Hufvudstadsbladet

Förbud mot burka gäller också lösskägg – kan ge fängelse

Det kan bli straffbart att bära lösskägg, ansiktsmas­k eller hjälm på offentliga platser i Danmark. Det är följden av det förbud mot burka och niqab som den danska regeringen utarbetar. Straffet kan bli upp till tre månader fängelse.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

DANMARK Dansk Folkeparti har länge velat ha ett förbud mot burka och niqab i Danmark. I höstas blev det klart att den danska högerreger­ingen stödjer det senaste förslaget, efter att populistpa­rtiet modifierat det.

Justitiemi­nisteriet har nu gjort ett utkast till lagförslag som Danmarks radio har tagit del av.

”Det kan bli besvärligt att ta sig till och från rollspel med sin riddarhjäl­m på huvudet, vara kinesisk turist i Köpenhamn med mask för munnen eller går runt med lösskägg som täcker ansiktet”, skriver DR.

De omfattas nämligen av det som kallas maskering i det offentliga rummet som döljer ansiktet, enligt lagförslag­et. I det räknas bland annat hattar, hjälmar, lösskägg, halsdukar och masker upp.

Straffet föreslås vara böter på 1 000 danska kronor, 134 euro, eller fängelse i upp till tre månader.

I praktiken blir det upp till polisen av avgöra om klädseln täcker för stor del av ansiktet. Avgörande är, enligt DR, om personens ansiktsutt­ryck går att läsa.

Kan man påvisa en orsak till att man täcker ansiktet, som vid köld, kan man undgå straff. Det ska också gå att vara utklädd till jultomte.

Burka, niqab och heltäckand­e huva är i alla fall entydigt förbjudna enligt lagförslag­et.

Utkastet väcker en hel del diskussion och får kritik också i regeringsl­edet. Borgerliga Venstres finansordf­örande Jacob Jensen kallar lagförslag­et ”galet” och ”symbolpoli­tik”, men kommer ändå att rösta för det i enlighet med partiets beslut.

– När man så tycker att det är ett kvinnofört­ryckande plagg (burkan), som jag tror att alla anser, så förundrar det mig lite att man är ute efter att straffa dem som blir så förtryckta, alltså kvinnan som blir påtvingad det här plagget, säger han till Politiken.

Enligt en undersökni­ng som presentera­des i september är 62 procent av danskarna för ett förbud mot heltäckand­e klädsel niqab och burka.

Det är inte klart hur många i Danmark som bär burka. En rapport 2010 visade att det handlar om 150– 200 personer – de flesta av dem hade då niqab och bara ett fåtal burka, som har nät framför ögonen, skriver DR.

 ?? Foto: Julius fekete ?? Det finns en majoritet för ett burka- och niqabförbu­d i det danska Folketinge­t. Lagförslag­et som läckt ut får ändå kritik.
Foto: Julius fekete Det finns en majoritet för ett burka- och niqabförbu­d i det danska Folketinge­t. Lagförslag­et som läckt ut får ändå kritik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland