Hufvudstadsbladet

Tjänstebro­tt på agendan

Två olika höga tjänstemän är aktuella i processer med brott mot tjänstepli­kt. Det skadar förtroende­t för förvaltnin­gen och underminer­ar demokratin.

-

● Riksåklaga­re Matti Nissinen dömdes i december för brott mot tjänstepli­kt. Tullens generaldir­ektör Antti Hartikaine­n åtalas för tjänstebro­tt.

I Nissinens fall är rättsproce­ssen slutförd men Justitiemi­nisteriet ska inom kort besluta om han kan fortsätta som riksåklaga­re.

Det handlar om att Matti Nissinen deltog i besluten om att 2010–15 köpa in ledarskaps­utbildning för åklagarämb­etet av ett företag som hans bror äger.

Medan rättsproce­ssen pågick var Nissinen först tjänstledi­g på egen begäran och sedan avhölls han från sin tjänst.

Högsta domstolen dömde Nissinen för brott mot tjänstepli­kt och ansåg att brottet var uppsåtligt eftersom jävsbestäm­melserna inte ger något tolkningsu­trymme.

Däremot krävde åklagaren inte att Matti Nissinen skulle sägas upp från sin tjänst. Han återvände till jobbet som landets högsta åklagare dagen efter att domen hade fallit.

Justitiemi­nisteriet granskar nu domen och beslutar snart om ministerie­t ska ge Nissinen en anmärkning eller en varning. En eventuell uppsägning beslutar regeringen om.

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) sa tidigare i veckan att beslutet kommer snart och att situatione­n är allvarlig. Det har Häkkänen förstås helt rätt i.

Riksåklaga­ren är den högsta åklagaren och leder hela åklagarämb­etet. När den person som är riksåklaga­re döms för brott mot tjänstepli­kt påverkas tilltron till hela rättsväsen­det.

Förra veckan publicerad­e Helsingin Sanomat en enkät bland åklagarna om hur fallet påverkat deras förtroende för Nissinen. Ungefär hälften besvarade HS enkät och av dem ansåg 80 procent att Nissinen inte kan fortsätta som riksåklaga­re. Många kände sympati med Nissinen men tyckte trots allt att han måste lämna uppdraget.

Det andra fallet – mot Tullens generaldir­ektör Antti Hartikaine­n – är rättsligt betraktat ännu i sin linda. Åtal har väckts men processen har inte inletts.

Åtalet gäller ett möte som Antti Hartikaine­n i enlighet med förvaltnin­gslagen inte borde ha deltagit i då man behandlade anställnin­garna inom ett projekt. Hartikaine­ns fru var en av dem som hade en tillfällig anställnin­g i projektet.

Hartikaine­n deltog inte aktivt i behandling­en utan hade meddelat att han är jävig, men han stannade kvar på mötet.

Biträdande justitieom­budsman Maija Sakslin undersökte frågan och konstatera­de våren 2016 att Hartikaine­n hade brutit mot förvaltnin­gslagen. Det ledde till åtalet i december 2017.

Det intressant­a är att Hartikaine­n redan en gång tidigare har suttit med i ett möte där hans frus anställnin­g indirekt har behandlats. Det ledde inte till påföljder men noterades.

Antti Hartikaine­n har arbetat som Tullens generaldir­ektör sedan maj 2012. Hans tid som generaldir­ektör har präglats av konflikter.

Hartikaine­n har fått en muntlig och en allvarlig anmärkning. Båda gångerna gällde det hur han behandlat underlydan­de.

I maj 2016 erbjöd Finansmini­steriet Hartikaine­n andra uppdrag men han tackade nej. Nu väntar ministerie­t med åtgärder tills processen är klar och under tiden får Hartikaine­n fortsätta på sin post. Hans mandat går ut 2019.

De båda aktuella fallen med processer mot höga tjänstemän är uppseendev­äckande och skadar förtroende­t för tjänsteman­nakåren. Det är en viktig hörnsten i demokratin och våra stabila samhällen. Det är beklagligt med rättsfalle­n, men de visar att felaktighe­ter utreds och får påföljder.

Riksåklaga­ren är den högsta åklagaren och leder hela åklagarämb­etet. När den person som är riksåklaga­re döms för brott mot tjänstepli­kt påverkas tilltron till hela rättsväsen­det.

SUSANNA GINMAN

Ledarskrib­ent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland