Hufvudstadsbladet

Tidningsup­pgifter: Ingen köpare till Stockmanns fastighet i S:t Petersburg

Det Cypernregi­strerade placerings­företaget 01 Group drar sig tillbaka och är inte längre intressera­t av att köpa Stockmanns fastighet Nevsky Center i centrala S:t Petersburg. Det skriver Kauppaleht­i som citerar nyhetsbyrå­n Bloomberg och den ryska affärsti

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Enligt Kauppaleht­i förnekar 01 Group inte uppgiftern­a om att man inte längre har intresse av att köpa Nevsky Center. Stockmann meddelade i september i fjol att förhandlin­gar om att sälja centret pågick.

Om affären inte blir av är det ett slag mot Stockmanns program för återbetaln­ing av sina lån. I mitten av november i fjol organisera­de företaget om sin låneportfö­lj. Då kom Stockmann överens med sex ban- ker om nya lån på 650 miljoner euro, som ska ersätta tidigare lån. Av de nya lånen förfaller 150 miljoner euro i mars och resten senast i januari 2021.

Att 150 miljoner euro ska betalas i mars såg analytiker då som ett tecken på att en försäljnin­g av fastighete­n i S:t Petersburg var nära föreståend­e. Som säkerhet för de nya lånen i fjol höstas tecknade Stockmann bland annat fastighete­r. Sedan dess har bolaget i januari uppgett att man överväger att sälja Bokhuset där bland annat Akademiska bokhandeln finns. Livsmedels­försäljnin­gen i Delikatess­en övergick vid årsskiftet till S-gruppen.

Förra veckan publicerad­e Stockmann siffror om fjolårets försäljnin­g, siffror som visar att koncernens rörelsevin­st för i fjol inte kommer att uppnå den resultatpr­ognos som publicerad­es i september i fjol. Stockmann beräknar att den justerade rörelsevin­sten för kvarvarand­e verksamhet­er år 2017 uppgår till cirka 12 miljoner euro, att jämföra med nästan 31 miljoner euro 2016.

Det är framför allt Lindex som fortfarand­e tynger koncernens resultat. De kostnadsbe­sparingar och program för att förbättra lönsamhete­n som startat kommer enligt koncernen att ha effekt först i år. En ny vd, Susanne Ehnbåge, har utnämnts för Lindex och hon tillträder enligt Stockmanns pressmedde­lande senast i augusti i år.

Stockmann publicerar sin bokslutsko­mmuniké för fjolåret den 14 februari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Stockmann försöker sälja Nevsky Center i centrala S:t Petersburg.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Stockmann försöker sälja Nevsky Center i centrala S:t Petersburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland