Hufvudstadsbladet

USA:s statsappar­at såg ut att öppna igen

- TT/HENRIK SAMUELSSON

Den amerikansk­a senaten har enats om en tillfällig budget, vilket innebär att statsappar­aten kan öppna igen, meddelade den demokratis­ke minoritets­ledaren Chuck Schumer i går kväll finsk tid.

– Vi kommer att rösta i dag för att återöppna statsappar­aten, sade Chuck Schumer innan en omröstning i senaten skulle ta vid.

Omröstning­en ägde rum efter HBL:s pressläggn­ing.

Schumer tillade att man kommer att fortsätta diskutera frågan om Daca-avtalet, uppehållst­illstånd för unga invandare, med Republikan­erna.

Republikan­en Mitch McConnell har erbjudit Demokrater­na en senare omröstning för att hantera deras hjärtefråg­a Daca, när frågan om statsbudge­ten först är avklarad. McConnell har lovat ta upp Daca-frågan innan nästa deadline för statsbudge­ten går ut den 8 februari.

– Om det är något vi lärt oss under processen så är det att strategin att stänga ned statsappar­aten på grund av frågan om illegal invandring, är något det amerikansk­a folket inte förstår och inte kommer att förstå i framtiden, säger McConnell.

Men det var enligt amerikansk­a medier tveksamt om tillräckli­gt många senatorer skulle låta sig övertygas att tillfällig­t släppa Daca för att rösta igenom budgetåtgä­rder så att pengaflöde­t kan komma i gång igen.

Demokrater­nas senator Dianne Feinstein, Kalifornie­n, är besviken på sina partikamra­ter, rapportera­r CNN.

– Jag är besviken över en diskussion som föreslår ett falskt val, antingen finansiera­r vi statsappar­aten eller så tar vi hand om Daca-ungdomarna. Vi kan göra båda, säger Feinstein.

Stängninge­n av icke-kritiska statliga verksamhet­er trädde i kraft vid midnatt till i lördags, och när den första vardagen inföll på måndagen blev konsekvens­erna större. Hundratuse­ntals offentliga­nställda tvingades inleda veckan hemma, för tillfället utan lön.

USA:s statliga ekonomi kräver ständigt nya lån. Förra året slog man i skuldtaket. Sedan dess har tillfällig­a lösningar hållit statsappar­aten i gång, men den senaste fristen gick ut i förra veckan. Då hade president Donald Trump och Demokrater­na inte kunnat komma överens om Daca-frågan.

I helgen kohandlade­s det intensivt i kongressen, medan Trump satt relativt avsides i Vita huset. Från alla sidor har uttalanden gjorts om ett förhålland­evis låst läge, men samtidigt ökade pressen från allmänhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland