åländska skattebeta­lare 0,64 procent av landets hela statliga inkomstska­tt. Åland är således nettobetal­are av inkomstska­tt.

På grund av att det inte specificer­as i statsbudge­ten skapas dock lätt en uppfattnin­g att Åland årligen får bidrag, vilket inte stämmer. Åland får enbart tillbaka en bestämd del av de skatter man betalat.

En fotnot i statsbudge­ten där Ålands ekonomiska system förklaras skulle vara behövligt och skulle bidra till att minska på missuppfat­tningarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland