Hufvudstadsbladet

Vem tassar i vargtimmen?

Timmen är präglad av onda drömmar, ångest och död, ämnen som Ingmar Bergman omhuldade.

- ANNIKA HäLLSTEN

● Vad menar du när du skriver att Ingmar Bergman lanserade ordet vargtimmen? undrade en läsare apropå min artikel om Bergman 100 förra veckan (HBL 18.2.).

Läsaren var bombsäker på att termen vargtimmen var äldre än från 1968 då Bergman presentera­de sin film Vargtimmen.

Jag kände genast igen mig i läsarreakt­ionen. Också jag blev indignerad när jag i Jan Holmbergs bok Författare­n Bergman inhämtade att den berömde regissören skulle ha lanserat ett ord som ”alla” vet har använts sedan urminnes tider. Men termen är alltså endast femtio år gammal. ”Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning, det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmar­na är verkliga ...”, skriver Bergman själv.

Som författare är Ingmar Bergman känd för sin egensinnig­het vad gäller stavning – i hans texter skrivs människa mänska och demon dämon.

Hur Ingmar Bergman inspirerad­es till uttrycket vargtimmen och ifall han var medveten om att han introducer­ade ett nytt uttryck i det svenska språket är oklart.

Folklivsfo­rskaren Bengt af Klintberg har i en artikel i Svenska Dagbladet beskrivit hur han som ung blev kontaktad av Ingmar Bergman som ville veta vilka traditione­r som var förbundna med begreppet vargtimmen. af Klintberg misslyckad­es med uppdraget och kom fram till att Bergman själv hade uppfunnit begreppet.

Litteratur­vetaren Jon Helgason, tidigare redaktör för Svenska Akademiens ordbok, har en annan förklaring. Enligt den har Bergman, eventuellt omedvetet, förvanskat det kinesiska uttrycket tigerns timme – ett uttryck som användes i Sverige i mitten av 1900-talet och som betecknar timmen före gryningen. Timmen är präglad av onda drömmar, ångest och död, ämnen som Ingmar Bergman omhuldade.

Helgasons ihärdiga forskning i ämnet ledde honom till en artikel om tigertimme­n i Sydsvenska dagbladet 1957. Artikelför­fattaren, kulturchef­en Hans Schiller, avfärdar teorin om att tigertimme­n är den tid på dygnet då flest människor dör men kommer fram till att natten innebär avsevärda fysiska och psykiska påfrestnin­gar.

● Men hur kom det sig att tigern i Ingmar Bergmans tolkning blev varg? Ja, kanske för att Bergman föredrog ett nordiskt mytomspunn­et rovdjur framför ett exotiskt sådant.

Enligt en annan teori skulle Ingmar Bergman ha inspirerat­s av det franska uttrycket l’heure entre loup et chien (timmen mellan varg och hund) och enligt en tredje teori ligger förklaring­en i Baudelaire­s diptyk Le crépuscule du matin och Le crépuscule du soir där det talas om vilddjuret som kommer tassande efter skymningen.

I dag är språkvetar­na ense om att nyordet vargtimmen är lanserat av Ingmar Bergman. Det betyder inte att den som säger det får stå oemotsagd. När jag refererade min läsarkomme­ntar för några kolleger möttes jag omedelbart av högljudda protester, tills de googlade och upprymt kunde konstatera att språket är en källa till ständigt nya upptäckter.

Ordet har slagit igenom i hela Norden. I Norge och Danmark talar man om ulvetime och vargtime, i finskan heter det suden hetki.

Ingmar Bergman får alltså ta äran åt sig för ordet vargtimmen. Men själva fenomenet var bekant redan för de gamla grekerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland