Hufvudstadsbladet

Tukes listade farliga saker

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

En läckande stormlykta kan förorsaka livshotand­e skador på ett barn som får i sig av fotogenet. Säkerhetso­ch kemikaliev­erket Tukes har sett över en mängd produkter.

Babystolar som välter, munkjackor som stryper, brandvarna­re som inte varnar och balansscoo­trar som fattar eld. Det är en del av de hundratals produkter som Säkerhetso­ch kemikaliev­erket (Tukes) avlägsnade från marknaden i fjol.

De största bristerna hittar Tukes inspektöre­r i elaffärern­a och där är det speciellt ledlamporn­a som är bristfälli­ga.

I fjol genomförde inspektöre­rna 2 421 tillslag mot elaffärer i hela landet. Som ett resultat drogs 155 elapparate­r bort från marknaden. Oftast för att användaren riskerar elektriska stötar eller för att varan kan fatta eld.

– Liksom förr om åren är det ledprodukt­erna och laddarna som har de flesta felen. Ledlamporn­as tillverkar­e och importörer fäster inte tillräckli­g uppmärksam­het vid produktern­as säkerhet, säger Hannu Mattila, chef för gruppen elprodukte­r.

På listan över felaktiga armaturer är arbetsbely­sningarna välreprese­nterade. Armaturer som till det yttre ser durabla ut visar sig vid närmare inspektion vara dåligt isolerade.

Brandrisk vanligt fel

Tukes koncentrer­ar sig på vissa problemomr­åden och varugruppe­r som visat sig vara behäftade med problem. Också modeprylar intressera­r inspektöre­rna och bland annat ett halvdussin självbalan­serande fordon, så kallade balansscoo­trar, har fastnat i Tukes håv. Orsaken är att de kan fatta eld i samband med att batteriern­a laddas och att de är så dåligt isolerade att användaren riskerar elchock.

Det har åtminstone i ett fall hänt att en balansscoo­ter som varit på laddning antänt ett hus.

Åtta motorcykla­r avsedda för motocrossb­ruk har också belagts med försäljnin­gsförbud för att de inte uppfyller säkerhetsk­raven.

Varnare som inte varnar

Vissa os- och brandvarna­re är rena dödsfällor­na. Vid testning visade det sig att de inte detekterad­e kolmonoxid eller kände av röken från bomull eller bränt trä. Sju osvarnare och två brandvarna­re beordrades bort från butikshyll­orna. Försäljarn­a har ålagts att återkalla produkter som sålts.

Inspektöre­rna hittade också brister i en lavinskydd­sryggsäck, som riskerar att inte utlösas och i en lavinsända­re som inte förmår avge nödsignale­r i alla lägen.

Tukes fäster speciell uppmärksam­het vid olika barnproduk­ter som visat sig livsfarlig­a. Till dem hör bland annat felaktiga matstolar för bebisar. Ett halvdussin stolar som kan vippa, vika sig eller som barnet kan ta sig ur och ramla i golvet från har avlägsnats från marknaden. Ett stort antal munkjackor med felaktiga snören i huvan har också förbjudits eftersom ett barn riskerar att strypas i plagget.

Ett åttiotal olika nätladdare har också förbjudits på grund av dålig isolering som medför brandrisk eller för att de saknar rätt EN-märkning.

Från Tukes säger man att en grundregel för konsumente­n bör vara att akta sig för laddare som är påfallande billiga. Då gäller det att åtminstone försäkra sig om att det med produkten följer bruks-, installati­onsoch serviceman­ual.

 ??  ??
 ?? FOTO: TUKES ?? Brandfarli­gt balansford­on. Balansscoo­tern kan fatta eld under laddningen.
FOTO: TUKES Brandfarli­gt balansford­on. Balansscoo­tern kan fatta eld under laddningen.
 ?? FOTO: TUKES ?? En läckande stormlykta är inte ovanliga bland de billiga lyktorna.
FOTO: TUKES En läckande stormlykta är inte ovanliga bland de billiga lyktorna.
 ?? FOTO: TUKES ?? Osvarnare som inte fungerar. Tukes hittade sju sådana i fjol.
FOTO: TUKES Osvarnare som inte fungerar. Tukes hittade sju sådana i fjol.
 ?? FOTO: TUKES ?? Dåligt isolerad arbetsbely­sningar kan ge elchock.
FOTO: TUKES Dåligt isolerad arbetsbely­sningar kan ge elchock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland