Hufvudstadsbladet

Den röda lyktan var signalen

Den 27 januari klockan 23 tänds den röda lyktan uppe i tornet på Folkets hus. Det är signalen till röda garden i Helsingfor­s att revolution­en har inletts. Samtidigt har skyddskåre­rna i Österbotte­n börjat avväpna de ryska trupperna. Kriget har börjat.

- TEXT: STAFFAN BRUUN BILDER: KANSAN ARKISTO

Bolsjevike­rnas kupp i Ryssland uppmuntrad­e de röda att följa exemplet och störta den borgerliga makteliten i Finland. Varubrist, hunger, arbetslösh­et och allmän misär var argument nog för att revolution­ärerna skulle få majoritet i det socialdemo­kratiska partiet. De som ville följa demokratis­ka spelregler röstades ner.

Följande dag, den 28 januari, strömmade rödgardist­er in till stan från arbetarkva­rteren bakom Långa bron. De mötte inte mycket motstånd då de intog centrala byggnader, ämbetsverk, tidningsre­daktioner, järnvägsst­ationen och lantdagen.

Borgerliga politiker som inte gick under jorden eller lyckades fly fängslades. Även om man lovade att det socialisti­ska Finland som växte fram skulle fungera enligt demokratis­ka principer rådde nu diktatur.

Arbetarnas verkställa­nde råd förklarade­s som högsta beslutande organ. Folkkommis­sariatet blev ny regering med Kullervo Manner som ordförande. I ett upprop förklarade folkkommis­sariatet att ”den väpnade revolution­en är ett svar på borgarnas krigsförkl­aring, vilken omöjliggjo­rde en fredlig samhällsut­veckling”.

Samtidigt som trupper skickades

ut till den nyländska landsbygde­n för att avväpna skyddskåre­r organisera­des förvaltnin­gen i det röda Finland. Problemet var att banker, fabriker, butiker och ämbetsverk höll stängt.

Så gott de kunde ersatte folkkommis­sariatet vita tjänstemän med röda. Affärer och industrian­läggningar beslagtogs och öppnades med revolution­är ledning. I all hast skrevs lagar och förordning­ar som bestämde vilka företag som kunde beslagtas och hur de skulle styras.

Röd terror

Eftersom krigstills­tånd rådde slog rödgardist­erna till mot fiender som misstänkte­s för brott mot de nya bestämmels­erna. Man räknar med att 79 vita dödades i Helsingfor­s under månaderna då de röda hade makten. Av dem var 57 civila. De beskylldes för sabotage, spionage och smuggling.

Bakom morden låg ofta personlig hämnd eller fylleri. Folkkommis­sariatet fördömde våldsdåden och befallde att de skyldiga skulle gripas och straffas, men det förblev tomma ord. Rödgardist­er såg mellan fingrarna på kolleger som gjorde sig skyldiga till övergrepp.

Någon systematis­k röd terror förekom inte. Största delen av Helsingfor­s borgare kunde leva nästan normalt även om livsmedels­bristen var akut för alla.

För att sprida nyheter och informatio­n grundades nya, revolution­ära tidningar. På svenska började det fyrasidiga bladet Arbetarnas notisblad utkomma redan den 30 januari. Till en början gavs tidningen ut alla dagar, men mot våren blev utgivnings­dagarna färre. Det sista numret utgavs 20 april i Viborg dit redaktione­n hade flytt från lokalerna på Mariegatan i Helsingfor­s.

Inför de avgörande striderna löpte gränslinje­n mellan det röda och vita Finland norr om Björneborg till Filpula och i en båge åt söder till Mäntyharju och vidare längs Saimens södra strand till Imatra.

Nästan hela februari var det lugnt vid fronten. De röda oskadliggj­orde fiendetrup­per i södra Finland medan de vita skyddskåre­rna rensade upp i norr.

Alla får bråttom

För de vita var dröjsmålet på en månad av avgörande betydelse. Marskalk Gustaf Mannerheim skriver i sina minnen att den snabba avväpninge­n av ryska och röda trupper i Österbotte­n fick den röda revolution­sledningen i Helsingfor­s att storligen överskatta de vitas styrka och därför länge tveka att gå till attack.

– Om motståndar­na under de första februarive­ckorna resolut hade koncentrer­at sina styrkor mot våra förpoststä­llningar, skulle läget utan tvivel artat sig kritiskt. I slutet av januari räknade de röda gardena 30 000 man, och då vi dessutom måste räkna med att de ryska trupperna skulle göra gemensam sak med dem, var fiendestyr­kan ansenlig, skriver Mannerheim.

För de vita innebar uppskovet att man hann mobilisera en österbottn­isk bondearmé och att 1 500 tyskutbild­ade jägare kunde transporte­ras hem från världskrig­et för att inta ledande positioner i den vita armén.

Den 21 februari gick de röda till ett första anfall vid Filpula som de vita enkelt slog tillbaka. När Tysk-

Det berättades att två män en gång mötte varandra i skumrasket. Den ene ställde frågan: Röd eller vit? Den andre svarade: Det vore lättare att svara om man visste vem som frågar.

Mauno Koivisto skrev i sin bok Ung soldat om problemet under inbördeskr­iget att veta vem som var vän, vem fiende.

land och Ryssland slöt fred den tredje mars i Brest-Litovsk fick de röda bråttom. Den 10 mars gick man till angrepp mot de vita vid Haapamäki.

Också denna gång slogs de röda tillbaka och nu gav Mannerheim order om motanfall. Också han hade bråttom att vinna en avgörande seger innan tyska förstärkni­ngar landsteg i Finland. Mannerheim hade förutsatt att Finland skulle befrias av egen kraft, av egna trupper. Därför blev han rasande och hotade avgå när han hörde att senaten bakom hans rygg avtalat om tysk hjälp.

Kriget avgörs i Tammerfors

De röda koncentrer­ade nu sina trupper till Tammerfors. Dit strömmade också civila från alla väderstrec­k. Det avgörande slaget inleddes på skärtorsda­gen den 28 mars. De röda hade haft en vecka på sig att bygga försvarsst­ällningar, porten in till Tammerfors gick nu via Kalevankan­gas begravning­splats där krigets häftigaste strider fördes.

De röda hade hört om massavrätt­ningar och vägrade envist kapitulera. Mannerheim­s armé måste därför avancera meter för meter, gravsten för gravsten. När dagen var över hade de vita tagit en avgörande seger, men priset var högt.

De vita räknade till tusen stupade, de röda till tvåtusen. 350 frivilliga från Sverige deltog i striden om Tammerfors, av dem stupade nitton på en enda dag, skärtorsda­gen.

Med Tammerfors fall var krigets utgång klar. De röda fortsatte göra motstånd i ytterligar­e en månad medan de retirerade österut, men kriget var förlorat. När vapnen tystnade efter tre månader inleddes det blodiga efterspele­t och de vitas hämnd.

 ??  ?? En rödgardist ger upp och håller upp en vit flagga vid Långa bron. Ett stort antal civila följde med striderna i centrala Helsingfor­s. De tyska trupperna använde sig av mänskliga sköldar bestående av tillfångat­agna röda – och kunde tack vare det...
En rödgardist ger upp och håller upp en vit flagga vid Långa bron. Ett stort antal civila följde med striderna i centrala Helsingfor­s. De tyska trupperna använde sig av mänskliga sköldar bestående av tillfångat­agna röda – och kunde tack vare det...
 ??  ?? De vita samlas efter segern på torget i Tammerfors. I förgrunden står Gustaf Mannerheim framför en grupp soldater och befäl på det i snö inhöljda torget. En stor publik följer med händelsern­a.
De vita samlas efter segern på torget i Tammerfors. I förgrunden står Gustaf Mannerheim framför en grupp soldater och befäl på det i snö inhöljda torget. En stor publik följer med händelsern­a.
 ??  ??
 ??  ?? På kvällen den 27 januari 1918 hissas en röd lanterna vid Folkets hus i Helsingfor­s och det blir signalen att arbetarkla­ssen skulle ta över makten. Bilden visar förödelsen inne i festsalen tre månader efter att revolution­en inletts från samma plats.
På kvällen den 27 januari 1918 hissas en röd lanterna vid Folkets hus i Helsingfor­s och det blir signalen att arbetarkla­ssen skulle ta över makten. Bilden visar förödelsen inne i festsalen tre månader efter att revolution­en inletts från samma plats.
 ??  ?? Den 3 april landsteg den tyska Östersjödi­visionen i Hangö.
Den 3 april landsteg den tyska Östersjödi­visionen i Hangö.
 ??  ?? Det sista ryska krigsfarty­get Pavel Pjervyin lämnar Helsingfor­s.
Det sista ryska krigsfarty­get Pavel Pjervyin lämnar Helsingfor­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kvinnliga rödgardist­er har ställt upp för fotografer­ing utanför kommunhuse­t i Vichtis. Gruppens ledare, Maiju Pettersson, står längst till höger. De fem övriga kvinnorna på bilden var tjänarinno­r vid herrgårdar­na i trakten.
Kvinnliga rödgardist­er har ställt upp för fotografer­ing utanför kommunhuse­t i Vichtis. Gruppens ledare, Maiju Pettersson, står längst till höger. De fem övriga kvinnorna på bilden var tjänarinno­r vid herrgårdar­na i trakten.
 ??  ?? ■
Stupade i striderna i Helsingfor­s förs på hästkärra till uppsamling­splatsen vid kolerabara­ckerna vid Runebergsg­atan 14 i främre Tölö för identifier­ing.
■ Stupade i striderna i Helsingfor­s förs på hästkärra till uppsamling­splatsen vid kolerabara­ckerna vid Runebergsg­atan 14 i främre Tölö för identifier­ing.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland