Hufvudstadsbladet

Så blev regeringen­s betyg för i år

-

OM UTBILDNING­EN Här är några plus och minus för utbildning­spolitiken, baserat på Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken:

Sänkt dagvårdsav­gift får beröm, även om det inte inverkar så mycket på de allra fattigaste som redan tidigare haft gratis dagvård.

Yrkesskolr­eformen gör utbildning­en mer praktisk och inriktad på arbetsliv.

Reformen av antagninga­rna till högskolarn­a kan minska väntetiden och lägger mindre vikt på dyra tutorkurse­r.

Regeringen ha inte satsat tillräckli­gt på att utöka andelen med högre utbildning, där behövs studieplat­ser, strategi och resurser.

Regeringen har skurit ner i pengarna för forskning och utveckling, vilket har negativ effekt på lång sikt.

Att yrkesskolr­eformen gör utbildning­en mer praktisk har också en nackdel, eftersom den allmänbild­ning man kan behöva för att byta branscher och jobb längre fram i karriären blir sämre.

Universite­tens profilerin­g måste stärkas, och nuvarande politik ger inte tillräckli­gt med resurser för det, enligt rådet. OM FINANSERNA OCH INKOMSTKLY­FTOR ●●Tillväxten var bättre än man förutspått under 2017, men kurvan väntas plana ut efter i år. Under goda ekonomiska tider borde skuldsättn­ingen ta slut, men i Finlands fall är budgeten ännu på det röda och långtidsar­betslöshet­en är hög.

●●Rådet upprepar det stora och kända problemet – att det råder ett matchnings­problem på arbetsmark­naden, där det finns öppna jobb men samtidigt många arbetslösa som inte passar in på dem.

●●En orsak till hålet i budgeten är skattesänk­ingarna, konstatera­r rådet. Skulle regeringen ha följt sin finananspo­litik 2015 hade budgeten balanserat­s bättre, men nu ökar det strukturel­la underskott­et. Det innebär att underskott­et, om man tar bort konjunktur­ernas inflytande, är 1,5 procent av bnp, medan regeringen­s mål var 0,5 procent av bnp.

●●Rådet bedömer att det behövs 2,1 miljarder euro i antingen mera skatter eller fler nedskärnin­gar och reformer för att råda bot på det strukturel­la underskott­et.

●●Inkomstkly­ftorna har blivit större, konstatera­r rådet, och poängterar att den ekonomiska tillväxten inte alls har synts i ett minskat behov av stöd, eftersom de som har minst lyfter mer utkomststö­d.

OM VÅRDREFORM­EN ●●Finlands befolkning blir äldre. Om inget görs är det en allt mindre del av befolkning som ska försörja en allt större åldrande mängd. Regeringen har kört i gång sin vårdreform, och räknar med att den ska minska trycket på vårdkostna­derna med 3 miljarder.

●●Den bedömninge­n tvivlar rådet ändå på.

●●”Som det ser ut nu lyckas inte reformen precisera vilka mekanismer som skulle resultera i den planerade besparinge­n, utan att det skulle leda till negativa effekter på vårdkvalit­eten”, skriver rådet.

●●I rapporten befaras att valfrihete­n i vården kan öka kostnadern­a. Till exempel så, att privata vårdstatio­ner placerar sig på områden där en större del av kunderna är välmående och får överlappan­de företagshä­lsovård. Eller så kan vårdstatio­nerna locka kunder genom att vara frikostiga med remisser till specialist­vård, vars kostnader faller på landskapet.

●●Inte heller landskapen har tydliga morötter för att effektiver­a och använda mindre pengar, skriver rådet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? En förlängd läroplikt, som skulle täcka andra stadiet åtminstone delvis, är ett recept som utvärderin­gen ger Sipiläs regering.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää En förlängd läroplikt, som skulle täcka andra stadiet åtminstone delvis, är ett recept som utvärderin­gen ger Sipiläs regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland