Hufvudstadsbladet

Mutanen lämnar över ansvaret för 700 miljoner euro och 1 500 anställda

Jakten på en ny verkställa­nde direktör för Folkhälsan är på målrakan. När Stefan Mutanen går i pension tar nya vd:n över en välmående organisati­on vars förmögenhe­t har fördubblat­s under nuvarande vd:n.

- SPT/HENRI FORSS

■ Folkhälsan­s styrelseor­dförande Mats Brommels är en av dem som ansvarar för valet av föreningen­s nya verkställa­nde direktör. Brommels säger att föreningen fått ett femtiotal kvalificer­ade ansökninga­r.

– Vi är väldigt nöjda med det stora antalet sökande. Vi har kandidater både externt och internt, säger Brommels.

Själva rekryterin­gsprocesse­n sköts av rekryterin­gsbolaget Fairchild, som är specialise­rat på direktrekr­ytering av företagsle­dning. Rekryterin­gsbeslutet fattas av Folkhälsan­s styrelse på styrelsemö­tet den 6 mars.

Folkhälsan­s nuvarande vd Stefan Mutanen går i pension den 1 augusti. Det innebär att den nya vd:n kommer att ha gott om tid att tillsamman­s med Mutanen sätta sig in i organisati­onen.

200 forskare

– Vi bör minnas att Folkhälsan är en speciell organisati­on och det ställer krav på den som väljs. Vi kan inte välja en specialist på bara ett område, det som krävs är mångsidig kompetens, säger Brommels.

Han syftar på Folkhälsan­s många olika ansikten. Den bredaste allmänhete­n förknippar säkert Folkhälsan med Lucia, men därtill är Folkhälsan känd för sina daghem, äldreboend­en, simskolor och lokala föreningar.

Förutom det har Folkhälsan ett medicinskt forsknings­centrum med 200 forskare och en förmögenhe­t på 700 miljoner euro.

Förmögenhe­ten består av donationer och testamente­n och används för att finansiera Folkhälsan­s verksamhet. Största delen av förmögenhe­ten är placerad i inhemska aktiebolag, men även i fastighete­r.

– Vi har en långsiktig placerings­strategi. Vår viktigaste målsättnin­g är hög direktavka­stning. Under de senaste åren har vi haft en genomsnitt­lig avkastning på 4–5 procent på årsnivå, säger Brommels.

En finlandssv­ensk gigant

När Stefan Mutanen tillträdde som vd för 16 år sedan var Folkhälsan­s förmögenhe­t bara hälften så stor.

– Jag räknar det som en av mina meriter, men jag hade aldrig åstadkommi­t det utan mina medarbetar­e. Vår ekonomidir­ektör Christer Holmström är spindeln i nätet när det gäller förmögenhe­tsförvaltn­ingen, säger Mutanen.

Han och Holmström jobbar med förmögenhe­ten och ekonomifrå­gor på daglig basis, men en ekonomisk utbildning är inte ett krav för nästa vd. Mutanen, som rekryterad­es inom den egna organisati­onen, är politices kandidat.

– Jag är en allmänveta­re. Det viktiga för en vd är att hålla ihop helheten och respektera sina medarbetar­es kunnande.

En intressant aspekt när det gäller Folkhälsan­s förmögenhe­t är organisati­onens juridiska status. I och med att Folkhälsan är en allmännytt­ig förening slipper man betala kapitalska­tt på utdelninge­n.

Föreningar­s bokslut är heller inte offentliga uppgifter på samma sätt som aktiebolag­s. För transparen­sens skull ger Folkhälsan ändå ut rätt mycket siffror i sin verksamhet­sberättels­e.

Stor arbetsgiva­re

Under Mutanens tid har Folkhälsan­s personal trefaldigt­s. I dag sysselsätt­er Folkhälsan 1 500 personer, varav drygt 200 är forskare. Därmed konkurrera­r Folkhälsan om titeln som den största finlandssv­enska arbetsgiva­ren med Åbo Akademi.

– Det kan hända att vi har gått förbi dem, säger Mutanen.

Precis som på annat håll i samhället har även Folkhälsan genomgått samarbetsf­örhandling­ar under den utdragna lågkonjunk­turen.

Annat som hänt under Mutanens tid som vd är att Folkhälsan byggt totalt tio Folkhälsan­hus runtom i Svenskfinl­and.

– Folkhälsan­husen ger oss en synlig närvaro i Svenskfinl­and, men nu är den stora byggboomen över. Under de följande åren är utmaningen att hålla alla fastighete­rna i skick.

Folkhälsan har även 19 000 medlemmar som vd:n träffar rätt ofta.

Vårdreform­en utmanar

Den riktigt stora utmaningen för Folkhälsan­s nya vd är social- och hälsovårds­reformen.

– Forskninge­n och den hälsofrämj­ande verksamhet­en känns trygg, men vårdreform­en är en utmaning speciellt för Folkhälsan Välfärd.

Folkhälsan Välfärd ansvarar för Folkhälsan­s servicepro­duktion. Hittills är det kommunerna som har köpt Folkhälsan Välfärds social- och hälsovårds­tjänster.

I och med social- och hälsovårds­reformen kommer ansvaret för organiseri­ngen av social- och hälsovårde­n att flyttas från kommunerna till staten, närmare bestämt landskapen.

– Det här är en av de stora frågorna och vi har jobbat med den en längre tid. Men vi ser inte den som ett hot, i stället uppfattar vi den som en möjlighet, säger Mutanen.

– Det centrala i reformen är valfrihete­n, vilket innebär att kunderna själva får välja var de får sin vård och omsorg. Här är varumärket av stor betydelse.

Mutanen fyller 65 i år. Han säger att han inte är en person som drömt om att gå i pension utan hoppas kunna vara med i olika sammanhang även i framtiden.

– Jag har jobbat i 40 år, jag vill helst inte fastna i Karis med min franska bulldogg.

 ?? FOTO: FOLKHäLSAN ?? Stefan Mutanens efterträda­re tar över en välmående organisati­on. Den stora utmaningen blir social- och hälsovårds­reformen.
FOTO: FOLKHäLSAN Stefan Mutanens efterträda­re tar över en välmående organisati­on. Den stora utmaningen blir social- och hälsovårds­reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland