Hufvudstadsbladet

Skogens djur tema i snöslottet i Kemi

För 23 året har Kemi byggt ett snöslott för att locka vinterturi­ster till staden. Turistbyrå­n planerar nu att bygga ett snöslott som ska vara öppet året runt.

- HBL

Trots att snön föll redan i mitten av november i Kemi så har man fått vänta på tillräckli­gt med köldgrader till januari för att bygga snöslottet. Natursnön är inte tillräckli­gt hållbar, så man har använt konstsnö av havsvatten som byggmateri­al.

Det är arkitekt Rauno Ruonansuu från företaget Frozen Innovation­s som har planerat årets snöslott och det har byggts av flera internatio­nella grupper av snöskulptö­rer. Årets tema är skogens djur.

– Djuren fascinerar och intressera­r besökare oberoende av ålder, kultur och ursprung. Besökarna har genast börjar gissa vilka slags spår djur har lämnat efter sig, säger informatör Noora Barria.

Snöslottet öppnades i lördags och turistbyrå­n Kemin Matkailu planerar att man kan hålla det öppet dagligen fram till mitten av april, varefter snön så småningom får rinna tillbaka i havet. Tanken är ändå att snöslottet ska bli en sevärdhet året runt i Kemi och bygget med nästa års snöslott har därför påbörjats.

– Vi vill erbjuda våra gäster upplevelse­r av snö och is året runt. Förutom norrsken, midnattsso­l och skogen full med vilda bär behöver vi ett dragplåste­r inne i staden och vad passar väl bättre än ett snöigt vin- terland som finns här varje dag, säger vd Susanna Koutonen vid Kemin Matkailu.

Exakt hur snöslottet ska hållas intakt också under de varma sommarmåna­derna berättar hon inte, men projektet består av såväl program och restaurang­er som bastuoch spatjänste­r.

 ?? FOTO: KEMIN MATKAILU/TIMO LAAPOTTI ?? King Kong pryder väggen i ett av hotellrumm­en i snöslottet i Kemi. Arkitekten Rauno Ruonansuu har planerat iskonstver­ken i snöslottet, som också har en restaurang och ett kapell.
■
FOTO: KEMIN MATKAILU/TIMO LAAPOTTI King Kong pryder väggen i ett av hotellrumm­en i snöslottet i Kemi. Arkitekten Rauno Ruonansuu har planerat iskonstver­ken i snöslottet, som också har en restaurang och ett kapell. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland