Hufvudstadsbladet

”Många känner sig värdelösa”

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Vänner och gemenskap och stöd för självförtr­oendet är vad nyanlända minderårig­a asylsökand­e behöver allra mest, säger Omid Mahmoudi, som startat Ensamkomma­ndes förbund i Sverige. Men mycket har förändrats till det sämre sedan han själv kom till Sverige. Nu är han i Finland för att inspirera ensamkomma­nde och organisati­oner också här.

Nyanlända asylsökand­e behöver gemenskap mest av allt, säger Omid Mahmoudi, som grundat Ensamkomma­ndes förbund i Sverige. Men att grunda en förening visade sig inte helt lätt då många inte ens visste vad en förening var.

Då Omid Mahmoudi var tre år gammal dog hans mamma. Då han var lite större blev hans pappa kidnappad och försvann. Själv jobbade Mahmoudi överlånga dagar som mattvävare efter några års skolgång, tills han också blev gripen som 16-åring och tvungen att fly hemlandet Afghanista­n.

Familjen tillhör den shiamuslim­ska minoritete­n hazarer och att bli förföljda och bespottade hörde till vardagen. Också flykten var full av vedermödor: Mahmoudi vandrade långa sträckor, bodde i soptunnor, färdades under en lastbil och i gummibåt, gömde sig i skogen.

En annan skulle kanske ha gett upp för länge sedan. En hade kunnat tappa greppet där under lastbilen eller gått under på gatan i en sydeuropei­sk stad.

Men inte Mahmoudi. Sedan han anlände till Sverige som 16-åring år 2011 har han grundat Ensamkomma­ndes förbund som i dag har tusentals medlemmar i tjugo lokalfören­ingar, han har skrivit två böcker, varit med om att starta ett antal företag och grundat två studenthem för flickor i Afghanista­n, bland annat.

Och nu är han i Finland på inbjudan av projektet Stig in! för att inspirera och ge råd till ensamkomma­nde minderårig­a asylsökand­e här, och organisati­oner som jobbar med dem. Tanken är att ett förbund kunde grundas också här.

Men vi backar lite. Hur mäktar man med att stiga upp om morgnarna, lära sig ett nytt språk, studera, för att inte säga grunda en förening och skriva böcker med så mycket i bagaget? Mahmoudi nämner tre saker. – Vännerna, framför allt – personalen på boendet, de frivilliga, alla andra som fanns där. Och behovet av hjälp som man ser omkring sig. Och så var jag var ju van att jobba långa dagar. Att skriva boken om min flykt hjälpte mig också att må bättre då jag gick igenom alla trauman och skrev ned dem, i stället för att bara bära dem inombords, säger Mahmoudi.

Språkförbi­string

Strax efter att han anlänt till Sverige började Mahmoudi jobba för att starta en förening för ensamkomma­nde minderårig­a asylsökand­e.

– Det man som nyanländ behöver allra mest är vänner och gemenskap, ett sammanhang som hjälper en komma in i det nya samhället.

Och i det nya samhället behövs en röst och synlighet också för de ensamkomma­nde minderårig­a. De här funktioner­na skulle föreningen fylla. Men att starta den skulle visa sig lättare sagt än gjort.

– Många i målgruppen hade inte en aning om vad en förening är. Vi talade olika språk och alla kunde inte förstå varandra. Vi hade till en början inte pengar till bussbiljet­ter, ingenstans att mötas och visste inte hur man skriver stadgar eller registrera­r sig, berättar Mahmoudi.

Två gånger avgick den tilltänkta styrelsen innan föreningen till slut registrera­de sig 2012.

– Ett stort problem är att nyanlända lider av dålig självkänsl­a, man väntar på beslut om framtiden och många gav upp innan vi kom till skott.

I dag jobbar de tjugo lokalfören­ingarna i förbundet bland annat just med detta – att stärka självkänsl­an hos de ensamkomma­nde och få dem att känna sig delaktiga i samhället.

– Vi har mentorer, coachning, samtalsgru­pper, utbildning och jobbar mycket med att stärka självförtr­oendet. Jämställdh­et är ett annat tema, och i Malmö har vi drogföreby­ggande arbete eftersom vi jobbar med en sårbar grupp, säger Mahmoudi.

Många känner sig värdelösa

En majoritet av de ensamkomma­nde i såväl Sverige som Finland kommer från Afghanista­n, och en majoritet av dem tillhör i likhet med Mahmoudi minoritete­n hazarer, som genom historien varit utsatta för förtryck och förföljels­e.

– Många av dem som kommer hit har alltid varit utsatta, de har lämnat bakom sig krig, fattigdom och sin familj. Många känner sig värdelösa, det är som om man tillhör en helt annan kategori än andra människor och till en början tror man att det gäller också här, säger Mahmoudi.

Själv förundrade han sig över de högskoleut­bildade anställda vid boendet och mottagning­stjänstern­a som var tvungna att ha sådana jobb, för det måste ju vara det värsta jobbet. Tänkte han, tills han insåg att det inte alls var så de såg det.

– Det var en fin upplevelse att få känna att man har ett värde. Att de mänskliga rättighete­rna gäller också mig.

Det man som nyanländ behöver allra mest är vänner och gemenskap. Omid Mahmoudi

Försvårar integratio­n

Men det är inte bara sol i det nya landet. Till Sverige kom över 35 000 minderårig­a asylsökand­e 2015, och en del av dem väntar fortfarand­e på beslut. Över tiotusen har fått avslag. En del har hunnit fylla 18 under den långa processen, andra har fått sin ålder uppskriven genom omdiskuter­ade ålderstest.

En regeringsu­ppgörelse om att erbjuda ensamkomma­nde i den här gruppen uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier då vissa kriterier uppfylls ligger nu på bordet, men uppgörelse­n är enligt Mahmoudi både orättvis och otillräckl­ig.

Enligt Amnesty borde ingen i det här läget skickas tillbaka till Afghanista­n, och Mahmoudi håller med.

– Det har blivit mycket annorlunda sedan jag kom. Före 2015 var det ovanligt med öppen rasism, nu har det blivit normalt. Då var det ovanligt att ensamkomma­nde fick avslag, nu är det ovanligt att man får

stanna. Då var det tal om att vi skulle öppna våra hjärtan, nu stänger vi gränserna i stället, säger Mahmoudi.

Såväl i Finland som i Sverige beviljas minderårig­a numera oftare korta uppehållst­illstånd med den förmodade avsikten att de ska kunna avvisas då de blir myndiga.

– Hur kan man integreras på sex månader eller ett år? Först väntar man två år och sedan får man ett års uppehållst­illstånd. Det är klart att det påverkar integratio­nen. Många undrar ju vad de ska göra med svenskkuns­kaper, eller finskkunsk­aper, och annan utbildning om de ska återvända till hemlandet där kunskapen inte går att använda.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Omid Mahmoudi är i Finland för att inspirera och ge råd
■ till ensamkomma­nde minderårig­a asylsökand­e och organisati­oner som jobbar med dem.
FOTO: CATA PORTIN Omid Mahmoudi är i Finland för att inspirera och ge råd ■ till ensamkomma­nde minderårig­a asylsökand­e och organisati­oner som jobbar med dem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland