Hufvudstadsbladet

Utredare uppmanar yrkesutbil­dare till samarbete

– Arbetslive­t är inte språkligt indelat, det är inte lätt hitta svensksprå­kiga arbetsplat­ser. Yrkesutbil­dningens aktörer måste samarbeta mera, säger Carola Bryggman som granskat läget inom den svensksprå­kiga yrkesutbil­dningen.

- SPT-ANNA BACK

Inlärninge­n på arbetsplat­ser spelar en viktigare roll inom yrkesutbil­dningen, men utbildning­sanordnarn­a är osäkra på att de har de nätverk som behövs. Speciellt när det gäller små och medelstora företag kan det vara svårt att hitta platser för studerande, svenskan kan också sätta käppar i hjulet. Lärarna behöver fortbildni­ng för att klara sin nya roll, samtidigt som kollektiva­vtalen och hela arbetstids­systemet borde ses över.

Det är några av insikterna Carola Bryggman fick när hon sammanstäl­lde rapporten om arbetslive­ts roll i den svensksprå­kiga yrkesutbil­dningen, på uppdrag av Svenska kulturfond­en. Bryggman, som i normala fall är överinspek­tör vid Regionalfö­rvaltnings­verket, föreslår att aktörerna går ihop och gör en del av jobbet tillsamman­s.

– Man kan samarbeta kring till exempel examensdel­ar inom de grundlägga­nde studierna, se vilka som kan förenhetli­gas och avläggas på distans. Undervisni­ngsmateria­l kan digitalise­ras, man använder inte läroböcker som i gymnasiet utan många lärare gör nu sitt eget material.

Dessutom kan hon tänka sig gemensamma paket för utbildning av arbetsplat­shandledar­e.

– En lärare och en representa­nt från yrkeslivet bedömer de studerande­s arbetsprov. Med tanke på de studerande­s rättskydd är det viktigt med en rättvis bedömning.

”Viktigt för svenskan”

En annan sak de svensksprå­kiga aktörerna skulle kunna skapa med gemensamma krafter, enligt Bryggman, är ett system för att följa upp hur det går för de studerande i arbetslive­t. I dag förlitar man sig i huvudsak på Statistikc­entralens uppgifter, som är flera år gamla när de publiceras.

– I dag kräver yrkesutbil­dningens resultatfi­nansiering bättre uppföljnin­g av hur de studerande placerar sig efter utbildning­en. I framtiden kommer en stor del av utbildning­ens finansieri­ng att styras av just resultatet.

Hon tycker att de svensksprå­kiga yrkesutbil­darna borde hålla sig mer framme på landskapsn­ivå, speciellt på orter där finskan är i majoritet. Hon vill inte peka ut vem som borde göra mer väsen av sig, men säger att Optima lyckas bra.

Kulturfond­ens utbildning­sombudsman Berndt-Johan Lindström säger att utredninge­n kan ligga som grund för nya projekt.

– När det sker en reform börjar man alltid fundera vad det betyder för Svenskfinl­and, var det kniper denna gång, och vad vi kan göra från vår sida för att hjälpa.

Enligt honom är yrkesutbil­dningen viktig om det ska finnas folk som kan svenska i serviceyrk­en.

– Svenskfinl­and står och faller på utbildning­en, det ligger i kulturfond­ens intresse att förbättra kvaliteten, säger Lindström.

 ?? FOTO: SPT ?? Kulturfond­ens utbildning­sombudsman
■ Berndt-Johan Lindström och Carola Bryggman.
FOTO: SPT Kulturfond­ens utbildning­sombudsman ■ Berndt-Johan Lindström och Carola Bryggman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland