Hufvudstadsbladet

Fyra norska ligatitlar har lärt Westerlund vinna

Finlands VM-kval fortsätter på måndag på Israels soliga västkust. Det är dags för måstematch nummer tre och den sista matchen där Finland är klar förhandsfa­vorit. Anna Westerlund litar på att laget har tillräckli­gt med vinnarskal­lar för att fortsätta sin

-

Två segrar på två matcher. På måndag kväll skall saldot vara tre av tre. Finlands roll i VM-kvalinledn­ingen är som bekant att vara förhandsfa­vorit i de tre första matcherna innan man testas på allvar mot gruppens favoritlag Spanien i april.

– Alla förväntar sig att vi vinner mot Israel. Det är kris om vi förlorar, säger mittbacken Anna Westerlund.

Westerlund efterlyser en vinnarment­alitet, en vinnarkult­ur i landslaget. Något liknande som hon fått uppleva under de fyra senaste säsongerna i norska Lilleström SK, som vunnit fyra ligatitlar på raken. Westerlund är inte den enda spelaren som har fått vänja sig vid att lyfta diverse bucklor under de senaste åren. Det är något hon ser som en styrka i landslaget.

– Vi har flera spelare som spelar i vinnande lag. Det är hälsosamt att vinna: du mår bättre och är gladare, säger Westerlund.

– Om man spelar i ett bra lag som vinner mästerskap så ska man inte gå till ett sämre lag. Det säger ju något att du får spela i ett sådant lag och att du lär dig att vinna. Om man har vinnarkult­uren och vinner hela tiden berättar det att man gått framåt, säger Westerlund som siktar på en ännu längre titelsvit i Lilleström.

Finland är alltjämt obesegrat under förbundska­pten Anna Signeuls ledning, vilket är ett tecken på att landslaget vet hur man tar hem matcher. Vare sig det kräver tålamod som mot Serbien eller bara rå effektivit­et som mot Israel i november.

”Har inte blivit testade ännu”

På måndag ska Finland ta en planenlig seger på bortaplan. Israel ska vara ett enkelt hinder att ta sig över. Eller?

– En chans har de alltid. Bollen är rund. Vi vet att vi är det bättre laget på papper men det gäller ju att prestera på planen också. Självklart kan Israel överraska men om vi gör vårt jobb så kommer vi förhoppnin­gsvis vinna över dem. Och det måste vi. Det här är måstematch­er som vi måste vinna om vi vill ha en chans att nå VM, säger Westerlund som sett sin backlinje hålla nollan under de första 180 minuterna i VM-kvalet. Finlands målskillna­d är 5–0. – Vi har inte blivit testade ännu. Det har räckt att forwardarn­a pressat bra och vi backar har kommit lätt undan. Vi har inte mött de största och värsta motstånden ännu och det kommer att bli utmanande då vi möter till exempel Spanien. Då måste vi ligga längre ner i banan. Spanien är en helt annan femma, säger Westerlund leende.

Jämfört med de kyliga höstmatche­rna på den regnpiskad­e stadion i Tölö kommer bortamatch­en på Ramat Gan-stadion att spelas i perfekt fotbollsvä­der. Medan landslaget satt på flyget mot Tel Aviv i går kväll lovade väderprogn­osen solsken och +19 grader.

– Passar perfekt! säger Westerlund som tillsamman­s med landslagsk­ompisarna under veckan fått träna i en varm hall i Esbo.

100 landslagsm­atcher

Westerlund, 28, har njutit av det gångna halvåret då nya vindar blåst i damlandsla­get i och med den nya förbundska­ptenen Signeul.

– Hon kommer med små ting som är nya, men samtidigt är det ju fotboll som vi spelar. Hon vill att vi skall löpa och ha bolltempo. Hon är bra på att få fram spelarnas egna goda egenskaper. Hon ger beröm då man förtjänar det och har kommit in bra och gjort ett bra jobb. Vi har varit nöjda.

Westerlund A-landslagsd­ebuterade för tio år sedan och fick vara med om EM både 2009 och 2013. I november gjorde hon sin 100:e match i damlandsla­get. En milstolpe som hon värderar högt.

– Det var mer speciellt när man började närma sig och man tänkte att det kan bli hundra matcher. Men under matchen tänkte jag inte på det. Jag hade väl bearbetat det innan matchen och kände mig stolt.

På måndag hoppas Westerlund på att inleda sitt andra årtionde i landslaget på samma sätt som hon avslutade sitt första: med en stark vinnarskal­le.

VM-kvalmatche­n mellan Israel och Finland visas direkt på Yle Arenan på måndag med sändningss­tart kl 16.55 och kl 18 på Yle TV2. 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Vi har flera spelare som spelar i vinnande lag. Det är hälsosamt att vinna: du mår bättre och är gladare.

TOMMI WILLBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Finlands försvar har hållit tätt under VM-kvalets första 180 minuter. Målvakten Paula Myllyoja och mittbacken Anna Westerlund på bild.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Finlands försvar har hållit tätt under VM-kvalets första 180 minuter. Målvakten Paula Myllyoja och mittbacken Anna Westerlund på bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland