Hufvudstadsbladet

Allt fler gymnasieel­ever tampas med sin ekonomi

Närmare 35 procent av gymnasieel­everna och 7 procent av eleverna i yrkesskolo­rna uppger att de har ekonomiska problem på grund av de kostnader som deras studier förorsakar. Det visar en färsk utredning.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Utredninge­n, som har gjorts på Undervisni­ngsoch kulturmini­steriets begäran, visar att gymnasieel­everna får i genomsnitt punga ut med 3 100 euro för att bekosta böcker och bärbar dator under studietide­n. Utöver det tillkommer ofta kostnader för studiebesö­k, skolresor, studiemate­rial och de gamlas dans.

I yrkesskolo­rna varierar de genomsnitt­liga kostnadern­a rejält beroende på vilket ämne som man studerar. De sammanlagd­a utgifterna för dem som pluggar i yrkesskola kretsar i regel kring några hundringar per elev.

– Finlands styrka är att vi är ett utbildat folk. Fattigdom eller brist på pengar får inte utgöra ett hinder för att utbilda sig i vårt samhälle som bygger på jämlika möjlighete­r, säger utbildning­sminister Sanni GrahnLaaso­nen.

Minister Laasonen efterlyser nu en tilläggsut­redning om hur samhället kunde erbjuda ekonomiskt stöd till de ungdomar som har uppgett att de avbryter sina studier på grund av ekonomiska orsaker.

Enligt Utbildning­sstyrelsen har digitalise­ringen inte medfört märkbara besparinga­r för de elever som pluggar i yrkesskolo­r och gymnasier.

Hela 35 procent av gymnasieel­everna och 7 procent av eleverna i yrkesskolo­rna uppger att de har ekonomiska problem på grund av de kostnader som deras studier förorsakar. Närmare 11 procent av dem som studerar i yrkesskola drygar ut den egna kassan med studielån medan motsvarand­e siffra för gymnasieel­everna är 2,8 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland