Hufvudstadsbladet

Nödropet från Idlib: ”Vi kan inte fly mer”

I skuggan av Afrin fortsätter bomberna att falla över Idlibprovi­nsen. Omkring hälften av de 2,6 miljoner människor som befinner sig där har redan flytt undan strider på andra håll i Syrien. – Härifrån finns ingenstans att ta vägen, säger Abdulkafi Alhamdo

- TT/SOFIA ERIKSSON

Desperatio­nen växer i den sista provins som kontroller­as av den väpnade opposition­en i Syrien. Skräckslag­na civila rör sig från plats till plats för att undkomma regimsidan­s offensiv, som inleddes i slutet av förra året.

I Atarib, på gränsen mellan Aleppo och Idlib, gick aktivisten och läraren Abdulkafi Alhamdo nyligen ut på gatan och på bara tio minuter räknade han till 200 fordon fulla med människor på flykt från andra områden.

– Sedan gav jag upp, det gick inte att hålla räkningen. Problemet är att de flesta inte har någonstans att vägen, många tvingas sova under bar himmel, mitt i vintern, säger han till TT över telefon.

Många flyr

Offensiven har varit väntad efter framgångar­na mot IS förra året. FNorganet Ocha har uppgifter om att 210 000 människor har flytt det eskalerand­e våldet i nordvästra Syrien mellan mitten av december och mitten av januari.

I Idlib och angränsand­e områden som kontroller­as av den väpnade opposition­en finns över en miljon internflyk­tingar. Många av dem tvingades liksom Alhamdo att lämna det rebellkont­rollerade östra Aleppo i december 2016. Andra har tvångsförf­lyttats från platser som Daraya och Madaya. Många hoppades att Idlib skulle vara en fristad.

– Det är människor som inte vill bo i områden som kontroller­as av regimen, unga män som inte vill tjänstgöra i regeringsa­rmén. Många drömmer som jag om ett nytt demokratis­kt Syrien, säger Alhamdo.

Ett avtal om vapenvila har inte stoppat striderna. Stora delar av Idlib kontroller­as av Hayat Tahrir alSham (HTS), en grupp ledd av al-Qaidas tidigare syriska gren. HTS omfattas inte av överenskom­melsen.

Provinsen gränsar till Turkiet, som håller gränsen stängd, och många regimkriti­ker vågar eller vill inte ta sig till de delar av Syrien som kontroller­as av Bashar al-Assad. En fullskalig regeringso­ffensiv mot Idlib kan innebära enorm förödelse och ännu större flyktingst­römmar.

Annalkande ”katastrof”

Området har förvandlat­s till en dödsfälla, menar 32-åriga Alhamdo som beskriver hur han om kvällarna hör flygrädern­a komma allt närmare.

– Det är oerhört fullpackat här. En katastrof väntar om bombningar­na fortsätter, säger han.

– Samtidigt föredrar jag det här framför regimkontr­ollerat område. Jag skulle hamna i helvetet om jag slutade i något av al-Assads fängelser och om jag inte greps skulle jag leva i skräck. Och det är värre än döden.

I helgen dödades åtta människor från samma familj sedan de flytt från Idlib till närliggand­e Afrin, enligt det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet. Där har Turkiet inlett en insats mot den kurdiska YPG-milisen som kontroller­ar området.

– Offensiven i Afrin har inte förändrat situatione­n för oss, de bombar kanske lite mer. Kurderna är våra bröder, men det är skillnad med YPG. De agerar som syriska regimen, säger Alhamdo som med det välkomnar Turkiets offensiv.

Ingen kalasstämn­ing

Om en månad fyller dottern Lamar två år. Hennes första födelsedag hamnade i skuggan av de svåra minnen från belägringe­n av östra Aleppo som fortfarand­e ger hennes pappa och mamma mardrömmar. Alhamdo hade hoppats på att ta igen det med ett ordentligt kalas på tvåårsdage­n – men konstatera­r att förutsättn­ingarna inte är optimala i år heller.

– Jag har glömt hur det är att leva normalt. Min dotters leende gör mig fortfarand­e varm inombords, men vad ska jag göra om något händer henne? Tänk dig att behöva leva så här. De som klarar det utan att bli galna är hjältar.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Hjälparbet­e pågår efter en flygattack
■ i de södra delarna av Idlib i början av januari.
FOTO: TT-AP Hjälparbet­e pågår efter en flygattack ■ i de södra delarna av Idlib i början av januari.
 ??  ?? Den syriske läraren och aktivisten Abdulkafi Alhamdo tillsamman­s med dottern Lamar, i staden Atarib mellan Aleppo och Idlib i januari 2018. I handen håller han en lapp som uppmanar till solidarite­t med opposition­sfästet Idlib, där det just nu pågår en...
Den syriske läraren och aktivisten Abdulkafi Alhamdo tillsamman­s med dottern Lamar, i staden Atarib mellan Aleppo och Idlib i januari 2018. I handen håller han en lapp som uppmanar till solidarite­t med opposition­sfästet Idlib, där det just nu pågår en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland