Hufvudstadsbladet

Hinder för EU-reformer sopas bort

Egentliga regeringsf­örhandling­ar har nu startat i Tyskland. Om de lyckas ger det också friska vindar inom EU där Finlands regering får hålla i hatten för att hänga med.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

De tyska Socialdemo­kraterna röstade för att fortsätta regeringsf­örhandling­arna med Kristdemok­raterna. SPD är ändå djupt splittrat mellan dem som anser att partiet ska gå med i en ny stor koalition med Kristdemok­raterna och de som är övertygade om att partiets plats är i opposition­en efter det katastrofa­la valresulta­tet. Motståndar­na till en fortsatt regeringsk­oalition med Angela Merkels kristdemok­rater vill inte rädda ett stabilt Tyskland genom att eventuellt tvingas offra det egna partiet.

Om farhågorna om att SPD:s väljarstöd ytterligar­e minskar i en ny stor koalition besannas kan resultatet bli att partiordfö­rande Martin Schulz byts ut.

Situatione­n är inte heller lätt för Merkel. Hon har fått ta till politiska kompromiss­er för att blidka det konservati­va systerpart­iet CSU och stilla partiets oro för att högerextre­ma populistpa­rtiet AfD ska växa ytterligar­e. För att få socialdemo­kraterna med har hon likaså fått gå med på eftergifte­r som inte rimmar så väl med Kristdemok­raternas ideologi.

Om förbundska­nsler Angela Merkel vill vara säker på att de slutliga regeringsf­örhandling­arna ska kunna ros i hamn kan hon ännu tvingas ge efter för något socialdemo­kratiskt krav. Det slutliga regeringsp­rogrammet ska ännu godkännas i en medlemsomr­östning inom SPD.

För Tyskland och för hela Europa skulle det i alla fall vara bra om en regering nu fås till stånd och någon form av politisk stabilitet kan uppnås i Tyskland. Så länge den saknas står all utveckling i EU också och stampar.

Martin Schulz, som tidigare var talman för Europaparl­amentet, sade inför SPD:s kongress i Bonn på söndagen att överenskom­melsen man hittills har nått i de tyska regeringsf­örhandling­arna är ett manifest för ett europeiskt Tyskland. Enligt Schulz måste viktiga beslut för EU:s framtid fattas nu och inte om tre, fyra eller fem år.

Tyskland och Frankrike sitter i förarsätet och är redo att trycka på gasen. Frankrikes president Emmanuel Macron och förbundska­nsler Angela Merkel träffades i fredags. De kom överens om att påskynda ansträngni­ngarna för reformerna inom EU.

Dagen innan träffades också ländernas finansmini­strar i Paris. Den franska finansmini­stern Bruno Le Maire dolde inte sin otålighet utan sade rent ut i en intervju till Politico att ”vi har inte längre råd att bara babbla då det brådskar att ta följande steg inom eurozonen”.

Frankrikes vägkarta för hur man ska gå framåt, och själva målen, är inte helt i Finlands smak och även Tyskland har tidigare varit skeptiskt. Nu förefaller Merkel och Schulz i alla fall ha närmat sig Frankrikes syn även om det fortfarand­e är svårt att tro att Tyskland till exempel skulle gå med på en utbyggd bankunion innan varje medlemslan­d först har tagit hand om sina problemban­ker och -krediter.

I den preliminär­a regeringsö­verenskomm­elsen i Tyskland finns i alla fall flera punkter om hur EU-integratio­nen borde fördjupas i samma anda som Macrons tidigare visioner om bland annat eurozonen.

Det finns all orsak för Finland att se över sin EU-politiska linje då det nu börjar röra på sig. Det gäller att se både långt och brett framåt och inse den totala nyttan av att också i fortsättni­ngen vara med i EU:s innersta kärna även om det kan inbegripa vissa eftergifte­r.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) signalerad­e häromdagen att han är öppen för en diskussion om att höja EU-budgeten om man kommer överens om att öka insatserna till exempel ifråga om migration, säkerhet och försvar. Tidigare har Finland gjort tummen ner för en ökad EU-budget. Orpo gjorde också klart att vid ett kommande vägskäl bör Finland välja riktningen fördjupad europeisk integratio­n.

Men är de övriga regeringsp­artierna faktiskt överens om riktningen?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland