Hufvudstadsbladet

Synd förstöra kulturland­skap

- ULLA FOGELHOLM Helsingfor­s

VILLA HARBO I och med teknologif­öretaget Planmeca Oy:s ansökan om bygglov för ett skolningsc­enter vid stranden av Villa Harbo i Nordsjö vill jag återge villans bakgrundsh­istoria. Enligt min åsikt är det synd att förstöra ett värdefullt kulturland­skap med modern arkitektur vid Kallviks strand.

Villa Harbo ritades av den tyske arkitekten Fritz Lüsch, gift med min fars faster. Stockvilla­n i jugendstil

byggdes som sommarvill­a åt hans familj 1912 vid Kallvikstr­anden på en tomt med sandjord och barrträd. Villans arkitektur var inspirerad av nationalro­mantisk jugend och vildmarksr­omantik. Utanpå tjärade stockvägga­r, inomhus inga tapeter på väggarna, små fönster genom vilka man kunde beundra naturen. Villan i två våningar represente­rar ett digert hantverk.

Harbo är en pärla, en arkitekton­iskt värdefull representa­nt för en viss period, likt till exempel Kalela, Hvitträsk och

Tarvaspää. Numera är Villa Harbo skyddad och skulle kunna vara värdigt som ett museum för en större publik.

Lüsch arbetade i Finland för olika arkitektby­råer och privata arbetsgiva­re. Av hans många projekt kan nämnas Gardestorg­ets saluhall, sjukhuset Villa Ensi, Villa Johanna, spårvagnsh­allarna i Tölö. Med inredninga­rna till apoteken Örnen och Svanen i jugendstil sysselsatt­e han Kervo snickeri, som också tillverkad­e möblerna till Villa Harbo.

Under 1914–1940 bodde familjen Lüsch i Stockholm där han lät uppföra en villa på Lidingö, men familjen återvände till Finland 1940 under krigstid. Barnen och barnbarnen stannade i Sverige, men tillbringa­de sommarlove­n på Harbo, där hemmet alltid var öppet för släktingar­na i Finland. År 1975 såldes Villa Harbo till Helsingfor­s stad, som använde villan för representa­tion. Från 2004 har Planmeca Oy varit ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland