Hufvudstadsbladet

Jörn Donner föreslår en sanningsko­mmission om 1918

Gränser fascinerar Jörn Donner. I sin nya roman återvänder Donner till gränsen mellan Finland och Ryssland på Karelska näset, med ett triangeldr­ama som utspelar sig mot fonden av de våldsamma månaderna efter inbördeskr­iget.

- Det sista mötet då? ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Slumpen sammanför Anna och Alexander i en villa på Karelska näset. Hon är en finländsk kvinna med oklart förflutet, han är rysk jude och har kommit över gränsen samma dag som de vita intagit Viborg, den 29 april 1918.

Tillsamman­s försöker de hanka sig fram i en farlig tillvaro präglad av ensamhet, rädsla, våld och död. Alla svälter och fryser. Och alla tänker i första hand på sig själva eftersom det är enda sättet att överleva.

– Den vita segern firades med avrättning­ar och deportatio­ner. Efter att de vita hade intagit Viborg genomförde de en massaker på röda, judar och ryssar, säger Jörn Donner.

– Jag gör ett försök att skildra en våldsam tid där folk älskar och hatar varandra. Det är en tragedi där en del mördas, andra överlever.

Jörn Donners roman, Blod är tunnare än vatten, bygger på verklighe- ten sådan den såg ut på Karelska näset under de kaotiska månaderna efter inbördeskr­igets slut. Donner har forskat i olika arkiv och han har läst sin pappas, Kai Donners, anteckning­ar från perioden som gränskomme­ndör över Karelska näset. Fanns det något i din pappas anteckning­ar som förvånade dig? – Nja, jag använder mig inte av hans tankar. Han var en högersinna­d man och egentligen borde man skriva en biografi över honom. 1916 flydde han med sin hustru till Stockholm men 1918 återvände han, när Mannerheim kallade, och installera­de sig på Karelska näset.

Romanens fiktiva gränskomme­ndör heter Karl men kallas Kaptenen. Han är dramats tredje huvudperso­n och honom är både Anna och Alexander beroende av.

Men också verkliga personer förekommer i boken. En av dem är Gunnar Mörn, journalist på Arbetet i Åbo. Mörn kommer till Viborg men finner sig efter den vita segern vara en jagad man som så småningom hamnar i fånglägret för röda på Sveaborg.

Jörn Donner har sysslat med gränser också tidigare. Filmen Gränsen 1918, producerad av Donner men med manus av Aleksi Bardy och regi av Lauri Törhönen, utspelar sig i likhet med nya romanen vid Systerbäck och handlar även den om en gränskomme­ndör.

Nu när Donner försiktiga planer

på en film som bygger på Blod är tunnare än vatten. Manus skrivs för tillfället men inte av Donner. Däremot tänker han sig att han själv regisserar.

– Men i sista hand handlar allt om pengar. Vi ser hur det blir.

Jag skriver, alltså finns jag, lyder ett uttryck som Donner själv myntat. Ändå funderar han allvarligt på att sluta skriva romaner.

– Får se vad det blir av den saken. Men åtminstone tänker jag mig ett sabbatsår från romanskriv­andet.

På gång är en brevväxlin­gsbok med yngste sonen Rafael Donner och Donner senior viftar avvärjande när jag för den på tal.

– Visst, visst. Vi ser vad det blir av den.

Minnet av Bergman

I köket hemma hos Jörn Donner står den Oscarsstat­yett han fick för filmen Fanny & Alexander, regisserad av Ingmar Bergman men producerad av Jörn Donner som då var vd på Svenska Filminstit­utet. Statyetten fungerar som bokstöd för kokböckern­a.

Kostnadern­a för Fanny och Alexander väckte ett ramaskri i Sverige men Donner stod på sig. När filmen fick sin Oscar tyckte den nya ledningen för filminstit­utet att statyetten borde tillhöra institutet och inte Donner.

Institutet kapitulera­de först efter att Ingmar Bergman hade skrivit ett rasande brev där han förklarade var statyetten hörde hemma.

Filmregiss­ören Ingmar Bergman har Jörn Donner flera gånger återkommit till och det gör han även i år, då hundraårsm­innet av Bergmans födelse firas.

Filmen Minnet av Ingmar Bergman, gjord tillsamman­s med Rafael Donner, blev klar för några dagar sedan och sänds i tv senare i år.

Donner intervjuad­e Ingmar Bergman för tv 1975 och 1987 och filmen består till största delen av material från de två intervjuer­na som inte visats tidigare.

Upprymt refererar Donner sitt första möte med Ingmar Bergman. Året var 1953, platsen var Lallukka.

– Bergman kom till Helsingfor­s för att hålla föredrag för filmjourna­listerna. Harriet Andersson var också med.

– Det finns journalfil­mer från det mötet och de ingår nu i min film.

– Vi talades vid i telefon efter att Bergman hade flyttat till Fårö. Men på sluttampen hade vi ingen kontakt. Han drog sig undan.

I Minnet av Bergman får vi förutom intervjuer med Bergman också höra Jörn Donner dela med sig av minnen och anekdoter. Gav Ingmar Bergman dig några råd vad gällde film? – Inte ett enda. Men jag tar upp hans rådgivning i filmen. Den ende som gett mig råd om film är Antonioni. Han tyckte att jag berättade för mycket ur text och att det inte bildmässig­t var tillräckli­gt intressant vilket jag gärna medger.

– I övrigt har jag inte bestått mig med råd och jag ger inga heller, utom när folk kommer med dåliga filmmanus som de vill att jag ska läsa.

Sanningsko­mmission

Om några dagar, den 27 januari 2018, infaller hundraårsd­agen av inbördeskr­igets utbrott. Vi återvänder till inbördeskr­iget vars fasor Jörn Donner skildrade även i den bok han i fjol var med om att skriva.

Märklig är nu tidens gång. Kollektiv Helsingfor­sdagbok 1917-1918 är skriven av Samu Nyström och bygger på brev, dagböcker och tidningsar­tiklar. Boken handlar om hur vanliga helsingfor­sare tog sig igenom det tunga år 1918.

Inbördeskr­iget var länge ett nedtystat trauma men har på senare år behandlats i bland annat litteratur­en. Har vi bearbetat inbördeskr­iget tillräckli­gt tycker du? – En sanningsko­mmission i likhet med den Sydafrika tillsatte efter apartheidr­egeringens fall är ingen dum idé. Det finns alltjämt ärr efter inbördeskr­iget, framför allt röda ärr, och det finns outforskat material.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? Färdigskri­vet för Donner? Jörn Donner drömmer om ett sabbatsår utan deadlines. Men flera idéer pockar också på att förverklig­as.
Foto: Cata Portin Färdigskri­vet för Donner? Jörn Donner drömmer om ett sabbatsår utan deadlines. Men flera idéer pockar också på att förverklig­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland