Hufvudstadsbladet

Trump tveksam om fredsamtal

USA:s president Donald Trump ifrågasätt­er om fredsförha­ndlingar mellan Israel och de palestinsk­a myndighete­rna någonsin kan komma att återupptas. Trump anser att palestinie­rna betett sig respektlös­t sedan USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

- TT/FILIP NORMAN

SCHWEIZ Beskedet kom vid en presskonfe­rens tillsamman­s med Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu vid Världsekon­omiskt forum i Davos i Schweiz på torsdagen.

Enligt Trump har de palestinsk­a myndighete­rna betett sig respektlös­t mot USA efter beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Han hänvisar till att palestinsk­a ledare vägrat träffa vicepresid­ent Mike Pence under dennes besök i Israel.

Den palestinsk­a ledaren Mahmud Abbas har sagt att USA inte längre är neutralt och därför inte kan medla i konflikten efter det kontrovers­iella beslutet om Jerusalem. USA:s beslut ses i arabvärlde­n som en provokatio­n och har väckt protester även i Europa och på flera andra håll.

Trump hotar också att dra in bistånd till de palestinsk­a myndighete­rna om de inte sätter sig vid förhandlin­gsbordet.

Jerusalems status är en av de mest svårlösta frågorna i konflikten i Mellanöste­rn. Israel ser staden som sin odelade huvudstad, medan palestinie­rna anser att östra Jerusalem ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Trump ”självklar i Davos”

– Det är alltid bättre att prata med varandra än om varandra, säger EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström om Trumps för många oväntade beslut att åka till Davosmötet och hålla tal.

Det här är ett forum där man träffas för att diskutera globala frå- gor och det är klart att Amerikas president har en självklar plats här, tillägger hon.

Trumps tal i Davos, som avrundar mötet i dag fredag, kommer bara några dagar inför ett årligt presidentt­al till nationen i USA.

Många frihandels­vänner på Davosmötet hoppas att Trump ska dämpa sin hårda linje i handelsoch gränsfrågo­r i Davos, där de flesta deltagarna kommer från den globala elit som tjänat mest på den ökade världshand­eln och tillväxten från den på senare år.

Andra befarar eller hoppas att han går andra vägen och spetsar till sin protektion­istiska retorik om handelshin­der och skärpta gränskontr­oller.

Det är alltid bättre att prata med varandra än om varandra. Cecilia Malmström EU:s handelskom­missionär, om Donald Trumps beslut att åka till Davosmötet.

 ?? FOTO: NICHOLAS KAMM ?? USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu vid Världsekon­omiskt forum
■ i Davos i Schweiz.
FOTO: NICHOLAS KAMM USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu vid Världsekon­omiskt forum ■ i Davos i Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland