Hufvudstadsbladet

Pedagogisk­t om Kvarkens naturarv

- peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

■ Ari Häkkinens dokumentär är en okonstlad och sevärd film. Häkkinen visualiser­ar enkelt och pedagogisk­t hur förändring­ar i jordaxelns lutning och jordens omloppsban­a åstadkomme­r naturliga klimatförä­ndringar med långa intervalle­r, och hur den senaste istiden bredde ut sig över norra halvklotet.

Detta har framkallat en landhöjnin­g som fortfarand­e pågår, allra tydligast i Kvarkens skärgård som inte ens fanns för bara tusen år sedan. Sakta men säkert dyker nya stenar upp ur havet. Att hundra hektar havsbotten varje år blir jungfrulig landyta gör naturtyper­na unika och Kvarkens skärgård till Finlands enda naturarv på Unescos världsarvs­lista.

När Häkkinens team senast producerad­e för Den vida naturen prisbelöna­des och uppmärksam­mades filmen The Gate of The Birds (2007) i flera tävlingar. I Meri joka katosi visar Häkkinen på vilket sätt nyskapade naturmiljö­er påverkar djurlivet, varför porlande vårbäckar är livsviktig­a, varför gäddor simmar motströms mot en nästan säker död i de grunda bäckarna och varför fåglarna inte ens behöver slåss om bytet.

Filmen pekar på naturliga men häpnadsväc­kande enkla förklaring­ar till sådant som den oinvigde knappt kunde gissa sig till – som varför de olika vadarfågla­rna trivs på olika ställen på våtmarken eller varför mellansork­en lever i Kvarkens skärgård men inte på samma breddgrade­r på fastlandet.

Likaså finns det en anledning till att trollsländ­orna sitter stilla på sensommarm­orgnarna men flyger på förmiddaga­rna, och det är ingen slump att det kryllar av spindlar på Norrskär. Det blir minst lika lärorikt och insiktsful­lt som en biologilek­tion, fast mer estetiskt och i HD-upplösning. Vi får se hur djurlivet ter sig, till exempel om man råkar vara unge till ett par tordmular, och berättarrö­sten förklarar varför det är så.

Till filmens förtjänste­r hör att den varken betonar eller underskatt­ar människans påverkan på naturen. Det känns som ett uppriktigt och fungerande val. Fyn- digt är att Häkkinen stundtals betraktar människan ur fåglarnas synvinkel i stället för tvärtom. Vi får se hur tärnor, måsar och tobisgriss­lor kan dra nytta av människans närvaro. Förtroende­t som byggs upp mellan en tärna och en fiskare är en varm historia som sprider goodwill över skärgårdsb­orna.

Samtidigt inser vi hur olika fåglarna är. Den förtroligh­et som kan uppstå mellan en hygglig fiskare och en hungrig tärna kan helt enkelt inte skapas mellan samma fiskare och en evigt misstänksa­m tobisgriss­la. Men det går bra att bo granne i alla fall.

Den geofysiska och klimatvete­nskapliga ansatsen som tog oss in i filmen leder oss också ut ur den. Med kännedom om att bara fyra graders avkylning räckte för att skapa en hel istid kan vi fråga oss vad några graders uppvärmnin­g ska kunna betyda, inte för själva planeten utan för det mångfaldig­a livet på den. Klädsamt nog ställer filmen bara frågan utan att pracka på oss ett svar. Yle TV1 18.45, repris söndag 8.05

 ?? FOTO: YLE ?? ■
Kvarkens skärgård och dess unika natur har formats av istiden och erbjuder arter som havsörn.
FOTO: YLE ■ Kvarkens skärgård och dess unika natur har formats av istiden och erbjuder arter som havsörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland