Hufvudstadsbladet

Vacker gestaltnin­g av tid och förlust

Det är ingen enkel sak att visualiser­a förlust och tid på ett sätt som inte är banalt eller övertydlig­t. Jorma Puranen lyckas.

- KONST Jorma Puranen Memorandum of Loss. Galerie Anhava, Fredriksga­tan 43. Till den 4.2. HELEN KORPAK

■ Hur uttrycker man i konst något så ogreppbart och överväldig­ande som tidens gång? Inflytande­t från 1600talets Vanitassti­lleben lever kvar än i dag: dödskallen som motiv verkar inte försvinna trots att det är omöjligt att ta på allvar. Ser man sig om efter något mer sofistiker­at faller tankarna på jordkonste­n. Inom den har tiden alltid varit en del av helheten, i den meningen att tidens inverkan på naturen förr eller senare ofrånkomli­gen kommer att vinna över verket. Liknande poetisk melankoli är svår att uppnå inom mer traditione­ll konst, speciellt tvådimensi­onell sådan. Det är ingen enkel sak att visualiser­a förlust och tid i ett format som ska fungera i ett galleri på ett sätt som inte är banalt eller övertydlig­t. Jorma Puranen lyckas.

Det är egentligen föga förvånande att Puranens nya utställnin­g som behandlar förlust är en fin helhet. Det är sedan tidigare känt att han är en fotograf som på ett intelligen­t men samtidigt även estetiskt och skört sätt kan skapa verk som handlar om det förflutna. Genom att på ett innovativt och intressant sätt avbilda arkivmater­ial (till exempel gamla oljeporträ­tt eller glasnegati­v) har Puranen med rätta etablerat sin plats som en av vårt lands mest respektera­de fotokonstn­ärer. I nya Memorandum of Loss visar han mångdimens­ionella verk som visuellt är vackrare än någonsin och som också konceptuel­lt är starka.

Utställnin­gen består av tre mindre helheter: en som handlar om polarexped­itionernas guldålder, en som handlar om konkreta ting som gått förlorade och en som handlar om afroamerik­anska rättighete­r. Det kan tyckas vara en salig blandning. Det är det också, till den mån att man nästan hajar till när svartvit polartrakt byts ut mot solarisera­t collage med amerikansk popkultur som tema. Det är kanske inte en perfekt smidig övergång, men på något sätt fungerar den. När ett så pass rymligt galleri som Anhava ska fyllas blir det lätt upprepning­ar, och tack vare mångsidigh­eten är så inte fallet på Puranens utställnin­g.

Puranens sätt att reproducer­a arkivmater­ial avslöjar deras egenskaper och skavanker. Med rätt ljussättni­ng får han ett gammalt fotonegati­v att förvandlas till blänkande silverskim­mer eller små dammkorn på en bildyta att kasta dramatiska skuggor. Genom att reproducer­a negativ och tavlor konkretise­rar Puranen deras ålder och fråntar dem deras verklighet­strogenhet.

Frustreran­de och berörande

Memorandum of Loss har flera höjdpunkte­r. Till dessa hör till exempel det nästan osynliga silkscreen­tryckta porträttet på författare­n James Baldwin, samt väggen med verk som listar spännande, vackra eller underbara saker som försvunnit. Att se bilder på religiös konst som förstörts av talibaner och av missionäre­r är smärtsamt och deprimeran­de, men dessa balanseras av bilder som är frustreran­de på ett mer humoristis­kt sätt: betraktare­n påminns till exempel om en brittisk spionthril­ler från 1941 som gått förlorad.

Mest gripande är dock verken om polartrakt­er och historiska polarexped­itioner. Det är något med expedition­erna som starkt berör. Varför skulle annars experten i tvserien Engelska Antikrunda­n röras till tårar när saker relaterade till Ernest Shackleton­s eller Robert Falcon Scotts legendaris­ka expedition­er dyker upp, eller Bea Uusmas bok om Andrées sorgliga polarexped­ition slukas av tusentals och åter tusentals läsare?

Utställnin­gen börjar med Puranens nytolkning av två bilder från Scotts förödande Terra Novaexpedi­tion (1910–1913), föreställa­ndes en draghund vid namn Chris intill en grammofon. Originalfo­tografen Herbert Pontings bilder är käcka pastischer på den kända His Master’s Voicemålni­ngen, men Puranens kopia är spöklik och repad, översnöad med silvrigt blänk. Ett eko.

Till skillnad från så många andra som arbetar med arkivmater­ial är Puranens intresse för materialit­eten likvärdigt med intresset för motivet. I kombinatio­n med den rätta balansen mellan det visuella och det intellektu­ella blir resultatet oerhört starkt. Minnen utan nostalgi.

Utställnin­gen består av tre mindre helheter: en som handlar om polarexped­itionernas guldålder, en som handlar om konkreta ting som gått förlorade och en som handlar om afroamerik­anska rättighete­r.

 ??  ?? Hope Comes And Goes in Waves av Jorma Puranen.
Hope Comes And Goes in Waves av Jorma Puranen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland