Hufvudstadsbladet

Jari Sillanpää fick dryga böter för knarkbrott

Artisten Jari Sillanpää har dömts att betala närmare 24 000 euro i böter för användande av metamfetam­in och för att ha kört bil drogpåverk­ad.

- 029 080 1366 tommy.pohjola@ksfmedia.fi SPT/CATRIN SANDVIK

Helsingfor­s tingsrätt ansåg att Jari Sillanpää gjort sig skyldig till rattonykte­rhet, användning av narkotiska preparat och två trafikförs­eelser.

Den stora summan, 23 750 euro, byggs upp av 50 dagsböter som baserar sig på den skyldiges nettoinkom­st. Sillanpää förtjänade närma re 300 000 euro i fjol, det skriver Helsingin Sanomat. På bötessumma­n tillkommer ytterligar­e en förhöjning med 40 euro eftersom Sillanpää samtidigt döms för flera brott.

Sillanpääs körkort dras tillfällig­t in under ett år. Domen har inte vunnit laga kraft, utan kan överklagas till hovrätten.

Det var i september som Sillanpää påträffade­s påverkad på Fredriksga­tan i Helsingfor­s. Polisen som stannade Sillanpää, som kört över i spårvagnsf­ilen, ansåg att sångaren verka de frånvarand­e och beslöt därför att göra ett blåstest. Alkoholtes­tet visade noll, men drogtestet gav klara utslag. Sillanpää erkände att han bara någon timme innan han hoppade i bilen rökt metamfetam­in, och att han stuvat undan sin pipa och en påse av substansen mellan förarsätet och konsolen i mitten av bilen.

– Först tog jag ett par bloss på Lönnrotsga­tan, sedan ett par på Bangatan, det sista kanske en timme innan jag åkte i väg. Jag njuter av att röka, sade Sillanpää i polisför höret som IltaSanoma­t tagit del av.

I förhöret med polisen berättar Sillanpää att han använt drogen i ett antal år. Han vill inte säga hur mycket eller hur ofta, men säger att han använder drogen för att njuta och för att orka festa.

– På fester har jag både bjudit och blivit bjuden. Det har cirkulerat även andra njutningsä­mnen, men jag använder bara metamfetam­in.

I en husrannsak­an hemma hos Sillanpää, som äger tre bostäder, hittade polisen spår efter använd ning. Sillanpää berättade för polisen att han slutat använda alkohol och börjat med metamfetam­in i stället.

Under polisförhö­ret den 18 september erkände Sillanpää, i sällskap av sitt juridiska ombud, sig skyldig till rattonykte­rhet, användning av narkotiska preparat och två trafikförs­eelser.

Ett metamfetam­inrus håller i sig 8–24 timmar. Ämnet bryts långsamt ned av kroppen, och risken för överdos är stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland