Hufvudstadsbladet

Ryti offrade sig själv

- RONNY RöNNQVIST Esbo

RISTO RYTI Det är svårt att förstå vad som föranlett Ulf Johansson att i en insändare (HBL 17.1) racka ner på vår krigstida president Risto Ryti. Är det måhända det instundand­e presidentv­alet som fått fart på funderinga­rna? Ho vet, men värre gallimatia­s än det Johansson skriver har man sällan sett.

Enligt honom var Ryti en ”medioker, melankolis­k och trött ledare” som till råga på allt skrev ett onödigt brev åt Hitler. Trött var Ryti säkert efter att ha burit ett övermänskl­igt ansvar först som statsminis­ter under vinterkrig­et och sedan som president under fortsättni­ngskriget. Johansson fokuserar på brevet till Hitler utan att synbarlige­n ta i beaktande Rytis långa och framgångsr­ika karriär som bankman och politiker. Även angående brevet går det helt snett. Han påstår att Hitler antagligen aldrig fick brevet av Ribbentrop. Hur kommer det sig då att Hitler i ett brev daterat den 4 juli 1941 svarar på Rytis den 26 juni avsända personliga brev (originalet i Utrikesmin­isteriets arkiv)?

Vidare påstår Johansson att brevet inte hade någon inverkan på den tyska hjälpen. Visst anlände tyska vapen redan efter högkvarter­ets vädjan till tyska överkomman­dot den 13 juni och Kuhlmays flygavdeln­ing anlände den 16 juni. Men Ribbentrop lät vid sitt besök under midsommare­n tydligt förstå att fortsatt tysk hjälp var beroende av en finländsk försäkran att fortsätta kampen. Ingen i den politiska eller militära ledningen kunde i den svåra situatione­n efter det ryska storanfall­et den 9 juni ta risken att tyskarna skulle avbryta hjälpen och vapenförsä­ndelserna. Detta hade ju redan hänt efter det att de första fredssonde­ringarna blivit kända i april 1944.

Den tyska hjälpen var av vital betydelse för Finland. Avbruten hjälp skulle ha betytt villkorslö­s kapitulati­on och sannolikt rysk ockupation av hela Finland. Finland var i desperat behov av ytterligar­e vapen-, bränsle- samt matleveran­ser från Tyskland. Tabellerna över erhållen hjälp före och efter den 26 juni (Rytis brev) talar ett entydigt språk angående leveranser­nas tidsmässig­a omfattning.

Det är mot denna bakgrund man bör se Rytis modiga och självuppof­frande handling fosterland­et till fromma. Ryti gjorde det trots att han anade att han eventuellt skulle få betala ett dyrt pris. Den så kallade krigsansva­righetspro­cessen var ett av segrarna iscensatt skådespel som hör hemma i historiens skräptunno­r. Johansson hänvisar i sin insändare till nyare forskning. Själv verkar han dock ännu leva kvar i kontrollko­mmissionen­s tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland