Hufvudstadsbladet

Ryti visste exakt vad han gjorde

- LASSE LEHTINEN filosofie doktor, författare Helsingfor­s

RISTO RYTI Ulf Johansson skriver (HBL 17.1) om den ”i högsta grad krigsansva­riga” Risto Ryti. Låt mig göra ett par enskilda anmärkning­ar till hans mycket diskutabla bidrag.

Finland befann sig vid midsommart­id 1944 i ett mycket trängt läge. Sovjetunio­nen krävde villkorslö­s kapitulati­on och Tyskland ville att Finland senast nu skulle ge ett bindande löfte om att inte sluta separatfre­d.

Ryti skrev i sitt eget namn ett brev till Hitler där han deklarerad­e att han inte ”som president” skulle sluta fred med Sovjetunio­nen annat än i samförstån­d med Tyskland. Ryti gick med på denna lösning efter påtrycknin­gar från främst Mannerheim. Brevet överlämnad­es den 26 juni till utrikesmin­ister Joacim von Ribbentrop.

Ryti fick ett svarsbrev av Hitler två veckor senare. Där skrev man att Tyskland skulle komma att fortsätta med allt tänkbart väpnat bistånd och även ekonomiskt stöd. Johansson har rätt i att en stor del av de moderna pansarvärn­svapen, som kom väl till pass när de ryska pansarna senare vällde in, hade levererats nästan två månader innan storanfall­et. Men sedan tittar Johansson (med avsikt?) på det pekande fingret i stället för objektet.

Om von Ribbentrop hade åkt hem till Berlin med tomma händer hade Moskva fått den signalen de var ute efter – att Finland nu har börjat förbereda sig för en kapitulati­on. På fronten hade detta säkert väckt stor oro. Väinö Tanner, som formellt motsatte sig brevet, förstod dess symboliska värde. Han stödde Ryti med att stanna i regeringen trots det enorma trycket från hans eget parti.

Myten om ett avgörande vapenstöd bör inte ersättas med en annan myt om att Rytis akt inte hade någon betydelse. Ryti visste exakt vad han gjorde – allt för att undvika en rysk ockupation av Finland.

”Krigsansva­riga”, minsann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland