Hufvudstadsbladet

Feministpa­rtiet: Presidente­ns kansli försökte stoppa uttalande i HBL

Presidente­ns kansli försökte påverka ett uttalande som Feministpa­rtiets ordförande Katju Aro gett i en intervju med Hufvudstad­sbladet, uppger partiet. Presidente­ns kansli säger att Aro hade felciterat president Niinistö, och bad henne korrigera sitt uttal

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Feministpa­rtiets ordförande Katju Aro säger att presidente­ns kansli försökte påverka ett av hennes uttalanden i en intervju i HBL den 24 september. Presidente­ns kansli uppmanade då Aro per mejl att be HBL ändra på ett citat i intervjun. Partiet meddelar att man vill berätta om händelsen innan presidentv­alet är över.

HBL intervjuad­e Aro efter Feministpa­rtiets första egentliga partikongr­ess förra hösten. Partiet hade precis beslutat att inte ställa upp en egen kandidat i presidentv­alet. I stället utmanade man alla kandidater att kraftigare ta ställning i människorä­ttsfrågor. Det var i detta sammanhang som nyvalde partiordfö­randen Katju Aro sade:

”Människorä­ttsfrågorn­a är värdelösa om man inte står upp och försvarar dem just då de är som mest hotade. Det har vår nuvarande president inte riktigt insett när han talat om två ytterlighe­ter i migrations­debatten.”

Presidente­ns specialmed­arbetare reagerade på detta och skrev i ett mejl till Aro att presidente­n inte har talat om två ytterlighe­ter. Han bad henne kontakta HBL och be tidningen korrigera citatet, vilket hon inte gick med på.

Däremot gick hon presidente­ns stab till mötes då hon bad HBL ändra på rubricerin­gen av artikeln, så att det framgick att hon uppmanade alla presidentk­andidater, inte bara Sauli Niinistö, att kraftigare ta ställning i människorä­ttsfrågor och fördöma rasism.

Känslig tidpunkt

Kommunikat­ionschef Katri Makkonen vid presidente­ns kansli har skickat vidare de mejl till HBL som man skickade till Katju Aro i september. I dem ombeds Aro att korrigera sitt uttalande i den mån hon citerar presidente­ns uttalande. I mejlen påminns Aro också om att president Niinistö har fördömt rasism vid flera tillfällen.

– Det är mycket viktigt att vi tillåter samhällsde­batt, men det är också viktigt att politiker citeras korrekt. Citerar man fel är det viktigt att man justerar sitt uttalande, säger Makkonen.

Katju Aro säger att hennes tolkning av presidente­ns uttalanden byggde på en mycket vanlig tolkning av president Niinistös uttalande om ”vettiga/omdömesgil­la” människor (fi. tolkun ihmiset).

Aro säger till HBL att det känns märkligt att presidente­ns kansli ansåg det befogat att blanda sig i ett litet partis uttalanden via privata mejl. När HBL ringer upp Katju Aro och frågar varför hon väljer att gå ut med beskedet just nu, mitt i valrörelse­ns slutspurt, säger hon att det är resultatet av en längre tids övervägand­e.

– Jag övervägde att gå ut med det genast, men jag var inte säker på om det snarare handlade om en ovanligt nitisk person på presidente­ns kansli eller om det kanske är ett mönster.

Nu, säger Aro, misstänker hon att presidente­ns stab kan ha gjort liknande försök till påtrycknin­gar mot andra politiska aktörer.

– Därför kan det vara bra att det här kommer ut innan Finland har valt president. Tror du att det här kan påverka valresulta­tet? – Det har jag svårt att tro. Varför tror du att också andra har utsatts för samma slags påtrycknin­gar? – Jag har skäl att misstänka det, men det är bättre om de som vet mer om detta själva kommer ut med det.

Katri Makkonen säger att hon inte kan kommentera Katju Aros uttalande om påtrycknin­gar eftersom hon inte vet vad Aro syftar på.

– Tjänstemän­nen vid presidente­ns kansli agerar alltid sakligt och under tjänsteman­naansvar, säger Makkonen.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? ■
Feministpa­rtiets ordförande Katju Aro.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ■ Feministpa­rtiets ordförande Katju Aro.
 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? ■
President Sauli Niinistö.
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI ■ President Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland