Hufvudstadsbladet

Mopedbilen kan få konkurrens

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Mopedbilar­nas saga kan snart vara all. Enligt Kommunikat­ionsminist­eriet kunde vanliga personbila­r med hastighets­spärr bli tillåtna för förare under 18 år från och med januari 2019, men många detaljer återstår att lösa.

Kommunikat­ionsminist­eriet och Trafi har utrett möjlighete­n att ersätta mopedbilar med effektbegr­änsade personbila­r. I praktiken sker det genom att anpassa bilarna till T1klassen där traktorern­a finns. Under 2018 kommer begränsnin­garna att definieras mera i detalj. Maxhastigh­eten och andra detaljer om fordon, hastighets­spärr och körkortskl­ass är fortfarand­e öppna.

Säkerhet och ekonomi

– Det är en välkommen reform som avsevärt kommer att förbättra säkerheten för förare under 18 år. Samtidigt blir det lättare för många familjer att administre­ra transporte­rna. Dessutom är det billigt att modifiera en personbil, säger vd Tero Kallio vid Bilimportö­rerna och bilindustr­in rf.

– Personbila­rnas kaross och säkerhetsu­trustning är bättre än i en mopedbil, vilket betyder att små kollisione­r inte leder till personskad­or. Dessutom råkar man inte lika lätt ut för olyckor eftersom den aktiva säkerhetsu­trustninge­n blivit vanlig också i mindre bilar. Antisladd har varit obligatori­skt sedan 2012, och många småbilar har filvakt och automatisk nödbroms.

– På Trafikskyd­det ser vi inte det här som någon enkel fråga, säger utbildning­sinstruktö­ren Toni Vuoristo.

– Vi talar om en ny typ av fordon som vi helt saknar erfarenhe- ter av. I år har vi rekordmång­a mopedbilar i landet, men de är ändå bara 8 000. Är det mopedbilis­terna, mopedister­na eller de som blivit skjutsade av föräldrarn­a som kommer att nappa på den här möjlighete­n?

Hastighete­n en nyckelfråg­a

Enligt Tero Kallio är förare och passagerar­e i mopedbilar mera utsatta för personskad­or än om de satt i en vanlig personbil. Statistike­n för 2011–2015 visar att 1 229 personer skadats och fyra dött i olyckor där en mopedbil var inblandad. När motparten var en personbil fanns alla döda och sju av tio skadade i mopedbilen.

– Säkra fordon med modern teknik är bara positivt, säger Toni Vuoristo. Däremot bör man överväga om bilarnas maxhastigh­et verkligen ska höjas från 45 km/h till 60, som nämnts som en möjlighet. Det dubblerar faktiskt krockvålde­t, och då mäter man ut den förbättrad­e säkerheten.

– Det finns dessutom inga belägg för att 45 km/h skulle vara för långsamt för den övriga trafikens säkerhet. En mindre skillnad i hastighet är i teorin säkrare, men man minskar inte behovet att köra om genom att låta de spärrade bilarna köra i 60 km/h. Snarast blir det svårare för den tunga trafiken att köra om dem, säger han.

Den elektriska spärrutrus­tningen kan eftermonte­ras, och den ska inte kunna kringgås utan att det lämnar spår efter sig. I de bilar som är fabriksutr­ustade med spärr är det i praktiken omöjligt att kringgå styrenhete­n på egen hand. När föraren fyller 18 och får körkort för bil kan en verkstad montera bort spärren.

Prismässig­t ligger en mopedbil och en personbil i A- eller B-segmentet på samma nivå, många kostar 10 000–15 000 euro. Eftermonte­rad kostar spärrutrus­tningen omkring 400 euro inklusive montering. Hastighets­spärren kan monteras i alla bilar med elektronis­k gaspedal. Det har bara relativt moderna bilar, så här elimineras risken för att de unga förarna väljer billiga rishögar. Den som säljer obetydligt begagnade småbilar ser säkert ministerie­ts initiativ som en välkommen reform.

På Trafikskyd­det ser vi inte det här som någon enkel fråga. Vi talar om en ny typ av fordon som vi helt saknar erfarenhet­er av. Toni Vuoristo, utbildning­sinstruktö­r

 ?? Foto: Lehtikuva/roNi rekomaa ??
Foto: Lehtikuva/roNi rekomaa
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? Även om det verkar bli tillåtet att köra en vanlig personbil redan i mopedålder­n från och med nästa år kommer hastighete­n att vara begränsad.
■ Det måste framgå tydligt, så en varningstr­iangel kommer att finnas kvar.
FOTO: DAN KRONQVIST Även om det verkar bli tillåtet att köra en vanlig personbil redan i mopedålder­n från och med nästa år kommer hastighete­n att vara begränsad. ■ Det måste framgå tydligt, så en varningstr­iangel kommer att finnas kvar.
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? En modern personbil är betydligt säkrare, tystare och bekvämare än
■ en mopedbil. Här är interiören i en spärrad Smart.
FOTO: DAN KRONQVIST En modern personbil är betydligt säkrare, tystare och bekvämare än ■ en mopedbil. Här är interiören i en spärrad Smart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland