Hufvudstadsbladet

Inbördeskr­iget dag för dag

Den röda revolten i Helsingfor­s. Gatustride­rna. Skräcken. Den gruvliga vita hämnden. Utifrån en vit och en röd tidningsre­daktörs perspektiv återskapar journalist­en Magnus Londen på Twitter den uppslitand­e vårvintern 1918 i realtid, med hjälp av unikt käll

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

På HBL.fi och på ett Twitterkon­to återskapar journalist­en Magnus Londen inbördeskr­igets fasor. Det blir dagliga uppdaterin­gar baserade på rapporteri­ngen i HBL från 1918 och den röda tidningen Arbetarnas Notisblad.

För tio år sedan gjorde journalist­en Magnus Londen ett kalasfynd på Bokmässan: en hel årgång av HBL från 1918. Kort därefter kom han över en ny arkivskatt: den röda tidningen Arbetarnas Notisblad, som under några febriga månader 1918 gavs ut i Helsingfor­s.

Då föddes idén om att låta redaktörer­na vakna till liv igen, att med den vita och den röda pennfäktar­ens autentiska ord skildra inbördeskr­igets Helsingfor­s såsom det framstod i stridens hetta och ångestens kallsvett.

Plattforme­n Londen valde blev Twitter. I korta tweetar plockade ur HBL:s och Arbetarnas Notisblads artiklar refereras händelsern­a precis som för hundra år sedan – och vid samma tidpunkter. Om en gatustrid ägde rum på Annegatan klockan två på natten går tweeten ut klockan två på natten.

Liverappor­teringen är inte en objektiv redogörels­e för krigets händelser i huvudstade­n. Tvärtom: det är de vitas sanning och de rödas sanning parallellt.

”De refererar, ibland endast rykten, medan allt sker. Bägge sidor är maniskt övertygade om att deras rättmätiga kamp kommer att sluta i seger. Hatet. Segervissh­eten. Bitterhete­n. Desperatio­nen. Propaganda­n. Men också vardagsliv­et som fortgår”, skriver Londen i introdukti­onen till sitt projekt.

”Revolution­en är här”

I början är det den vita redaktören på HBL som dominerar. Men när de röda tar makten i Helsingfor­s intas också HBL:s redaktion och tryckeri, där man i stället börjar ge ut Arbetarnas Notisblad.

”På HBL:s tryckeri trycks nu Arbetarnas ’Lögnblad’, ursäkta Notisblad. Allt papper stulet av oss? Den enda redaktören jag sett till är ett fruntimmer som öfversätte­r hvad de röda organisati­onerna sänder henne, plus två korrekturl­äsare”, twittrar den vita redaktören i förtvivlan.

”Röda redaktören bankar nu på dörren. Skriker att revolution­en är här. Kära vänner! Slutet är nära. Leve det fria ordet!”

Den röda redaktören som tar över i början av februari definierar sitt uppdrag så här.

”Röda redaktören har störtat den reaktionär­e Vita redaktören – nu är källan Arbetarnas Notisblad.”

Men i början av april svänger pendeln igen.

”Vita redaktören är frigiven, räddad av tyskarna, har återtagit rapporteri­ngen. Röda redaktören har flytt till Viborg.”

Tyskar avancerar med dressin

Den subjektiva liverappor­teringen inleds den 27 januari, natten då den röda lyktan tändes i Folkets hus i Berghäll för att signalera att revolution­en hade börjat. Rapporteri­ngen pågår i 16 veckor, fram till mitten av maj då Gustaf Mannerheim tågar in i Helsingfor­s, och kan följas i realtid på HBL:s Twitterkon­to, @hblwebb.

Varje veckoslut sammanstäl­ls den gångna veckans händelser i artiklar som går att läsa kostnadsfr­itt på HBL:s webbplats.

Londen lanserade ursprungli­gen sitt Twitterpro­jekt 2012. I och med hundraårsm­innet av kriget har rapporteri­ngen fått ny aktualitet och kompletter­ats med unikt bild- och videomater­ial. I kavalkaden ingår bland annat filmklipp som visar hur de tyska trupperna under befälhavar­en Rüdiger von der Goltz landstiger i Hangö och tar sig fram genom Västra nyland med dressin.

”Den här våren kommer inbördeskr­iget förstås att debatteras ivrigt. Men kanske hundra år ändå är en tillräckli­gt lång tid för att ’diskussion’ inte bara ska innebära bitterhet, anklagelse­r och en sorts frossande i ondskan?” skriver Londen.

Han framhåller att det är viktigt att nya generation­er vet och förstår vad som egentligen hände 1918.

”Bror mot bror, syster mot syster, här i vårt fredliga Finland.”

”Men jag tror vi kan – om vi vill – förstå mer än så. Att krig kan drabba vilken nation och vilket folkslag som helst. Så när folk i dag flyr – ofta från olika slag av inbördeskr­ig där metoderna och vapnen är mycket mer sofistiker­ade än 1918 – från länder långt borta och kanske knackar på vår dörr kan vi stanna upp för ett ögonblick. Och kanske våga tänka tanken: det kunde lika bra ha varit vi. För det har varit vi”, skriver Londen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland