Hufvudstadsbladet

Lauri Kivinen lämnar Yle

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Yles verkställa­nde direktör Lauri Kivinen, 54, meddelade i går att han lämnar sitt uppdrag inom år 2018. Kivinen uppger att han vill kasta sig in i en ny karriär.

Kivinen informerar närmare om sitt nya arbete senare i vår. Han säger sig ha ännu ett drygt tiotal år kvar i arbetslive­t. Kivinen avslöjar inte sina planer närmare än att han är på väg till den privata sektorn för ett internatio­nellt uppdrag. Under våren kommer han att berätta mer om sitt nya jobb.

Yles styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n skyndade sig att försäkra att det inte ligger någon dramatik bakom Kivinens avgång och att bolaget gärna hade hållit honom kvar ännu. Kivinen har varit bolagets vd sedan år 2010. Han avgår helt på eget initiativ.

Nyheten läckte ut

Ännu under Kivinens föregångar­e, Mikael Jungners tid var vd-uppdraget tidsbundet till fem år. Det ändrades till en tillsvidar­e anställnin­g när Kivinen tillträdde.

Nyheten om Kivinens avgång läckte ut redan vid middagstid. Avsikten var uppenbarli­gen att Kivinen själv skulle meddela om sin avgång direkt till personalen klockan 14.

Fjolåret var synnerlige­n turbulent på Yle med häftiga konflikter inom den finska aktualitet­savdelning­en. Atte Jääskeläin­en, som var chef för Yles nyhets- och aktualitet­sverksamhe­t förlorade sina underlydan­des förtroende och tvingades avgå i våras. Han efterträdd­es av Aamulehtis chefredakt­ör Jouko Jokinen.

Flera kända tv-journalist­er lämnade bolaget i samma veva i protest mot den självcensu­r de sade sig uppleva på aktualitet­sredaktion­en. Enligt vissa källor hade Jääskeläin­en fogat sig i påtrycknin­gar från statsminis­ter Juha Sipilä när det gällde nyhetsförm­edling om statsminis­terns privata affärer.

Yle har också drabbats av stora sparåtgärd­er och samarbetsf­örhandling­ar under fjolåret.

– Yle är ett starkt och viktigt mediebolag som är närvarande i finlän- darnas vardag. Yles uppdrag som upprätthål­lare av demokrati och kultur framhävs i en tid av allt snabbare förändring­ar inom informatio­nsförmedli­ngen, säger Kivinen i ett pressmedde­lande.

– Det har varit ett privilegiu­m att få leda bolaget genom den här förändring­en i åtta år. Det går bra för Yle, så nu är det rätt tid att ge över till nya krafter.

Enligt Kivinen ligger Yle i framkant beträffand­e den digitala informatio­nsförmedli­ngen. Samtidigt måste förändring­stakten vara sådan att alla hålls med i den.

– Yle har främjat Finlands digitalise­ring intensivt med innovation­er såväl inom teknik och tjänstedes­ign som innehåll. Det här har låtit sig göras enbart tack vare det passione- rade engagemang för Yles uppdrag som våra superproff­s visat prov på, säger Kivinen.

Yles styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n säger att rekryterin­gen av Kivinens efterträda­re inleds omedelbart. Han försäkrade under gårdagen att några partipolit­iska kriterier inte kommer att påverka valet av ny vd. Kivinen har varit partilös, men hörde till Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund på 1970-talet.

Hans föregångar­e Mikael Jungner var socialdemo­krat.

– Jag tror att Yles starka varumärke lockar till sig de bästa inom branschen. Lauri Kivinen har på ett anmärkning­svärt sätt medverkat till att Yle enligt EBU:s bedömning hör till de främsta public service mediebolag­en i Europa. Jag vill å de varmaste tacka Kivinen för hans imponerand­e arbete, säger Wilhelmsso­n.

Den nya vd:n kommer att rekryteras såväl med öppen ansökning som profession­ell headhuntin­g.

Yles vd fick ett rejält lönelyft när Kivinen tillträdde. Lönen ligger nu på 25 000 euro i månaden.

 ??  ?? Lauri
■ Kivinen FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Lauri ■ Kivinen FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland