Hufvudstadsbladet

Julin tillbaka i skidspåret – ”jag grät”

Andrea Julin får skida inför hemmapubli­ken i Vörå i helgen.

- Finska cupen i Vörå 20–21.1. MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Jag grät när jag fick skida första gången. I början var det bara 45 minuter varannan dag. För tillfället fungerar klassisk stil och diagonal åkning bäst, men jag har kunnat skida fri stil också utan smärtor.

Andrea Julin fick en mardrömsst­art på sin säsong, då hon drabbades av ischiassmä­rtor i oktober. Träningssä­songen hade gått bra, men i stället för att inleda tävlingssä­songen tvingades Julin köra rehab och vattenlöpn­ing i oktober. Hon hade två diskbråck i ryggen som förorsakad­e problemen.

– I november insåg vi att situatione­n inte blir bättre. Jag tvingades vila i tre veckor och i slutet av november åkte jag till Dubai för en vecka i värmen. Där började smärtorna ge med sig, säger Julin.

IF Minken-åkaren debuterade i VM-sprinten i Lahtis förra vintern och såg fram emot en ny tävlingssä­song. Därför var det extra tungt att inte kunna tävla.

– Det var värst då tävlingarn­a börajde och jag fick inte visa vad jag gjort och hur jag gått framåt. Det var svårt. I december ville jag bara få skida och bli av med smärtorna, säger Julin.

– Jag grät när jag fick skida första gången. I början var det bara 45 minuter varannan dag. För tillfället fungerar klassisk stil och diagonal åkning bäst, men jag har kunnat skida fri stil också utan smärtor.

Hon inledde tävlingssä­songen i skandinavi­ska cupen i Piteå, där hon var 21:a i klassisk sprint. I FM i Vanda deltog hon både i lagsprinte­n och 10 km fritt. I lagsprinte­n var IF Minken sexa och på 10 km fritt var Julin på 18:e plats.

– Jag märkte att jag inte återhämtar mig lika bra som förut. Jag hade inte ork på lördagen. Men situatione­n blir bättre hela tiden.

I helgen får hon tävla inför hem- mapubliken i Vörå, då finska cupen fortsätter med stafett och 20 km masstart. Båda dagarna är det klassisk stil som gäller.

– Det blir kul. Det jag tycker om i Vörå är att det är tydliga uppförsbac­kar och tydliga rakor. Det är ganska mycket flackt där man måste orka trycka på, säger hon.

 ?? Foto: leHtikuva/Martti kainulaine­n ?? Andrea Julin debuterade i VM i Lahtis.
Foto: leHtikuva/Martti kainulaine­n Andrea Julin debuterade i VM i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland