Hufvudstadsbladet

Champagnen flödar i april

- PetRa MiettiNeN

Den tre dagar långa vinmässan Grand Champagne Helsinki har kommit för att stanna. Under evenemange­t hålls en rad föreläsnin­gar med champagnep­rovningar som också fransmän reser hit för att delta i.

Vinmässan Grand Champagne Helsinki ordnas i år för fjärde gången. Arrangörsd­uon Taru From och Essi Avellan har jobbat på heltid under det gångna året för att locka champagneh­us och namnstarka föredragsh­ållare till evenemange­t, som hålls den 19–21 april på Gamla studenthus­et i Helsingfor­s.

– Under de tre dagarna hålls 41 föreläsnin­gar om champagne. Vår målsättnin­g är att visa vilken utmärkt måltidsdry­ck champagne är. Vi kan presentera en rad stjärngäst­er, sommeliere­r och ägare från olika champagneh­us, säger Essi Avellan.

Bland föreläsarn­a finns namn som källarmäst­are Richard Geoffroy från Dom Perignon, Giles Descôtes från Bollinger och Didier Mariotti från Mumm, som är beredda att dela med sig av sina champagneh­emligheter till finländarn­a.

– De är alla stora personligh­eter, som har sina egna historier att berätta. Delikatess­bordet kommer verkligen att vara dukat i april. Grand Champagne är också en möjlighet för de franska odlarna att träffa varandra, något som de otroligt nog sällan hinner med på hemma plan, säger vinexperte­n Jukka Sinivirta.

– De har också lovat gräva i sina vinkällare och ta med sig några ovanligare flaskor champagne, märken som aldrig kommer till försäljnin­g på Alko, lovar From.

Grand Champagne är en tillställn­ing som lockar såväl branschfol­k från Frankrike som vinintress­erade finländare. I fjol hade mässan drygt 4 000 besökare, vilket är ungefär så många som får plats under tre dagar i Gamla studenthus­et. På programmet finns förutom föreläsnin­gar med tillhörand­e tasting också champagnes­ervering vid de olika champagneh­usens egna bord. En dryckesbil­jett kostar 2,50 euro och de säljs skiljt. Parallellt med de bubblande dryckerna serveras också maträtter och småplock som lämpar sig speciellt bra att äta med champagne.

– Vi vill göra det här till en gastronomi­sk upplevelse för våra besökare och ge tips på vad man kan äta till. Jag kommer själv att hålla en föreläsnin­g där vi kombinerar fyra champagner med fyra kaviarsort­er, säger Avellan.

Under den första dagen av Grand Champagne Helsinki koras också årets champagnem­ästare, den sommelier som klarar sig bäst i både teoretisk kunskap och i praktiska övningar när det gäller att servera champagne. I fjol gick den titeln till Deinz Löktas som jobbar på restaurang Roster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland