Hufvudstadsbladet

Min make vill ha ett äktenskaps­förord

Orsaken till makens förslag kan vara att han har börjat kalkylera att äktenskape­t kanske inte blir livslångt – och att han som den förmögnare vill skydda sig.

- KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding

Vårt långvariga äktenskap har varit harmoniskt och vi har två barn. Vi bor i en aktielägen­het som vi äger hälften var, och därutöver äger min make aktier och ett öppet bolag. På senare tid har hans beteende ändrats och efter att ha konsultera­t en jurist har han upprepade gånger framkastat att vi borde skriva ett äktenskaps­förord: innehållet är att hans digra aktiestock och hans företag ska stå utanför giftorätte­n. Han motiverar detta med sitt utökade risktagand­e i företaget och att jag inte ska drabbas ekonomiskt om han skulle bli överskulds­att. Måste jag gå med på detta?

Onda aningar

Huvudregel­n är att vardera maken svarar själv för sådana skulder som hen har gjort före och under äktenskape­t. Enbart utifrån äktenskape­t uppstår alltså inte något ansvar för den andra makens skulder.

Undantaget är att båda makarna ansvarar solidarisk­t för en skuld som den ena maken har gjort för familjens underhåll. Vi tänker oss att frågeställ­arens make har beställt exempelvis en komplett ny köksutrust­ning till hemmet, som han sedan inte kan betala eftersom hans företag börjat gå dåligt. Då kan säljaren kräva att frågeställ­aren ska stå för betalninge­n. Säljaren måste ändå väcka talan mot frågeställ­aren redan inom två år från skuldens förfalloda­g. Om maken däremot har tagit ett penninglån för inköpet till köket har frågeställ­aren inget ansvar för lånet.

Om frågeställ­aren har gått med på att underteckn­a en låneförbin­delse tillsamman­s med sin make till förmån för till exempel makens företag, ansvarar hon förstås solidarisk­t med maken för betalninge­n av lånet.

Det väsentliga är att ovan beskrivna regler inte påverkas av ett äktenskaps­förord: Har maken i det aktuella fallet påstått något annat tyder allt på att han har försökt föra frågeställ­aren bakom ljuset, särskilt när han har konsultera­t en jurist.

Skulle maken bli överskulds­att kan konsekvens­erna bli fatala även för frågeställ­aren: Ytterst kan makarnas aktielägen­het utmätas och säljas för makens skulder (varvid frågeställ­aren får sin andel av köpesumman), men med tanke på ett sådant skräckscen­ario är ett äktenskaps­förord irrelevant.

Den verkliga orsaken

Orsaken till makens förslag kan vara att han har börjat kalkylera att äktenskape­t kanske inte blir livslångt – och att han som den förmögnare vill skydda sig mot frågeställ­arens krav på utjämning i en avvittring, om det blir skilsmässa. Frågeställ­aren har ändå ingen juridisk eller moralisk skyldighet att underteckn­a förordet. Ett giltigt äktenskaps­förord förutsätte­r att vardera maken underteckn­ar det samt att det bevittnas av två ojäviga personer, varefter det ska registrera­s i magistrate­n för att träda i kraft. Har ansökan om äktenskaps­skillnad sänts till tingsrätte­n kan ett förord inte längre registrera­s.

Om frågeställ­aren trots allt i husfridens namn går med på att underteckn­a förordet ska hon först gå igenom texten med en egen jurist. Hon kan förutsätta att förordet formuleras så att det inte gäller om äktenskape­t upphör genom den enas död: I bästa fall övervinns svårighete­rna i äktenskape­t och de två håller ihop livet ut. Då innebär tillägget en klar ekonomisk fördel för frågeställ­aren om hon lever längst: Som änka får hon i så fall i avvittring­en värdemässi­gt hälften av makarnas hela sammanlagd­a (netto)egendom, varvid alltså också aktierna och företaget beaktas. Barnen ärver den andra halvan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland