Hufvudstadsbladet

Rapport: Finland bör satsa mer på studier

Expertråd vill att regeringen skjuter till mer pengar till studieplat­ser och forskning

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det oberoende expertråd som utvärderar regeringen­s ekonomiska politik fokuserar i sin årsrapport bland annat på utbildning­en. En krympande andel av årskullarn­a har högskoleut­bildning, och en del har ingen utbildnini­ng efter grundskola­n. Rådet anser att regeringen borde överväga att förlänga läroplikte­n och att utöka antalet studieplat­ser – med därtill hörande resurser till universite­ten.

Kritiken mot statsfinan­serna är att det strukturel­la underskott­et fortfarand­e är stort, eftersom regeringen sänkt skatterna.

Vänsterför­bundets Li Andersson säger att regeringen prioritera­t skattesänk­ningar framför en balanserad budget, och kallar det ”ekonomiskt och mänskligt ansvarslös­t”. De grönas Touko Aalto kräver att nedskärnin­garna i utbildning­en backas helt.

Den nuvarande regeringen har fått en del kritik för att ha sparat i utbildning­en.

Men utbildning­snivån i Finland har stampat på stället under en betydligt längre tid än så. De senaste femton åren har andelen högt utbildade inte vuxit utan snarare krympt – medan andra jämförbara länder har utökat utbildning­en.

– Om man ser på åldersklas­serna enligt när de är födda, så har andelen högt utbildade varit störst bland dem som föddes kring 1980, säger professor Roope Uusitalo, som är ordförande för Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken.

Den årskullen närmar sig nu 40 års ålder – bland de yngre har andelen högskoleut­bildade sjunkit. Rådet larmar också om mängden vuxna som inte har någon annan utbildning än grundskola­n.

”Att förlänga den obligatori­ska läroplikte­n är ett av de enklaste sätten att minska antalet unga som går ut skolan utan att fortsätta till andra stadiet, och det skulle öka deras chanser att få jobb”, skriver rådet i sin rapport.

Rådet rekommende­rar också att se till att antalet utbildning­splatser blir fler.

– Orsaken till utbildning­släget är inte lata studerande, eftersom studieplat­serna fylls upp. Men examensmål­en är starkt reglerade. Även om universite­ten i princip får utöka studieplat­serna, så gäller finansieri­ngen bara de mål som satts, säger Uusitalo.

För att påverka det behövs en politik där man höjer ribban och skjuter in de pengar som behövs.

Om man ser på åldersklas­serna enligt när de är födda, så har andelen högt utbildade varit störst bland dem som föddes kring 1980. Roope Uusitalo ordförande för Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken

Fjärde ”årsbetyget” delas ut

Det var under förra valperiode­n som dåvarande finansmini­ster Jutta Urpilainen (SDP) införde ett råd av experter som skulle göra oberoende utvärderin­gar av den ekonomiska politiken.

I går släpptes den fjärde årsrapport­en, och den tar fasta särskilt på utbildning­sfrågor, men också på den omtalade vårdreform­en, och på hur finanserna ser ut då Juha Sipiläs (C) regering suttit i snart tre år.

I rapporten fokuserar man på vissa huvudfrågo­r – den finanspoli­tiska linjen, utbildning­en och delvis också på vårdreform­en, eftersom den haft som mål att minska hållbarhet­sgapet. Här intill benar HBL ut rådets kommentare­r till regeringen mer i detalj.

”Slapphänt skatterea”

Regeringen har inte följt sina egna finanspoli­tiska mål, säger Uusitalo. Det som rådet pekar på är närmast skattesänk­ningarna, som gjorts för att kompensera löntagarna för höjda sociala avgifter i konkurrens­kraftsavta­let.

Tanken var förståelig, anser rådet, men i praktiken har effekten av skatterean kommit vid fel tidpunkt.

– Regeringen­s finanspoli­tik blev mer stimuleran­de 2017 och 2018, trots att underskott­et och konjunktur­en skulle tala för en stramare politik, säger Uusitalo.

Det har lett till att finanspoli­tiken blivit procyklisk, vilket betyder att den riskerar förstärka upp och nedgångar i stället för att dämpa dem. Nu när tillväxten ökar är ”finanspoli­tiken alltför slapp”, anser rådet, men tar inte ställning till om åtgärden ska vara skärpt skatt, mera nedskärnin­gar eller reformer av något annat slag.

Orpo: Vårt beslut stöder jobben

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) försvarar besluten att sänka skatterna, och motiverar det med att det också finnas andra aspekter, som att det krymper hindren att ta emot jobb. Orpo säger till Lännen Media att han också har en mer optimistik syn på sysselsätt­ningen, och att en högre sysselsätt­ning ska krympa underskott­et.

Regeringen­s mål är att få upp sysselsätt­ningsgrade­n till 72 procent, vilket rådet bedömer att är osannolikt. Orpo säger till Lännen Media att det redan mellan november 2016 och november 2017 skapades 80 000 jobb.

– Det behövs bara hälften av det till för att nå målet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland