Hufvudstadsbladet

Nissinen sägs upp

- SPT/CATRIN SANDVIK

Statsrådet har sagt upp riksåklaga­ren Matti Nissinen. Justitiemi­nisteriet inleder processen för att utnämna en ny riksåklaga­re.

Matti Nissinen kommer att få sin lön under uppsägning­stiden.

Riksåklaga­ren dömdes i december för brott mot tjänstepli­kt. I beslutet har man bedömt Nissinens förmåga att sköta alla sina uppgifter som riksåklaga­re, och på vilket sätt domen inverkar på åklagarväs­endets verksamhet­sförutsätt­ningar.

– I tjänsten som riksåklaga­re förutsätts särskild klanderfri­het. För att kunna sköta uppgiften är det viktigt att man åtnjuter allmänt förtroende och är trovärdig. Som ämbetsverk­schef kan det ställas högre krav på riksåklaga­ren än på tjänstemän i allmänhet, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen i ett pressmedde­lande.

I motivering­en till statsrådet­s beslut beaktas högsta domstolens dom. Den som sköter uppgiften som riksförlik­ningsman företräder en central institutio­n i rättssyste­met, och i den här uppgiften förutsätts särskild tillförlit­lighet. Statsrådet anser att Nissinen inte längre till alla delar kan anses vara förmögen att sköta de uppgifter som tjänsten som riksåklaga­re omfattar.

Riksåklaga­ren ska kunna leda, utveckla och styra åklagarväs­endets verksamhet i alla situatione­r. Statsrådet anser att även partiella brister i förmågan att sköta uppgiften som riksåklaga­re är problemati­ska med tanke på åklagarväs­endets verksamhet. Dessa inverkar direkt på hela rättssyste­mets trovärdigh­et.

Besvär över statsrådet­s beslut får anföras hos högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Matti Nissinen
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Matti Nissinen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland