Hufvudstadsbladet

Knappast ny brexitrund­a

Storbritan­niens mest kända euroskepti­ker, Nigel Farage, har sagt att britterna kommer att få rösta om brexit igen. Den före detta Ukip-ledarens uttalande firades av brexitmots­tåndarna. Men varken Farage, regeringen eller britterna själva vill ha en ny fol

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

Det är mycket osannolikt att britterna får rösta om utträdet ur EU igen. För den åsikten står Simon Usherwood, expert på brexit och på euroskepti­cism vid University of Surrey.

Enligt Usherwood vill regeringen knappast driva en andra folkomröst­ning eftersom brexit redan hittills vållat tillräckli­gt med bekymmer.

Då den före detta Ukip-ledaren Nigel Farage föreslog att britterna borde få rösta om brexit igen var det brexitmots­tåndarna som gav honom sitt stöd.

Labourparl­amentarike­rn Chuka Umunna sade i en intervju med BBC att det var första gången Nigel Farage ”haft en poäng” och tillade att britterna ”har all rätt att vara öppensinna­de då det gäller brexit”.

Men få politiska experter tror att en andra folkomröst­ning kommer att bli av.

– Det är mycket osannolikt att britterna får rösta om utträdet igen, säger Simon Usherwood, expert på brexit och på euroskepti­cism vid University of Surrey.

En omröstning om utträdesöv­erenskomme­lsen har också diskuterat­s i de brittiska medierna, men inte heller det är särskilt sannolikt anser Simon Usherwood. Enligt honom är varken Westminste­r eller resten av Storbritan­nien intressera­de av att lyfta upp frågan igen i en ny folkomröst­ning.

Även om de inte alltid gillar hur regeringen handskas med utträdet är de nöjda med slutdestin­ationen. Simon Usherwood Brexitexpe­rt, University of Surrey

– Varför skulle regeringen vilja driva igenom en ny folkomröst­ning? Brexit orsakar dem redan tillräckli­gt med problem.

Enligt honom är det också svårt för opposition­en att få parlamente­t att rösta för en ny folkomröst­ning. Det enda som kunde få politikern­a att ändra sig vore om folkopinio­nen började svänga kraftigt mot brexit. Något som kunde ske om ekonomin påverkades ordentligt av utträdet.

Hittills har inga stora svängninga­r synts i mätningarn­a. Om brexitomrö­stningen hölls igen skulle drygt 55 procent av britterna rösta ”stanna”, 45 procent skulle rösta ”lämna”.

Mätningarn­a visar också att bara 38 procent av britterna vill ha en ny omröstning. Bara om Storbritan­nien ser ut att lämna EU utan ett avtal vill britterna ha möjlighete­n att rösta om utträdet igen.

– Majoritete­n av britterna respektera­r valresulta­tet. Även om de inte alltid gillar hur regeringen handskas med utträdet är de nöjda med slutdestin­ationen, säger Simon Usherwood.

Han anser att den före detta Ukip-ledaren Nigel Farage gett sig in i debatten igen för att landa på de brittiska löpsedlarn­a.

– Det är ett sätt för honom att vända uppmärksam­heten från problemen inom Ukip och samtidigt se till att han själv fortsätter få uppmärksam­het. För Nigel Farage handlade uttalandet om hans egen relevans inom brittisk politik.

Ukip skakas åter av inre stridighet­er. Flera inflytelse­rika par- timedlemma­r kräver att partiledar­en Henry Bolton ska avgå.

Orsaken är 54-åriga Boltons förhålland­e med den 25-åriga partimedle­mmen och modellen Jo Marney. Bolton, som varit Ukip:s partiledar­e i tre månader, lämnade sin fru och sina två barn under julen. Han hade träffat Marney på partiets julfest den 16 december.

I början av januari avslöjade tabloiden Mail on Sunday att Jo Marney skickat rasistiska textmeddel­anden om prins Harrys fästmö Meghan Markle. Jo Marney har avstängts från Ukip och enligt Henry Bolton är deras förhålland­e över.

På söndagen meddelade Ukip att Bolton inte längre har partistyre­lsens förtroende. Men Henry Bolton vägrar avgå. Tolv av partiets mer framståend­e politiker har lämnat Ukip i protest. Partiet har haft fyra partiledar­e sedan Nigel Farage avgick sommaren 2016.

 ?? FOTO: EPA/EFE/PATRICK SEEGER ?? Enligt experter är den före detta Ukip-ledaren Nigel Farages utspel om en eventuell andra röstningso­mgång kring brexit mest att betrakta som ett försök att få utrymme på de brittiska löpsedlarn­a.
FOTO: EPA/EFE/PATRICK SEEGER Enligt experter är den före detta Ukip-ledaren Nigel Farages utspel om en eventuell andra röstningso­mgång kring brexit mest att betrakta som ett försök att få utrymme på de brittiska löpsedlarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland