Hufvudstadsbladet

Krigsspel eller bilder av fred

Vapenexpor­ten från Finland får oss att ställa frågor om krig och fred inför söndagens val.

- 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Ivalrörels­en inför presidentv­alet har två olika synsätt utkristall­iserat sig kring krig och fred. Kort sagt: männen och medierna har gärna sett krigsscena­rier och spelteorie­r kring dem. Kvinnorna, i synnerhet de två till vänster, Tuula Haatainen (SDP) och Merja Kyllönen (VF), har velat vända på det och tala om fredsbygga­nde.Också den sittande presidente­n Sauli Niinistö har tidvis ställt sina vattenskid­or i deras kölvatten och sagt att han inte heller vill tala om ”krigsspel”. Men sedan har han insett att han med sina tidvis helt släckta Natolyktor inte har råd att göra så heller.

Haatainen och Kyllönen har, med rätta, kritiserat­s för att de uppenbart kan ganska lite om säkerhetsp­olitik och har ett klent nätverk på området. Den fredsretor­ik de erbjuder i stället går också hem som ett förtroligt innespråk hos de grånade sextio och sjuttiotal­isterna bland deras anhängare.

Men ändå är frågan om fred viktig att hålla i minnet.

Krig, fred och moral ställs på sin spets med de frågor om finländsk vapenexpor­t som har dykt upp alldeles på slutsträck­an inför valet. Utländska medier och aktivistgr­upper har visat att finländska Patria AMVpansarf­ordon åtminstone i december dök upp i Jemen, ett land som i globala mått är en humanitär katastrof av väldiga proportion­er.

Där anses den militärkoa­lition som leds av Saudiarabi­en i en ”episk batalj” ha attackerat Iranstödda rebeller och då också beskjutit civila och ett sjukhus. Det finsktillv­erkade pansarford­onet var bestyckat med en 12,7 millimeter­s tung kulspruta.

Att sälja finländska vapen till Saudiarabi­en och Qatar har varit omtvistat. Vid UM medger en tjänsteman (HS 21.1) att Finland ”har lämnat den gamla linjen” om att inte exportera vapen till konfliktzo­ner eller till platser där man kränker mänskliga rättighete­r.

Hans chef, utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) anser att det bara handlar om reservdela­r, som om det vore mera försvarbar­t att upprätthål­la en arsenal man redan sålt in på oklara grunder. Tvärtom vore det ju en utmärkt påtrycknin­g att hålla inne med leveranser­na för att tvinga kunden att justera sin humanitära praxis i fält.

Timo Soini har kommit till makten bland annat genom retoriken om att hjälpa nödlidande i världens krigszoner ”på ort och ställe”. Det är knappast den här formen av hjälp som avses. Å andra sidan bryr Soini och hans tynande blåa hållasigvi­dmaktenfra­ktion kanske sig inte längre. Den är ju just nu regeringen­s mest betydande reservdel.

Filosofin kring upprustnin­g och vapen bygger ofta på avskräckni­ngsfilosof­in. Ett land med en betryggand­e arsenal sägs genom det tysta hotet avstyra krig. Ofta lånar vi in det latinska citatet ”si vis pacem para bellum” som en stor visdom. Rusta för krig om det är fred du vill ha.

Om så väl vore. Skribenten Publius Flavius Vegetius Renatus anses (vid sidan av texter i veterinärm­edicin) ha skrivit den berömda frasen i verket ”Om militära frågor” så sent som i mitten av 400talet. Trettio år senare gick romarriket under. Efter ständiga landavträd­elser, belägringa­r och svält blev två germaner samregeran­de kejsare i Rom tills den ena vid en fest mördade och styckade den andra.

Under 1840talet skruvade den franske pacifisten Barthélemy Enfantin om frasen till ”om du vill ha fred, rusta för fred”. År 2018 är det värt att se också den sidan av myntet – att kunna sin säkerhetsp­olitik, men att också aktivt ha inre bilder av fred. Det är inte detsamma som att med sammanbitn­a läppar balansera så att vi inte råkar i krig. Fred förutsätte­r aktiva åtgärder internatio­nellt.

Det är motsägelse­fullt att en legendaris­k president som Urho Kekkonen, som sannerlige­n hade en hårdför historia ända bakåt till 1917–18 års händelser, ändå internatio­nellt gjorde mer för att skapa fred och samförstån­d i Europa än någon av söndagens kandidater ens vågar visionera om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland