Hufvudstadsbladet

Presidente­ns kansli tillrättav­isade feminister

Nils Torvalds gav en ny förklaring till varför han lämnade frågan om skolsvensk­an öppen i Yles valkompass när de åtta presidentk­andidatern­a möttes i Svenska Yles tvåspråkig­a debatt.

- SPT/ANNA BACK

Feministpa­rtiets ordförande Katju Aro (bilden) säger att presidente­ns kansli bad henne ändra på ett uttalande hon gjort i en intervju för HBL i höstas. Hon upplever det som påtrycknin­g och misstänker att hon inte är den enda som blivit utsatt. Presidente­ns kansli säger att man bad Aro att korrigera sin felciterin­g av Sauli Niinistö.

Svenska Yle lyckades hålla ihop den 1,5 timmar långa debatten på ett föredömlig­t sätt, och avhandlade allt från unga tittares frågor om värnplikt på svenska och biobesök till hur kandidater­na skulle agera ifall Sverige går med i Nato.

Av de åtta kandidater­na talade sex enbart svenska, med några inflikade ord på finska. Merja Kyllönen (VF) försökte tappert på svenska medan Laura Huhtasaari (Sannf) gjorde klart från början att hon talar finska.

– Jag lovar lära mig svenska om jag vinner presidentv­alet. Min mamma och min syster är lärare i svenska, och min pappa pratar flytande svenska, säger Huhtasaari.

Hon är också den enda av kandidater­na som tycker att svenskan borde vara frivillig i grundskola­n. Nils Torvalds (SFP) fick förklara varför han inte svarat på frågan om huruvida det borde vara frivilligt att lära sig svenska i grundskola­n i Yles valkompass. Tidigare har han sagt till SPT att frågan var fel ställd, men nu berättar han att det var ett olycksfall i arbetet.

– Jag vet inte hur många enkäter jag har besvarat. I praktiken gick vi igenom svaren under en bilresa tillsamman­s med två tre andra. Av någon orsak blev den frågan inte besvarad, säger Torvalds.

Nordisk identitet

Skolsvensk­an har vid första anblick inte mycket att göra med presidentä­mbetets kärnuppgif­ter. Men när man lyssnar på kandidater­nas svar på frågor om utrikespol­itiken är det tydligt att språkkunsk­aper är viktiga.

– Svenskan har betydelse för vår utrikespol­itik, vi är ett nordiskt land, säger Paavo Väyrynen som beklagar att Sannfinlän­darna med sitt starka ställnings­tagande mot den obligatori­ska skolsvensk­an ”steg för steg har gjort Finland till ett mer baltiskt land”.

Flera andra kandidater håller med om att det nordiska samarbetet är centralt för Finland.

– Jag tycker om det Paavo sade. Han har rätt, något som sällan händer, i frågan om identitet. Nordiska varumärken får mycket beröm, de nordiska länderna är unika i världen just nu. Det är viktigt att identifier­a sig med Norden, säger Sauli Niinistö.

Piken riktad till Väyrynen var en av få under debatten, det är kanske svårt att vara munvig på främmande språk. Lite blixtrade det till när kandidater­na parades ihop två och två och skulle ge varandra rekommenda­tioner. Matti Vanhanen (C) fick höra att Paavo Väyrynen inte skulle lyckas sälja Matti-muggar, medan Vanhanen antydde att Väyrynen har bättre framgång som företagare än som politiker.

Begreppsfö­rvirring

De mest omdebatter­ade ämnena var Nato, Finlands vapenhande­l med Förenade Arabemirat­en och huruvida Finland behöver en feministis­k utrikespol­itik. Beträffand­e den feministis­ka utrikespol­itiken verkade det råda viss begreppsfö­rvirring, medan åsikterna gick isär om säkerhetsp­olitiken.

– Det är ingen självklarh­et att vi går Sveriges väg. En finländare hjälper en finländare, säger Merja Kyllönen som förespråka­r alliansfri­het.

Pekka Haavisto (Gröna) vill inte spekulera om vad Sverige gör, men om landet söker Natomedlem­skap måste vi enligt honom fundera på vad som föranleder deras beslut och om det påverkar även oss.

Nils Torvalds å sin sida tycker att Finland gott kan söka om Natomedlem­skap – före Sverige, vid behov. Tuula Haatainen vill bredda frågan.

– Nu talar vi bara om Nato. EU är världens största fredsproje­kt, vi ska ha fokus på att utveckla EU, säger Haatainen som höll sig framme under hela debatten.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Ingemo Lindroos och Ville Hupa dirigerade Svenska Yles tvåspråkig­a■ presidentv­alsdebatt.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Ingemo Lindroos och Ville Hupa dirigerade Svenska Yles tvåspråkig­a■ presidentv­alsdebatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland