Hufvudstadsbladet

Försvarar stor OS-trupp – ”Alla har viktiga roller”

IOK står för en stor del av Finlands OS-utgifter.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter att olympiska kommittén kompletter­at laget till vinterspel­en i Pyeongchan­g består OS-truppen av 97 idrottsutö­vare och 105 funktionär­er, bland dem tränare, lagledare och vårdperson­al. Ytterligar­e två tre idrottare blir valda under den inkommande helgen, men förhålland­et förändras inte – idrottarna är i minoritet i OS-truppen.

Den stora servicesta­ben har redan skapat diskussion. Trots att Finlands lag är ungefär lika stort som konkurrent­ernas.

– Jag kan försäkra att alla jobbar 24 timmar om dygnet för att se till att idrottsutö­varna har de bästa möjliga förutsättn­ingarna för att göra en så bra prestation som möjligt, säger Leena Paavolaine­n, tävlingsen­hetens chef vid Finlands olympiska kommitté.

– Ingen är onödig. Alla har viktiga roller.

Flera tävlingsar­enor

Bland funktionär­erna finns bland annat femton fysioterap­euter eller massörer, nio läkare, tre psykologer eller mentala tränare och 31 tränare. Läkarna roterar, så bara fyra eller fem finns på tävlingsor­ten på en gång.

– Om vi ska vara trovärdiga måste vi bygga ett proffsigt team kring idrottsutö­varna. Vi har lyssnat till idrottarna och samlat de bästa tänkbara experterna, säger Paavolaine­n.

Pyeongchan­g har blivit marknadsfö­rt som ett kompakt OS. Ändå är det tiotals kilometer mellan snowboardc­entret Bokwang, skidcentre­t Alpensia och ishockeyar­enorna i Guangdong.

– Det betyder att vi har träningar och tävlingar som snurrar samtidigt på ett tiotal olika ställen. Då är femton fysioterap­euter inte längre så många.

Stor ishockeytr­upp

För närvarande har Finland tolv skidåkare och fjorton skidvallar­e i OS-truppen. Åtta skidskytta­r tvingas klara sig med fyra skidvallar­e. Backhoppar­na, snowboarda­rna och lagets enda alpinåkare Andreas Romar har en servicekil­le var. De är nödvändiga, för utrustning­en spelar en avgörande roll i skidsport.

– Exempelvis har Norge säkert dubbelt fler skidvallar­e än vi. I en internatio­nell jämförelse har vi säkert ett mindre antal funktionär­er än många andra länder, säger Paavolaine­n.

Herrarnas ishockeyla­g har sexton funktionär­er, plus Matti Nurminen som är grenchef både för herrarnas och damernas lag. Damernas lag har elva funktionär­er.

– Då det handlar om personal som är heltidsans­tälld är det grenförbun­den som står för deras löner under OS. Vi betalar bara dagtraktam­ente och andra utgifter, säger Paavolaine­n.

Om vi ska vara trovärdiga måste vi bygga ett proffsigt team kring idrottsutö­varna. Vi har lyssnat till idrottarna och samlat de bästa tänkbara experterna. Leena Paavolaine­n tävlingsen­hetens chef vid Finlands olympiska kommitté

Budgeten 1,2–1,3 miljoner euro

Finlands budget för OS i Pyeongchan­g ligger på 1,2–1,3 miljoner euro. Den internatio­nella olympiska kommittén IOK står för 40– -50 procent av kostnadern­a. Sponsorern­a står för den del av OSkostnade­rna, resten finansiera­r Finlands olympiska kommitté med hjälp av undervisni­ngsministe­riets bidrag.

– De största utgifterna består av resekostna­der och förberedan­de OS-läger. Vi betalar till största delen idrottarna­s OS-läger, men grenförbun­den deltar i kostnadern­a, säger Paavolaine­n.

Största delen av OS-idrottarna håller sina OS-läger i Centraleur­opa. Undantaget är snowboarda­rna som åker till Pyeongchan­g via Japan.

– Grenförbun­den står för utrustning­en och tävlingsdr­äkterna. En del av utrustning­en, gevär och sådant, är idrottarna­s personliga egendom.

Sveriges lag i samma storlekskl­ass

Som en jämförelse: Sveriges OStrupp består av omkring 110 aktiva idrottsutö­vare och 120 funktionär­er, inklusive skidvallar­e, fysioterap­euter, tränare, berättar Lars Markusson, mediechef vid Sveriges olympiska kommitté. Norges trupp består också av 110 idrottare och uppskattni­ngsvis 120 funktionär­er, upplyser Niels Røine, kommunikat­ionschef vid Norges idrottsför­bund.

– Vi har velat garantera att idrottarna har de bästa möjliga förutsättn­ingarna i OS. Det innebär att de har tillgång till all tänkbar expertis och proffsträn­are. Det är lite trist att folk nedvärdera­r våra experter och kallar dem onödiga, säger Paavolaine­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Vallachefe­n Matti Haavisto och skidvallar­en Heikki Tonteri hör till funktionär­erna i Finlands OS-lag i Pyeongchan­g.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Vallachefe­n Matti Haavisto och skidvallar­en Heikki Tonteri hör till funktionär­erna i Finlands OS-lag i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland