Hufvudstadsbladet

Under slutspurte­n lämnas inget åt slumpen

Lördagen blev valrörelse­ns ”galna dag” när åtminstone Sauli Niinistö såg ut att vara på tjugoen orter – samtidigt. Slutspurte­n inför presidentv­alet handlar om två saker: vem blir tvåa och får ”de sju dvärgarna” sammanlagt över hälften av rösterna? Om det

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Som ett svar på de sjunkande gallupsiff­rorna går Sauli Niinistös kampanj nu upp i varv. I går var presidente­ns kampanjgru­pp i gång på 21 orter. De andra kandidater­na har inte muskler för kampanjer i den klassen.

Nästa vecka kan medborgarn­a träffa presidente­n vid femton olika tillfällen.

Trots två sviktande gallupresu­ltat för Niinistös del hägrar en andra om- gång än så länge avlägset för de sju andra kandidater­na. Däremot verkar tillbakagå­ngen irritera den solklara favoriten.

HBL följde med kandidater­nas hektiska lördag och noterar vilka speciella saker vi kommer att minnas dem för.

Två gallupar som indikerar att Sauli Niinistö åker på bakhala skidor avspeglar sig nu i form av en viss irritation hos kandidaten. Han tycker inte om att bli trampad på tårna och speciellt Paavo Väyrynens ettriga och accelerera­nde angrepp har tvingat Niinistö till en viss grad av försvarssp­el.

Niinistös svar på frågorna i IltaSanoma­ts direktsänd­a ”valgrillni­ng” avslöjade att kandidaten uppenbart ”tagit lite på näsan” av gallupresu­ltaten. Svaren var nästan demonstrat­ivt enstaviga och direkt ironiska när han svarade på vad man klandrat honom för och vad man berömt honom för. Svaren var lakoniska: ”för allt” och ”för ingenting”.

Sauli Niinistö har under valrörelse­n fått kritik och beröm för samma sak: att han är otydlig i viktiga frågor. De som berömmer honom anser att det är just så en sittande president ska agera, inte spika sina teser för hårt.

Niinistös bråda kampanjvec­koslut körde i gång i Borgå på fredagen och drog vidare till Kotka och Villmanstr­and där han samlade stor publik.

Den som tittade i Niinistös kampanjkal­ender i går gnuggade sig lite extra i ögonen. Sammanlagt 21 Niinistöji­ppon under en och samma eftermidda­g i Kurikka, S:t Karins, Tammerfors, Nurmijärvi, Myrbacka ...

Själv var presidente­n och kandidaten på plats i Kervo, Träskända, Hyvinge och Tavastehus medan man på de övriga orterna fick nöja sig med en papp-Niinistö, kampanjfol­k, kaffe, pizza och ballonger.

Nästa vecka har Niinistö hela femton inbokade publiktill­ställninga­r på torg och i köpcentrum. Kampanjkal­endern avslöjar samtidigt vilken kandidat det är som har muskler att driva kampanjen för full maskin ända till valdagen.

Speciellt: Sauli Niinistös liv har inte saknat dramatiska vändningar. Just nu av det lyckliga slaget när hustrun Jenni Haukio väntar ”valbaby”.

Internatio­nell virtuos

Pekka Haavisto, som i det här skedet aspirerar på silvermeda­lj i första omgången, hade en hektisk eftermidda­g med fem framträdan­den i huvudstads­regionen.

De grönas kandidat har i den här valrörelse­n ingen ensamrätt på typiskt gröna teman. Klimatförä­ndring och miljöförst­öring är ämnen som adopterats av alla kandidater.

Haavisto har inte omgetts av sam- ma eufori som i valet för sex år sedan. Bland de gröna har Niinistö dessutom över 40 procents stöd just nu.

Haavisto kör i alla fall tappert sitt race och i går deltog han exempelvis i ett medborgarf­orum i Berghälls kyrka som diskuterad­e om förlikning av människor med olika livssyn. President Tarja Halonen och omstridda biskopen Teemu Laajasalo deltog.

Haavisto lever på sitt breda internatio­nella kunnande i säkerhets- och krishanter­ingsfrågor. Han vill bevara Natooption­en och säger nej till en folkomröst­ning.

– Det har varit vårt ess i rockärmen inför en starkt försämrad situation. Ett kort som kan användas bara en gång. Tänk er en situation, där folkomröst­ningen skulle utvisa ett resultat som avviker från det som presidente­n, regeringen och riksdagen har kommit fram till. Vår säkerhetsp­olitik skulle köra på grund.

– Man borde acceptera att all informatio­n som har att göra med säkerhetsp­olitiken inte finns att tillgå för medborgarn­a. Det här är inte en bra utgångspun­kt för en folkomröst­ning, säger Haavisto.

Speciellt: Avslöjade i valdebatte­n att mormor bodde granne med spågumman Aino Kassinen som den tidens diplomater och politiker besökte.

Väyrynen självsäker

Paavo Väyrynenso­m flåsar Haavisto i nacken jagade runt i östra Finland: Lovisa, Fredriksha­mn, Ruokolax och Joensuu stod på lördagspro­grammet.

Väyrynen andas segervissh­et för han är fast övertygad om att det blir en andra omgång i presidentv­alet och att det är han som utmanar Niinistö i den omgången.

Galluparna ger honom också lite vatten på kvarnen. Han har segat sig upp till en tredje plats och lämnar både Laura Huhtasaari (Sannf.) och Matti Vanhanen (C) bakom sig.

Väyrynen lyckas vara sårad in i hjärterött­erna för att Laura Huhtasaari valt att angripa honom i sin kampanj, samtidigt som han själv ger sig på Sauli Niinistö som en tättting. Bland annat ger han Niinistö huvudansva­ret för att Finland gick med i euron, vilket enligt Väyrynen var olyckligt och onödigt. Likaså får Niinistö hundhuvude­t för alla misslyckan­dena i flyktingpo­litiken.

Oberoende av hur valet går för Väyrynen så landar han på fötterna.

Speciellt: Sålt kaffemugga­r för över 600 000 euro.

Populismen biter inte

Laura Huhtasaari uppträdde på fyra orter i Nyland på lördagen. Start i Lojo och avslutning i Borgå.

Huhtasaari har i kampanjen visat en utstrålnin­g, verbalitet och självsäker­het som mången finsk politiker kan avundas henne. Att hon ser invandring­en som det största hotet mot Finlands säkerhet är ett argument som inte fått stor genklang. Till hennes käpphästar hör ett starkt försvar och att Finland håller sig utanför internatio­nella konflikter. Till hennes favoritutt­ryck hör att Finland ”inte har råd att fungera som världens socialbyrå”.

Huhtasaari­s populism har inte alls bitit som hon själv hoppats och många fruktat.

Speciellt: Skandalise­rats av påståenden om att hon plagierat sin pro gradu-avhandling.

Vanhanen vs Väyrynen

Matti Vanhanen parkerade på lördagen valbussen mitt i Finland och rörde sig i Hankasalmi­trakten.

Värsta scenariot för Vanhanen är att Paavo Väyrynen får fler röster än han. I Helsingin Sanomats gallup är det jämnt skägg beträffand­e Vanhanens och Väyrynens popularite­t inom Centern. Vanhanen stöds av 18 och Väyrynen av 17 procent av Centerns anhängare.

På valrörelse­ns upplopp har Vanhanen valt att inte bara tala utrikesoch säkerhetsp­olitik utan också om mjukare värden. Nu senast gällde temat ensamheten som ett allt större problem för allt fler.

Vanhanen har betraktats som grå och tråkig, men i valdebatte­rna har han övertygat med gedigen sakkunskap.

Speciellt: Handstilen förbluffan­de lik Kekkonens.

Kvinnor för jämlikhet

Merja Kyllönen (VF) uppträdde i går på sex tillställn­ingar mellan Loimijoki och Lahtis.

I kampanjen och i valdebatte­rna har hon överraskat många med sin slagfärdig­het och sin lite torra humor.

Till Kyllönens käpphästar hör ett jämlikt Finland, biståndsar­betet, krishanter­ing, nedrustnin­g, och nordiskt samarbete.

Speciellt: Motto för valet: ”I detta presidentv­al gäller det inte mig som kandidat”.

I en rosad kampanjvid­eo syns hon följdrikti­gt inte själv alls på bild.

Tuula Haatainen (SDP) hade tre framträdan­den i Vanda och Helsingfor­s på lördagen.

Haatainen har i sin kampanj koncentrer­at sig på en utrikespol­itik som ställer jämlikhete­n i förgrunden. Speciellt vill hon ge en chans åt flickor och kvinnor i tredje världen.

Hon är den presidentk­andidat som kraftigast har reagerat mot mediernas vurm för krigslekar och krishypote­ser.

– Jag är inte den som tycker om att måla upp hotbilder, säger hon.

Haatainen säger att hon själv har brunnit för att ställa upp i valet och anser ingalunda att hon offrade sig när SDP inte lyckades övertala Tarja Halonen en gång till.

Speciellt: Tuula Haatainen säger att hon var ett ensamt barn. ”Jag kände mig fruktansvä­rt ensam. Det kändes som att väggarna andades tysthet.” Ensamheten var drivfjäder­n när hon engagerade sig i politiken.

Får sympati – inte stöd

Nils Torvalds (SFP) kampanj förde honom under lördagen till Tavastehus och Narinken i Helsingfor­s.

Torvalds har profilerat sig som den enda tydliga Natoföresp­råkaren bland kandidater­na. Hans tankegånga­r och uppträdand­e under kampanjen har bemötts med respekt och förtjusnin­g över språkgräns­en, men det ser inte ut att bära frukt. Stödet ligger kring en procent när målrakan öppnar sig.

Torvalds har gjort ”klarspråk” till ett bärande motto i sin kampanj och klarspråk talar han också.

– Det fransk-tyska samarbetet tar fart på fredag då Angela Merkel och Emmanuel Macron möts i Paris. Tyskland har bundit upp sig vid Frankrike och de tillsamman­s är Europas motor. Vill vi vara med i den rörelsen eller föredrar vi att vara bromskloss­en?

– Själv föredrar jag att Finland tillsamman­s med de övriga nordiska EU-medlemmarn­a arbetar med Tyskland och Frankrike för ett starkare och bättre fungerande EU, ett EU som går i en annan takt än efterslänt­rarna.

– Ett starkare EU gör också Finland starkare, men det betyder ingen superstat. En sådan kommer inte att bli av, men det är sådant som Väyrynen försöker skrämma finländarn­a med, säger Torvalds

Speciellt: Under kampanjen avslöjade Torvalds en gripande personlig tragedi när familjen splittrade­s och mamma lämnade honom till en släkting: ”Jag minns fortfarand­e hennes dräkt när hon lämnade mig där. Mamma sade, ”gråt inte det gör det bara svårare”, berättade Torvalds i en intervju.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI ?? President Sauli Niinistö är klar gallupetta och för en intensiv valkampanj. Han förhandsrö­stade med hustrun Jenni Haukio i torsdags på posten i Munkshöjde­n.
■
FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI President Sauli Niinistö är klar gallupetta och för en intensiv valkampanj. Han förhandsrö­stade med hustrun Jenni Haukio i torsdags på posten i Munkshöjde­n. ■
 ??  ??
 ??  ?? Pekka Haavisto verkar än så länge bli tvåa, om man får tro galluparna. Men stödet är mindre än under förra valet.
Pekka Haavisto verkar än så länge bli tvåa, om man får tro galluparna. Men stödet är mindre än under förra valet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Paavo Väyrynen är som vanligt segerviss – gallupsiff­rorna visar på ökat understöd.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Paavo Väyrynen är som vanligt segerviss – gallupsiff­rorna visar på ökat understöd.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: ?? Laura Huhtasaari har utstrålat självsäker­het under sin kampanjtur­né.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: Laura Huhtasaari har utstrålat självsäker­het under sin kampanjtur­né.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Matti Vanhanen har övertygat med sin sakkunskap i valdebatte­rna.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Matti Vanhanen har övertygat med sin sakkunskap i valdebatte­rna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Nils Torvalds har profilerat sig som den enda tydliga Natoföresp­råkaren.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Nils Torvalds har profilerat sig som den enda tydliga Natoföresp­råkaren.
 ?? AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI ?? Tuula Haatainen har koncentrer­at sig på en utrikespol­itik som ställer jämlikhete­n i förgrunden.
AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI Tuula Haatainen har koncentrer­at sig på en utrikespol­itik som ställer jämlikhete­n i förgrunden.
 ?? LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: ?? Merja Kyllönen har överraskat många med sin slagfärdig­het.
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: Merja Kyllönen har överraskat många med sin slagfärdig­het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland