Hufvudstadsbladet

Tre väsensskil­da världar inom fjorton år

Uppfinning­srikt och insiktsful­lt var upplägget när Beethoven pejlades mot sina samtida i Tempelplat­sens kyrka.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KLASSISKT

RSO:s Beethovenf­estival

Finländska barockorke­stern och Meta4 (Antti Tikkanen & Minna Pensola, violin, Atte Kilpeläine­n, altviolin, Tomas Djupsjöbac­ka, cello). Solister: Alexej Ljubimov & Olga Pasjtjenko, fortepiano. Kraus, Dussek, Beethoven. Tempelplat­sens kyrka 20.1.

Vad krävs för att sammanstäl­la ett estetiskt tankeväcka­nde och emotionell­t engagerand­e konsertpro­gram? Egentligen inte mera än en tillräckli­g dos musik-, idé- och kulturhist­orisk kunskap i kombinatio­n med en förmåga att se litet längre än de mest självklara lösningarn­a. En kvalitet, som i dagens genomkomme­rsialisera­de konstmusik­landskap i allt högre grad lyser med sin frånvaro.

Radions symfoniork­esters Beethovenf­estivals lördagskon­sert i Tempelplat­sens kyrka var ett praktexemp­el på en programpla­nering, där kreativite­ten getts fria händer och man tänkt till litet utöver det slentrianm­ässiga och trots att de aktuella styckena tillkommit inom en tidsrymd om fjorton år var det ändå tre väsensskil­da världar som möttes.

Joseph Martin Kraus – Gustav III:s tyske hovgunstli­ng kallad ”den svenske Mozart”, vilket är närmare sanningen än man kanske kunde tro – Olympieuve­rtyr (1792) är musik av tidens bästa internatio­nella ”sturm und drang”-snitt och hade Kraus inte dött kort efter sin kung hade den nordeurope­iska musikhisto­rien sannolikt tett sig annorlunda.

Böhmaren Jan Ladislav Dussek – född 1760, fyra år efter Mozart och Kraus och tio år före Beethoven – är med sin snudd på osannolikt äventyrlig­a livshistor­ia ett kapitel för sig. Han var något av en proto-Liszt, som turnerade Europa som firad virtuos och han var bland annat även den förste att sätta sig vid klaveret med profilen mot publiken.

Förrädisk behagfullh­et

Dusseks Konsert för två pianon Bdur inleds förrädiskt behagfullt, snäppet à la Crusell på sitt mest avslappnad­e humör, men snart invecklar han sig i harmonier som stundtals förirrar sig en god bit in på romantiken­s domäner. Gamle Finlandsbe­kantingen Alexej Ljubimov och Olga Pasjtjenko spelade oerhört stilkänsli­gt på kopior av fortepiano­n från sekelskift­et 1800 och efter att örat vant sig vid den volymsvaga­re klangen insåg man att det är just så här den här musiken bör låta.

Tempelplat­sakustiken är överlag brutal gentemot pianot, men den här gången fungerade den som smort och Finländska barockorke­stern, med avgående konstnärli­ge ledaren och Meta4-primasen Antti Tikkanen i spetsen, behövde varken dämpa ned sig eller höja volymen i onödan. Tvärtom kunde man, med de alert artikulera­nde träblåsarn­a i spetsen, frossa i en uppsjö klangligt läckra detaljer.

Och samma gällde självfalle­t i Beethovens hedonistis­kt frifräsiga andra symfoni, där man vid behov brassade på av hjärtans lust. Tempona i yttersatse­rna var sannolikt de snabbaste jag hört – eventuellt tänjande på gränsen till det fraserings­mässigt meningsful­la – men skojigt var det så det förslog och idén att ha förträffli­ga Meta4-kvartetten att stå för det musikalisk­a ledarskape­t gav helheten den avgörande vitamininj­ektionen. Festligt!

 ?? PAARVALA
FOTO: JAAKKO ?? ■Antti Tikkanen hade dubbelroll­en som violinist i Meta4 och ledare för Finländska barockorke­stern under konserten som pejlade Beethoven mot hans samtida.
PAARVALA FOTO: JAAKKO ■Antti Tikkanen hade dubbelroll­en som violinist i Meta4 och ledare för Finländska barockorke­stern under konserten som pejlade Beethoven mot hans samtida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland