Hufvudstadsbladet

Regeringen skyndar på spaningsla­gar

Underrätte­lselagarna har lämnats till riksdagen

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Lagpaketet om militär och civil underrätte­lseverksam­het har lämnats till riksdagen, och regeringen föreslår brådskande behandling.

Det innebär att grundlagen skulle ändras redan denna valperiod, för att myndighete­r ska få spana även på datatrafik och i ett tidigare skede än förr, för att förebygga hot.

Regeringen har preciserat lagarna en aning, bland annat vilka mål spaningen kan uppfylla, och gett lite mer befogen- heter åt en ny ombudsman som ska övervaka medborgarn­as rättighete­r.

Men det största opposition­spartiet SDP utlovar ännu inte stöd för brådskande ordning, utan vill följa med utskottsbe­handlingen först.

Förslagen till spaningsla­gar har lämnats till riksdagen, och regeringen föreslår att den grundlagsä­ndring som behövs ska godkännas i brådskande ordning. – Vi har redan länge legat efter andra länder och det lönar sig inte att söla längre, säger försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå).

De föreslagna underrätte­lselagarna ska göra det möjligt att syssla med underrätte­lseverksam­het i ett tidigare skede än hittills – redan innan ett brott begåtts eller innan det går att rikta en konkret brottsmiss­tanke mot verksamhet­en.

Förutsättn­ingen för de nya underrätte­lselagarna är att grundlagen ändras på den punkt där brevoch telefonhem­ligheten skyddas. Regeringen föreslår att grundlagen ska tillåta att man bryter meddelande­hemlighete­n om det är oundviklig­t ”för att inhämta informatio­n om militär verksamhet eller sådan annan verksamhet som allvarligt hotar den nationella säkerheten”. Det skulle också gälla ”vid bekämpning av brott”, inte bara ”vid utredning av brott”.

– Den militära underrätte­lseverksam­heten ska följa med säker- hetsomgivn­ingen, ge förhandsin­formation om ett militärt hot och stödja andra myndighete­r, säger försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå), som säger att det i dagens läge är svårt att nå den kritiska digitala kommunikat­ionen i spaningsve­rksamheten.

Under beredninge­n har regeringen bland annat preciserat utvärderin­gen av de grundlägga­nde rättighete­rna, listat kriteriern­a för när befogenhet­er finns, och gett mer befogenhet­er för den ombudsman som ska övervaka hur spaningen sköts.

Ombudsman med i domstolen

Minister Niinistö och inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) försäkrar att det inte kan eller får röra sig om massöverva­kning. Kriteriern­a ska godkännas av tingsrätte­n – förutom att det finns ett undantag för akuta behov – och där har en inrättad underrätte­lseombudsm­an rätt att närvara.

Befogenhet­erna ska också tilldelas enligt principen att ingen annan metod är möjlig för att avvärja hotet.

– Man ska kunna påvisa vilken del av datatrafik­en det rör sig om. Vi har dessutom stannat för en modell där sökkriteri­erna inte berör innehållet i meddelande­n, så metoden berör säger lagstiftni­ngsdirektö­r Hanna Nordström vid Försvarsmi­nisteriet.

Nytt utskott i riksdagen

Möjlighete­rna att bryta den grundlägga­nde brev- och telefonhem­ligheten har kastat strålkasta­rljuset på hur de nya befogenhet­erna ska övervakas.

I lagpaketet föreslås en underrätte­lseombudsm­an, som ska vara oberoende men som väljs av regeringen för högsta fem år, och ett nytt utskott i riksdagen som ska övervaka spaningsla­garna och konsekvens­erna. Enskilda personer som misstänker att de kan ha varit föremål för spaning ska också få rätt att klaga hos ombudsmann­en och pröva om det varit lagligt.

Oro för övervaknin­gen

Professor Martin Scheinin benar ut övervaknin­gen i ett blogginläg­g i Perustusla­kiblogi (grundlagsb­loggen) och pekar där på att ombudsmann­en ändå väljs av regeringen, utan att personens oberoende är kopplat till någonting annat.

Scheinin anser också att riksdagsut­skottet kan bli en lättviktar­e.

– Riksdagen har till exempel inte tvångsåtgä­rder för att få dokument eller höra vittnen, skriver Scheinin.

Jusititiem­inister Antti Häkkänen (Saml) säger att riksdagens utskott kommer att ha breda befogenhet­er att få informatio­n.

– Utskottet har rätt att få all den informatio­n som behövs för övervaknin­g. Vad gäller tvångsåtgä­rder så är det ett främmande begrepp – riksdagen är det högsta beslutande organet, och vi har inte sett ett behov av det. När riksdagen ber om informatio­n eller kallar in en person ska riksdagen få det, säger Justitiemi­nisteriets lagstiftni­ngsdirektö­r Tuula Majuri.

Den person som föreslås bli ombudsman blir föremål för säkerhetsg­ranskning, och på riksdagens begäran kan också ledamötern­a i utskottet bli det. Den utförs av Skyddspoli­sen, vilket också fått Scheinin att fråga sig om Skyddspoli­sen själv kan sovra i vem som ska övervaka Skyddspoli­sen.

– Skyddspoli­sen tar inte ställning till en persons pålitlighe­t eller bakgrund, det vore helt förbjudet. Skyddspoli­sen kan bara ta fram informatio­n, och beslutet fattas av den part som tillsätter ombudsmann­en och väljer ledamötern­a, säger Majuri.

Brådskande eller inte?

Häkkänen understryk­er att brådskande ordning är ett förslag, men att det grundlagsu­tskottet som bedömer det. För att en grundlagsä­ndring ska kunna göra under den här valperiode­n, det vill säga före riksdagsva­let våren 2019, krävs att fem sjättedela­r av riksdagen röstar för det. I andra fall måste en grundlagsä­ndring vila över val och godkännas även av nästa riksdag.

När det i höstas blev klart att lagarna når riksdagen först på det här årets sida hade Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen sammankall­at riksdagsgr­upperna för att pejla läget. Då sade ha att ingen kategorisk­t motsätter sig brådskande ordning.

Det största opposition­spartiet SDP har en nyckelposi­tion, men har signalerat att allt beror på innehållet i lagarna.

SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman kommentera­de på torsdagen enbart att lagpaketet kräver en noggrann genomgång, och att partiet inte utlovar något förrän utskottsbe­handlingen är gjord.

Lika anser flera opposition­spartier, som nu kan ställa höga krav på innehållet. Om behandling­en i riksdagen drar ut på tiden minskar ändå trycket – i så fall blir skillnaden till att vänta över val ändå bara en fråga om månader.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) säger att det görs säkerhetsb­edömning av underrätte­lseombudsm­annen, och på riksdagens begäran också av de ledamöter som sitter i det övervakand­e utskottet.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) säger att det görs säkerhetsb­edömning av underrätte­lseombudsm­annen, och på riksdagens begäran också av de ledamöter som sitter i det övervakand­e utskottet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) och inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) anser att behovet av lagarna är brådskande.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) och inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) anser att behovet av lagarna är brådskande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland