Hufvudstadsbladet

Rött och vitt, hett och kallt

Det ligger ett stort och noggrant arbete bakom den skenbara självklarh­et amatörense­mblen på Kareliasce­nen utstrålar.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM Föreställn­ingar ännu ons 24.1 kl. 19, to 25.1 kl. 19, lö 27.1 kl. 17, sö 28.1 kl. 17, lö 3.2 kl. 17, sö 4.2 kl. 17.

teateR Musikteate­rn 18. Två unga kvinnors berättelse under inbördeskr­iget 1918.

regi: Karin Berglund. Manus: Monika Fagerholm, Hanna Åkerfelt. Musik: Sanna Himmelroos. Kapellmäst­are: Marianne Maans. Scenografi: Hanne Horte-Garner. Koreografi: annatuuli Saine. På scen: anna Malmsten, Emilia Ekström, Linus Mäkelä, Birk Lerviks, andrea Degerlund, Karin Westerlund, anna Wasström, annaMatild­a rosendal, Elvira niemi, Wilma Westerlund, Karin Karlsson, m.fl. Föreställn­ing på Karelia i Ekenäs den 21.1.

Vårt lands historia har en dramaturgi som är tacksam för en teater. Strax efter det lyckliga slutet, självständ­igheten 1917, rullas ett intensivt och tragiskt händelsefö­rlopp i gång. Ingen familj undkommer.

Där Anna Lindholms bok Projekt Ines, som Musikteate­rn 18 utgår från, i huvudsak har ett vitt perspektiv, är proportion­erna för Monika Fagerholms och Hanna Åkerfelts manus mer jämnt fördelat mellan de röda och de vita. Ella och Ebba, som i huvudsak bygger på Anita och Anna i Projekt Ines, får ungefär lika stor plats i den berättelse som gestaltas på Kareliasce­nen i Ekenäs.

Ella (Anna Malmsten) är en högrestånd­sflicka som dansar, fotografer­ar och leker snöbollskr­ig. Hon föds in i en politisk medvetenhe­t som är självklar för henne och hennes omgivning, också om hon behöver förklara sin rätt att formulera sig. Men det beror på att hon är flicka, inte på åsikterna i sig. Malmstens Ella är full av tvekan och osäkerhet på ett sätt som gör att man känner med henne. Pendelröre­lsen mellan ”kall” och ”het” är ångestladd­ad. I början av föreställn­ingen gäller Ellas kamp att försvara sin plats i kamratkret­sen och vid sin kavaljers sida, inte i samhället.

Ebba (Emilia Ekström) är en po litisk sökare och hennes väg till de åsikter som blir hennes är mer trevande. Hon erövrar sin övertygels­e samtidigt som hon erövrar språket och den politiska terminolog­in. Ebba blir lärarinna och i slutscenen upprättar hon ett arkiv över kriget, ett efterspel till händelsefö­rloppet. Ekström bygger upp sin roll långsamt och övertygand­e.

Karin Berglunds regi är säker. Hon styr över amatörskåd­espelarna på ett sätt som gör dem alla och berättelse­n rättvisa. Här finns många stora scener med många närvarande. Ändå behöver man i publiken aldrig vara osäker på vem man ska följa med, var det viktiga händer. Ingen står med armarna hängande eller irrande blick på scen. Alla har en funktion och samtliga ungdomar behandlar sina rollgestal­ter med respekt. Det är intressant att regissören lyckas med konststyck­et att ha nästan vattentäta skott mellan de vita och de röda rollperson­erna, samtidigt som skådespela­rna mödolöst rör sig över scen i olika gruppering­ar.

Det här är intressant också med tanke på den politiska färgbalans­en. Det här är inte en pjäs som tar ställning för eller mot en politisk åskådning, annat än att den är för fred och ungdomarna­s rätt till sin framtid. Det ligger ett stort och noggrant arbete bakom den skenbara självklarh­et ensemblen utstrålar. Hanne Hortner-Garners dräkter och Sanna Himmelroos musik är valda med omsorg, tidstypisk­a, balanserad­e och välklingan­de, ingen är rädd att sjunga ut. Flera av tidsmarkör­erna fungerar samtidigt som ledmotiv, hattar, brev och bilder.

Min enda invändning gäller tidsdispos­tionen. Första aktens upptakt 1916–1917 känns lite lång, medan själva krigshände­lserna avhandlas rätt summariskt.

 ?? Foto: CHriS SEnn ?? Huvudbonad­er som symboler för samhällsst­ällning. Vide Lerviks Nappe är utsatt för Anna Malmstens Ella, en av få bryggor över samhällskl­yftorna. I mitten Sanna Himmelroos.
Foto: CHriS SEnn Huvudbonad­er som symboler för samhällsst­ällning. Vide Lerviks Nappe är utsatt för Anna Malmstens Ella, en av få bryggor över samhällskl­yftorna. I mitten Sanna Himmelroos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland