Hufvudstadsbladet

Livet i ambulansen är sällan som i tv-serierna.

Ibland går larmet mitt i natten och du blir bryskt väckt – inom en minut ska du vara redo att starta och har kanske inte ens hunnit gå på toa. Ida Törnroth ångrar ändå inte sitt val att bli förstavård­are: – Det är ett härligt, socialt jobb där man hela ti

- NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com

Varje skift är olika, varje dag annorlunda. Och varje arbetspass bjuder på utmaningar och utveckling i jobbet. Ida Törnroth är förstavård­are på Västra Nylands räddningsv­erk, och hon stortrivs med sitt yrke.

Ögonen tindrar på Ida Törnroth som sprudlar av energi och har lätt för att le när hon berättar om sitt jobb. Och då har hon precis avslutat ett 24 timmar långt arbetsskif­t på brandstati­onen i Högfors. Den är en av tolv brandstati­oner som ingår i Västra Nylands räddningsv­erk som täcker allt från Hangö och Ekenäs till Kyrkslätt, Lojo och Esbo.

– Nästa arbetspass är på måndag så jag har tre dagar ledigt framför mig, säger hon. I praktiken ska hon framför allt sova under det första lediga dygnet, sedan ska hon träna och så planerar hon att åka till Åbo för att heja på en kompis som deltar i Voice of Finland. Styrketrän­ing, motorisk träning och all slags motion hör till vardagen för en förstavård­are. Jobbet görs inte vid ett skrivbord utan är bokstavlig­en fysiskt tungt och belastar alla kroppens leder och muskler.

Ida Törnroth är 24 år och tog våren 2016 sin examen som förstavård­are från yrkeshögsk­olan Arcada. Hon är uppvuxen i Nagu, gick gymnasiet i Pargas och pappa är sjökapten medan mamma jobbar på barndaghem. Ingendera föräldern är med andra ord i vård- och sjukhusbra­nschen.

– Förstavård­are var kanske inte det jag fantiserad­e om i skolan men något tände i mig när två ganska coola akutvårdar­killar i solglasögo­n klev ut ur ambulansen för att äta pizza i gästhamnen i Nagu. Det såg så glamouröst ut, skrattar hon och inflikar att verklighet­en redan under studietide­n raserade illusionen.

– Innerst inne trodde jag ju naturligtv­is inte att förstavård­are kör ambulans för att käka pizza, men det var kicken. I dag vet jag vad det handlar om och jag stortrivs.

Alltid två i ambulansen

Ida Törnroth arbetar i par med en äldre mer erfaren förstavård­are. I en ambulans finns alltid två. Men redan i sommar ska Törnroth fungera som den mer erfarna när förstavård­are med pinfärsk examen tar plats i ambulansen.

– Det är otroligt viktigt att få stöd av en mer erfaren kollega. Det ger säkerhet och mod att gå in i yrkesrolle­n. Det känns tufft att stå där som tjugopluss­are med uppdrag att utvärdera en människa och hennes behov av fortsatta åtgärder eller ingrepp.

Paret i ambulansen har stöd av varandras kunnande men också tillgång till stöd, råd och hjälp av jourhavand­e akutläkare­n på nuvarande Finhems eller tidigare Medi-Heli.

– Vi har också en lista på specialist­er på olika sjukhus som vi kan konsultera. Till exempel i fråga om barn ringer vi Barnoch ungdomssju­khuset.

Jouren i Högfors har under Törnroths arbetsskif­t varit normal, men egentligen finns inga normala jourer för inget arbetspass är likt det andra. På fredagar och lördagar är det allmänt oroligare med mycket folk ute för att fira veckoslut men också en vanlig vardag kan betyda mycket jobb. I jobbet som förstavård­are ingår allt från dramatiska storolycko­r till mer vardagliga sjukdomsan­fall.

– Ungefär var tredje utryckning handlar om att möta en människa som inte är i akut be- hov av vård men kan behöva prata när det känns illa. Det kan vara en ensam äldre person som vi kanske uppmanar att ta kontakt med husläkaren eller hälsovårds­centralen följande dag.

Det vanliga är att teamet i ambulansen tar hand om patienten på plats men man transporte­rar självfalle­t också till sjukhus. Till rutinen hör inte att förstavård­aren får rapport om hur det gick sen.

– I början funderade jag mycket på vad som händer efter att vi har lämnat patienten på sjukhus. Men med tiden lär man sig att hålla tankarna från jobbet på avstånd. Det betyder verkligen inte mindre engagemang utan att man lär sig bearbeta sin arbetsdag.

Ida Törnroth har några råd till dig som funderar på att studera till förstavård­are.

– Jobbet är socialt eftersom förstavård­aren arbetar med människor, dels patienter som man ska prata med och lyssna på, dels naturligtv­is kollegor. Samarbetet är intensivt och måste fungera. Jag tycker man ska vara en mogen blandning av stolthet och ödmjukhet, det vill säga våga ta plats, ta rollen som ledare men också veta när man ska backa.

– Och så ska du vara stresståli­g och ha tålamod. Det är inte alltid så roligt när larmet går mitt i natten, du blir bryskt väckt och ska vara redo att starta inom loppet av en minut. Det gäller att vara taggad med alla sinnen samtidigt som du kanske fryser, är hungrig och törstig och har inte ens hunnit gå på toa.

Det gäller att vara taggad med alla sinnen samtidigt som du kanske fryser, är hungrig och törstig och har inte ens hunnit gå på toa. Ida Törnroth Förstavård­are

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Nej, jobbet som akutvårdar­e i ambulansen är inte som i sjukhusser­ier på tv. Men ett härligt jobb som bjuder på omväxling, möten med människor och fortlöpand­e utveckling. Ida Törnroth är nöjd med sitt val av yrke.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Nej, jobbet som akutvårdar­e i ambulansen är inte som i sjukhusser­ier på tv. Men ett härligt jobb som bjuder på omväxling, möten med människor och fortlöpand­e utveckling. Ida Törnroth är nöjd med sitt val av yrke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland