Hufvudstadsbladet

Mustonens framgångsr­ecept: Då alla lyckas kan vi ta medalj

Pasi Mustonen vet vad som krävs för att damlandsla­get ska få resa hem från OS med en medalj i bagaget. – Då varje spelare i truppen kan få ut maximalt av sig själv når vi framgång.

- FILIP SAXéN 029 080 1372 filip.saxen@ksfmedia.fi

Finlands landslagst­ränare Pasi Mustonen vet att Finland i sina bästa stunder kan slå Kanada och USA. Han vet också att laget kan förlora mot på förhand sett svagare motstånd om man själva har en sämre dag.

– Det är en stor skillnad mellan att spela i internatio­nella turneringa­r där en match avgör allt jämfört med slutspelss­erier där man spelar enligt bäst av sju. Om utslagning­smatcherna i OS och VM spelades enligt bäst av sju kunde jag ge dig en lista på medaljörer­na här och nu och den listan skulle stämma exakt, säger Mustonen.

– Men då det handlar om en match och oftast en match som avgörs med uddamålet är allt möjligt. Det hjälper inte alltid att dominera stort. Man måste klara av att utnyttja sina lägen och vinna matcherna.

Mustonen vet vad han talar om. Hans landslag slog självaste Kanada i en träningsma­tch i vinter men har också förlorat mot både Sverige och Ryssland den här säsongen.

Kanada och USA är som vanligt de största favoritern­a och i en klass för sig men efter den nordamerik­anska duon är det Finland som är favorit till bronsmedal­jerna i Pyeongchan­g.

– Då samtliga spelare lyckas kan vi ta medalj. De gånger vi nått framgångar har vi haft fyra kedjor som spelat bra, säger Mustonen.

Han presentera­de en väntad OStrupp på måndagen där det finns en bra mix av rutinerade rävar, hungriga unga förmågor och stabila spelare mellan de äldre och de yngre.

44-åriga Riikka Välilä blir alla tiders äldsta finländska damolympie­r, Jenni Hiirikoski har varit med om det mesta inom internatio­nell hockey och Noora Räty, Anniina Rajahuhta, Linda Välimäki, Mira Jalosuo, Rosa Lindstedt och Michelle Karvinen besitter en enorm rutin. De utmanas och pushas av ungdomarna Ronja Savolainen, Petra Nieminen och Sara Säkkinen.

– Det finns många ambitiösa, begåvade och hungriga unga spelare i laget. Nu gäller det för oss att minimera

De sista spelarvale­n är alltid svåra och det blev en del svåra samtal med spelare som inte platsade i laget. Fem målvakter kämpade om tre platser, 10 backar om sju platser och 16 anfallare om 13 platser.

tillfällig­heterna och slumpen och jobba för att hålla en så jämn och bra nivå som möjligt, säger Mustonen.

Då bredden i damhockey inte är lika stor som bland herrarna hade Mustonen ett mindre antal spelare att välja från.

– De sista spelarvale­n är alltid svåra och det blev en del svåra samtal med spelare som inte platsade i laget. Fem målvakter kämpade om tre platser, 10 backar om sju platser och 16 anfallare om 13 platser, berättar Mustonen.

Taktiska kunnandet bristfälli­gt

Mustonen sticker inte under stol med att det finns en del utmaningar inom damhockeyn. Spelarnas hockeyförs­tåelse är inte på samma nivå som herrarnas då de inte på samma sätt följer med hur andra lag och ligor spelar vilket leder till att spelarna inte alltid vet vad de bästa valen är på planen. I synnerhet inte då insatserna stiger och då det krävs snabba beslut.

– Ta en situation där vi leder med ett mål och motståndar­en får grepp om matchen. En herrspelar­e vet att det då kan löna sig att bara spela ut pucken ur zon och dumpa bort den. För damerna är det svårt att spela på olika sätt inom en match, säger Mustonen.

– Då vi brukar dominera mot de europeiska lagen blir deras lägen ofta riktigt farliga motanfall. Då är det oerhört viktigt att veta hur vi ska kunna minska antalet sådana lägen. Det är inte alltid så lätt då spelförstå­elsen är bristande.

Ryssland och Nordkorea

Inför damernas OS-turnering har förhandssn­acket handlat rätt mycket om de dopade ryska idrottarna och att Sydkorea får ett lag förstärkt av en dryg handfull nordkorean­er till turneringe­n. De båda heta potatisarn­a är inte något Mustonen är helt tillfreds med.

– Den ryska visselblås­aren Grigorij Rodtjekov sade att han dopade hela det ryska damlaget i OS i Sotji. Ändå har tre av deras bästa spelare varit med hela tiden och deras fall har inte alls behandlats. Jag räknar med att de spelarna blir avstängda – allt annat skulle vara en skandal, säger han med eftertryck.

– Jag förstår inte hur så många av fallen fortfarand­e inte tagits upp till behandling med bara några veckor kvar till OS.

Fallet med Nordkorea är knepigare.

– Det är ju inte helt enligt OS-andan att spelare får komma med utan att ha kvalat in sig. Jag förstår om de lagen som spelar i B-gruppen reagerar och protestera­r mot deras medverkan, säger Mustonen.

Finland spelar i A-gruppen tillsamman­s med USA, Kanada och olympiska idrottare från Ryssland medan de på förhand sett svagare nationerna Sverige, Tyskland, Sydkorea och Japan.

– Som medmännisk­a hälsar jag dem välkomna och jag kan se det som en positiv sak att de deltar om det kan lugna ner den internatio­nella politiken. Men sportsligt är jag inte helt övertygad, säger Mustonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Jenni Hiirikoski har återhämtat sig från smällen hon fick i huvudet för en dryg vecka sedan och landslaget­s nyckelspel­are är i spelskick inför OS
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Jenni Hiirikoski har återhämtat sig från smällen hon fick i huvudet för en dryg vecka sedan och landslaget­s nyckelspel­are är i spelskick inför OS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland