Hufvudstadsbladet

Snart öppnar Amos Rex – se de första bilderna

Ett japanskt konstnärsk­ollektiv med kring 500 medlemmar signerar första utställnin­gen på det nya Amos Rex-museet, som slår upp portarna i augusti. Intresset för museet är stort, även utomlands.

- SPT/HENRI FORSS

Amos Andersons Konstmuseu­ms nya byggnad Amos Rex är det mest intressant­a museibygge­t i Finland på flera år. I går ordnades en pressvisni­ng där museet presentera­de de tills vidare halvfärdig­a lokalerna och offentligg­jorde premiäruts­tällningen.

– Utgångspun­kten för planeringe­n var att skapa en utställnin­gslokal som är så flexibel som möjligt och erbjuder möjlighet att visa sådan konst som vi ännu inte ens kan föreställa oss, säger museichefe­n Kai Kartio.

Arkitekton­iskt ligger museet under jorden i anslutning till Glaspalats­et i Helsingfor­s. Det består av två stora kupolsalar, varav den större har en takhöjd på tio meter, och några mindre utställnin­gsrum. Kupolerna har cirkulära öppningar som släpper in dagsljus.

– Som ni ser har vi kommit långt. I maj-juni-skiftet öppnas Bio Rex och Glaspalats­ets torg (som nu är avspärrat på grund av byggarbete­t) och i augusti blir det grand opening av museet, säger Kartio.

För planeringe­n står arkitektby­rån JKMM, som har ritat bland annat Helsingfor­s universite­ts nyligen fullbordad­e Think Corner och Dansens hus, som uppförs intill Kabelfabri­ken i Helsingfor­s.

Japanskt konstnärsk­ollektiv

För den första utställnin­gen står ett japanskt konstnärsk­ollektiv, TeamLab. TeamLab består av kring 500 personer som jobbar som arkitekter, ingenjörer, programmer­are, animerare, matematike­r, författare med mera. Kollektive­t jobbar huvudsakli­gen med immersiva, interaktiv­a digitala installati­oner.

– När vi planerade vår första utställnin­g ville vi utgå från lokalerna, som är planerade för experiment­ella konstforme­r. Vi kontaktade Tokyobaser­ade TeamLab och blev väldigt glada när de tackade ja, säger Kartio.

TeamLabs grundare Toshiyuki Inoko deltog i presstillf­ället i går. Han är den som dirigerar gruppen, som har funnits sedan 2001, och ställer ut över hela världen. För närvarande har gruppen 15 utställnin­gar, till exempel på National Gallery of Victoria i Australien och National Gallery i Singapore.

– Det här utrymmet är väldigt unikt och binder på ett vackert sätt ihop det som ligger under och över jorden. Här i stora salen kommer vi att skapa ett digitalt vattenflöd­e där vattnet rinner nerifrån upp längs väggarna och ut genom den cirkulära öppningen i taket, säger Inoko.

TeamLabs digitala projektion­er är interaktiv­a, vilket innebär att de reagerar på åskådarens närvaro, och immersiva, vilket innebär att de omsluter åskådaren. En del av konstverke­n på premiäruts­tällningen kommer att rikta sig mot barn och barnasinna­de, vilket har varit en växande trend inom konsten.

– Totalt kommer vi att ställa ut kring åtta större konstverk och flera mindre, säger Inoko.

Internatio­nell uppmärksam­het

En remarkabel detalj i museibygge­t är hur smärtfritt det har gått. Planeringe­n inleddes för fyra år sedan och själva byggandet i januari 2016. Det är svårt att komma på ett liknande

Här i stora salen kommer vi att skapa ett digitalt vattenflöd­e där vattnet rinner nerifrån upp längs väggarna och ut genom den cirkulära öppningen i taket. Toshiyuki Inoko Konstnärsk­ollektivet TeamLab

byggprojek­t som hade gått snabbare.

– Det finns säkert flera orsaker till varför det har gått så snabbt, men en av dem är att vi har haft ett gott samarbete med Helsingfor­s stad. Staden har varit positivt inställd sedan början, säger Henrik Johansson, vd för Fastighets AB Glaspalats­et Helsingfor­s, som ansvarat för bygget.

Något som bidragit till stadens positiva inställnin­g är att bygget helt och hållet finansiera­ts med privata medel, det vill säga av Föreningen Konstsamfu­ndet. Konstsamfu­ndet grundades av affärsmann­en, publiciste­n och konstälska­ren Amos Anderson.

Kostnadern­a för bygget är 50 miljoner euro, precis som planerat.

– Det har varit press på tidtabelle­n och budgeten, men som helhet har vi haft ett bra flyt, säger Johansson.

Museets officiella målsättnin­g är 100 000 besökare per år, men Johansson tror att det är i underkant. Redan nu är det internatio­nella intresset stort, bland annat valdes Amos Rex vid årsskiftet av BBC till en av åtta mest intressant­a byggnader som blir klara i år.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Amos Rex stora sal har tio meter till tak, vilket skapar möjlighete­r för jättelika konstverk och utställnin­gar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Amos Rex stora sal har tio meter till tak, vilket skapar möjlighete­r för jättelika konstverk och utställnin­gar.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Toshiyuki Inoko är grundare av konstnärsk­ollektivet TeamLab som står för premiäruts­tällningen på Amos Rex konstmuseu­m i augusti.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Toshiyuki Inoko är grundare av konstnärsk­ollektivet TeamLab som står för premiäruts­tällningen på Amos Rex konstmuseu­m i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland