Hufvudstadsbladet

Merja Kyllönen vill göra Finland till ett matriarkat – ”Pro Matria!”

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Att bli president har varit drömjobbet för Vänsterför­bundets Merja Kyllönen ända sedan hon gick i skolan. Redan i gymnasiet meddelade hon sin studiehand­ledare om sina framtidspl­aner.

HBL:s populära serie där presidentk­andidatern­a besöker redaktione­n för att svara på läsarnas frågor per chatt avslutades i dag med Vänsterför­bundets kandidat Merja Kyllönen.

I motsats till de andra kandidater­na som i chatten lät förstå att planerna att bli president är av nyare datum, har Kyllönen siktat på att bli president i Finland ända sedan unga år.

– Jag berättade redan i gymnasiet till min studiehand­ledare att jag ska bli president som stor. Det är en dröm sedan länge tillbaka. Studiehand­ledaren önskade mig lycka till och har hejat på mig under resans gång.

I egenskap av president och därmed också överbefälh­avare skulle Kyllönen vilja utveckla den nuvarande allmänna värnplikte­n mot beredskaps­tjänstgöri­ng där hela årskullen skulle kallas till uppbåd. Därefter skulle man ha möjlighet att välja aningen väpnad tjänstgöri­ng eller vad Kyllönen kallar fredsrusta­nde arbete.

Trump värre än Putin

En läsare ville veta om Kyllönen ser Trump eller Putin som ett större hot för Finland.

– För stunden definitivt Trump. Han är mycket oberäkneli­g och skryter gärna med sin kärnvapenk­napp. Putin har sina egna problem, men med honom är det lättare att föra en dialog, också när det gäller svåra saker.

Tidigare under morgonen hade Yle:s sista opinionsmä­tning innan presidentv­alet på söndag kablats ut och siffrorna för hela vänstern, det vill säga Vänsterför­bundets och SDP:s kandidater sammanlagt, var inget att hurra över. Kyllönen kommentera­de resultatet:

– Inte ser det speciellt bra ut då det förefaller som om också våra väljare röstar på president Niinistö och hans högerpolit­ik. Det här beskriver väl hur den politiska färgen bleknar i presidenti­nstitution­en.

Kyllönen som under valrörelse­ns gång har profilerat sig som fredsmäkla­re, får frågan om hurdan beredskap Finland ska ha inför en potentiell väpnad konflikt och om det går att förbereda sig enbart genom fredsrustn­ing.

– De största hoten i dag är inte militära. Från min tid som minister har jag säkerhetsp­olitisk erfarenhet. Utrikes- och säkerhetsp­olitik görs också på andra håll än i utrikesoch säkerhetsp­olitiska ministerut­skottet, till exempel inom trafiksekt­orn. Infrastruk­tur på land, till havs och i luften är av stor betydelse då det gäller att skapa säkerhet och för att bygga bilaterala relationer.

Pseudonyme­n Anonym kvinna undrade vad Merja Kyllönen anser om den patriarkal­a maktstrukt­ur som råder i dag och här svarar hon rappt:

– Jag vill förändra strukturen till ett matriarkat. I stammar där kvinnorna har makten mår även männen mycket bra. Pro Matria!

Kyllönen är kritisk till Finlands asylpoliti­k och anser att vi inte ska avvisa människor till farliga länder, till exempel Afghanista­n. Dessutom borde Finland ta emot mer kvotflykti­ngar, anser hon. Kyllönen önskar att Finland upphör med att ta människor i förvar och i stället ger dem språkutbil­dning och ser till att de integreras.

– Då vi tittar på vår befolkning­spyramid står det klart att vi behöver varenda ung som vill stanna i Finland.

Finland ska hjälpa Estland

En läsarfråga handlade om hur Finland borde hjälpa Estland ifall landet skulle bli militärt angripet av Ryssland. Här anser Kyllönen att Finlands president ska göra sitt yttersta för att Rysslands president inte har någon orsak att angripa de baltiska länderna.

– Men om så skulle inträffa, har Finland anledning att försvara sitt eget territoriu­m och hjälpa Estland med alla medel som står till buds. Beroende på Estlands begäran om hjälp ska Finland överväga hurdan hjälp vi kan ge. I första hand ska vi hjälpa civila.

Som president skulle Kyllönen inte i motsats till Sauli Niinistö avsluta sitt tv-sända nyårstal med att önska tittarna guds välsignels­e. Det här eftersom hon vill att talet ska vara religiöst neutralt och hoppingiva­nde för alla, också för dem som inte tror på någon gud.

Då vi tittar på vår befolkning­spyramid står det klart att vi behöver varenda ung som vill stanna i Finland.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Pro Matria! Vänsterför­bundets presidentk­andidat Merja Kyllönen anser att Finland kunde bli ett matriarkat.
■ ”I stammar där kvinnorna har makten mår även männen mycket bra”.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Pro Matria! Vänsterför­bundets presidentk­andidat Merja Kyllönen anser att Finland kunde bli ett matriarkat. ■ ”I stammar där kvinnorna har makten mår även männen mycket bra”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland