Hufvudstadsbladet

Guldkant i vardagen.

Tillfällig lösning men mycket bra, säger köpmännen i Hagnäs. Också kunderna är nöjda med paviljonge­n.

-

Tytti och Juhana Ylinen bröllopsfi­rar i saluhallen i Hagnäs. – Vi tog metron från Hagalund och fortsätter på en restaurang här i närheten. Också köpmännen är nöjda med första dagen i den tillfällig­a saluhallen. Paviljonge­n är ljus, fräsch och rymlig.

Hagnäshall­ens försäljare som HBL talar med säger alla samma sak – paviljonge­n är rymlig och så är det det där dagsljuset som kommer in genom de stora fönstren.

– Det där ljuset är en stor förändring, säger Soppakeitt­iös Filip Stenius och tittar ut mot torget. Lunchgäste­rna har helt klart hittat in i nya byggnaden.

Tupu och Juhana Ylinen har åkt metro från Hagalund till Hagnäs för att lösa in en bröllopsmi­ddag i en fiskrestau­rang som finns i närheten. Men först några glas bubbligt i ”nya” saluhallen.

– Här är så fräscht och fint, säger de om torgpavilj­ongen i Hagnäs.

Stadsborna älskar sina hallar men försäljarn­a tvingas kämpa för att få verksamhet­en att gå runt. Juhana Ylinen säger att det kan vara en generation­sfråga. Eller så inte. Vem vet.

– Men i alla fall i dag är det mycket folk här, säger han.

Sant. På måndagsför­middagen, dagen då paviljonge­n öppnat, är det nästan trångt i paviljonge­n. Och överallt låter det likadan: Här är så fint, hit kommer vi igen.

Jukka Rosendahl, köpmannen som HBL träffade i oktober för att diskutera den föreståend­e flytten, är lättad.

– Flytten gick åtminstone för vår del bra och inte har jag hört om några stora problem.

Längre fram på våren ska det bli intressant att se hur kommersen i paviljonge­n påverkar torghandla­rna. Gissningen i paviljonge­n är att här finns synergieff­ekter som alla försäljare drar nytta av.

Lite ris får Helsingfor­s stad av Rosendahl och andra köpmän för att informatio­nen om öppnandet varit så knapp. Å andra sidan har kunderna ändå hittat fram.

Och lite ris får staden av HBL för att paviljonge­ns yttertrapp­or är så hala. Men det går säkert fort att åtgärda.

 ?? foto: Cata PortiN ??
foto: Cata PortiN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Också lunchgäste­rna har redan hittat ”nya saluhallen”.
FOTO: CATA PORTIN Också lunchgäste­rna har redan hittat ”nya saluhallen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland