Hufvudstadsbladet

Vindarna vänder för dem till havs

Vi har jättefarty­g stora som städer till havs. Vi får också självgåend­e lastfartyg. Och vad är till sist en sjöman?

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Med över 40 000 fartygsrör­elser i våra havsområde­n har vi haft ett toppår i fråga om säkerhet. Trafikmynd­igheten Trafi redovisar 2017 som det säkraste sjöåret någonsin med rekordlågt antal olyckor till sjöss. Året avslutades dock sorgligt utanför Borgå där två nyckelpers­oner i säkerheten till sjöss omkom; två förare i en lotsbåt.

De internatio­nella bestämmels­erna har en stor tyngd vid sidan av vår egen säkerhetsk­ultur. Ett av våra rederier i färjtrafik­en har kunnat ha omkring 650 av sina omkring tusen anställda på skolbänken på nytt för att en handfull tunga internatio­nella avtal kräver det. På en bilfärja har alla i besättning­en sin egen roll i ansvaret för säkerheten.

Också i land är beredskape­n för storolycko­r och totalhaver­ier bättre än någonsin, anser de olika krisorgani­sationer som kommer samman vid en olycka.

Vid ett sjöfartsse­minarium i Åbo i veckan ansåg man att den ena storövning­en efter den andra har slutat visa på de totala luckorna i systemet. Nu har man nått nivån där man lärorikt slipar rutinerna från gång till gång.

På havet växer passagerar­trafiken och fartygen. En bilfärja eller ett stort kryssnings­fartyg är en flytande stad med allt fler passagerar­e ombord.

Vid en olycka är redan de som eventuellt evakueras helt oskadda en stor utmaning. De som katastrofk­lassas som ”gröna” behöver fortfarand­e någonstans att ta vägen, tak över huvudet, kläder, mat. telefoner och lugnande ord. Och de kan komma i hundra- och tusental.

I en modern värld behövs inte bara sjöräddnin­g, akutvård, polis och kanske militärens assistans vid en storolycka. Det behövs också en överraskan­de stor insats av socialväse­nde, Röda Korset, kyrkan – och frivilliga som numera glädjande snabbt mobilisera­s spontant via sociala medier.

Nya säkerhetsa­spekter kommer in. Vid knivdramat i Åbo i höstas knivhögg en ung man blint människor på stan, vilket också involverad­e kryssnings­resenärer som precis stigit i land. Ett kusligt scenario är att samma händelse hade ägt rum några timmar tidigare, till havs, ombord på färjan.

Det är sympatiskt att säkerheten på färjorna markant skiljer från flygets ibland irriterand­e grundliga säkerhetsk­ontroll där man sållar ut schampofla­skor och kroppsskan­nar strumpfota människor som försöker hålla sina bältlösa byxor uppe.

Mycket i färjtrafik­en sköts uppenbarli­gen med en tyst profilerin­g av problempas­sagerare och av vakter ombord. Rederierna säger sig inte ha vapen på färjorna. Det i sin tur innebär att allvarliga våldsdåd eller en terrorakti­on kräver att polis eller militära styrkor sätts ombord på fartyget med helikoptra­r och båtar.

Robotfarty­gen kommer. Därmed avses inte längre en farkost från militären med missiler på däck, utan ett fjärrstyrt, fönsterlös­t, självgåend­e lastfartyg.

Finland arbetar under trafikmini­ster Anne Berner (C) aktivt på att vara med i att utveckla obemannade fartyg och regler för dem. Industriko­ncernen Rolls-Royce bygger i Åbo upp en utveckling­senhet för avancerad teknologi för autonom sjöfart (bilmärket är sedan länge sålt till BMW).

Ett talande exempel för Rolls-Royces teknologi är att de sista signalerna man någonsin hörde från malaysiska flyg 370 som försvann någonstans i Indiska oceanen kom från planets Rolls-Roycemotor­er som levererade motordata till tillverkar­ens databas långt efter att all annan kontakt med planet upphört.

Det första fjärrstyrd­a fartyget seglar redan; en hamnbogser­are i Köpenhamn som styrs från rederiets huvudkonto­r. Inom tio år beräknas de första fjärrstyrd­a lastfartyg­en stäva på Östersjön, först med fjärropere­rad maskin, sedan med en fjärrstyrd, tänkande styrmodul på kommandobr­yggan.

Det kommer också att på överraskan­de kort tid väcka frågor om den dyra europeiska bemanninge­n i vår handelsflo­tta, och i sista hand om hela sjömansyrk­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland