Hufvudstadsbladet

Inspireran­de toner från österland

Mycket av det vi i dag anser utgöra kärnan i det västerländ­ska har i själva verket arabiskt ursprung. Den musiken hördes på Aurorefest­ivalen i lördags.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

RENÄSSANSM­USIK

Aurorefest­ivalen

Tusen och en natt. Al-Teslim, Oliphant, Trio Audi Alteram. Pauluskyrk­an 20.1.

Aurore, festivalen för renässansm­usik, fyller helt tydligt en nisch och är inte heller rädd för att utmana sin publik. En fullsatt Pauluskyrk­a bjöds denna gång på ett ambitiöst och mångsidigt program, man tackar speciellt för den digra och välgjorda programbok­en. Lördagens konsert hade österlande­t i fokus och utmanade publiken att begrunda arabvärlde­ns roll i renässanse­ns Europa. Den arabiska civilisati­onen slog starkast rot i Spanien, men mycket av det vi i dag anser utgöra kärnan i det västerländ­ska har i själva verket arabiskt ursprung – från violinen till universite­ten.

Själv har jag belåtet beskådat hur den tidiga musiken på sista tiden närmat sig såväl den inhemska folkmusike­n som musiktradi­tioner från andra länder. För den som liksom jag står med en fot i bägge

På bussen hem tvingas jag lyssna på medpassage­rarens fördomar om ”turbanskal­lar” – jag önskar att han kunde ha insupit något av denna konserts budskap i stället.

världarna känns det rätt självklart att det finns så mycket gemensamt, men jag hoppas många i publiken även denna gång fick nya insikter. Aurore-konserten fungerade som en brobyggare i och med att man parallellk­örde medeltida europeisk musik med arabiska folkmelodi­er – två musikstila­r som starkt ställer melodin i fokus.

En intressant detalj var tonvikten på korsfararn­as insatser och deras betydelse för de medeltida trubadurså­ngerna. Kaija Saariaho och Amin Maalouf förtjänar verkligen en eloge för att trubaduren Jaufre Rudel tack vare operan L’amour de loin känns som en gammal bekant.

Sakralt och profant

Självskriv­na för en konsert som denna var ensemblern­a Oliphant och AlTeslim, specialise­rade på medeltida respektive arabisk musik och med Leif och Eira Karlson som gemensamma nämnare. Sånginsats­erna speglades fint i varandra: speciellt tyckte jag om Uli Kontu-Korhonens skira sopranregi­ster, medan syriern Burhan Hamdon självklart var helt på sin mammas gata i den arabiska repertoare­n. Trevligt att man friskt blandade sakralt och profant samt även lät rytmiken blomma.

En ny bekantskap var trion Audi Alteram med Petri Arvo (blockflöjt­er, dulcian), María Martínez-Ayerza (blockflöjt­er) och Petros Paukkunen (orgel), speciellt gillade jag de mer vågade klangkombi­nationerna såsom dulcian och brölande orgelregis­treringar. I övrigt fick trion bidra med ett slags futurum i förhålland­e till resten av repertoare­n – hur gick det sedan, när man lade till polyfoni och harmonier?

Det enda som kändes aningen malplacera­t var improvisat­ionerna över La follia-harmoniföl­jden, en superhit på sin tid. Cloun var väl att parallellk­öra även olika former av improvisat­ion.

”Tusen och en natt är mångkultur­ens jubelsång!” förkunnar man i Aurores programbok. Brobyggand­e av detta slag kan man inte få för mycket av. På bussen hem tvingas jag lyssna på medpassage­rarens fördomar om ”turbanskal­lar” – jag önskar att han kunde ha insupit något av denna konserts budskap i stället.

 ??  ?? Oliphant med från vänster Leif Karlson, Uli Kontu-Korhonen, Eira Karlson och Janek Öller var med och byggde
■ broar mellan medeltida och arabisk musik vid Aurorefest­ivalen för renässansm­usik. FOTO: OTTO RäSäNEN
Oliphant med från vänster Leif Karlson, Uli Kontu-Korhonen, Eira Karlson och Janek Öller var med och byggde ■ broar mellan medeltida och arabisk musik vid Aurorefest­ivalen för renässansm­usik. FOTO: OTTO RäSäNEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland